Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tsivil_prots_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
148.99 Кб
Скачать

4.Участь профспілок у цив. Процесі.

Професійна спілка (профспілка) - добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання);

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з'їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.

Забороняється втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об'єднань у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об'єднань.

Діяльність профспілок будується на принципах законності та гласності. Інформація щодо їх статутних і програмних документів є загальнодоступною.

Можуть здійсньвати захист прав інших осіб шляхом порушення цивільної справи (звернення до суду з заявою) і вступом в процес по справі.

Форми участі профспілки по страві:

-порушення цивільної справи в суді (подача заяви);

- вступ в процес по страві.

Профспілки можуть порушувати процес на захист прав інших осіб у справах про:

- визнання недійсною угоди, укладеної внаслідок обману, насильства, погрози, зловмисної угоди представника однієї сторони з другою стороною,

- визнання недійсною угоди, яку громадянин був змушений укласти на вкрай невигідних для себе умовах внаслідок збігу тяжких обставин (ст. 57 Цивільного кодексу);

- про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним (ст. 256 ЦПК).

Захист прав та інтересів інших осіб у справах, підвідомчих цивільному судочинству, уповноважені профспілок можуть здійснювати також у самостійних процесуальних формах громадського представництва

5.Поняття,значення та види цив.Процес.Строків.

Цивільні процесуальні строки — це встановлені ЦПК України проміжки часу для вчинення процесуальних дій судом і учасниками процесу в цивільному судочинстві.

Значення процесуальних строків полягає в тому, що вони забезпечують стабільність і визначеність цивільних процесуальних правовідносин, цивільного провадження у справі; забезпечують суб'єктам правовідносин можливість належно підготуватися і виконати певні процесуальні дії; є процесуальними засобами впливу на поведінку несумлінних учасників процесу, на виконання ними процесуальних обов'язків засобами реалізації принципу раціональної процесуальної форми.

Види цивільно процесуальних строків:

  1. за способом визначення поділяються на: встановлені законом (абсолютно визначені, відносно визначені) і призначені судом (визначені колегіальним складом суду і суддею).

2) за суб'єктами вчинення процесуальних дій процесуальні строки поділяються на встановлені: суду (судді); особам, які беруть участь у справі; іншим учасникам процесу;

3) за тривалістю процесуальні строки в ЦПК визначені від менше одного дня до більше трьох років.

Новим ЦПК України закріплено розгляд справ судом негайно та невідкладно.

Негайний розгляд справ передбачає розгляд та вирішення судом справи відразу після її прийняття.

Невідкладно повинні бути розглянуті судом, наприклад, заява про забезпечення доказів розглядається судом тільки за участю заявника.

ЦПК у певних випадках не встановлює конкретних процесуальних строків, а залишає їх на визначення суб'єктів цивільних процесуальних правовідносин — на суд (суддю) і на осіб, які беруть участь у справі.

В новому ЦПК України закріплено положення про встановлення судом строків з врахуванням принципу розумності. Принцип розумності слід розуміти, як встановлення розумного терміну для вчинення процесуальних дій. Цей строк не повинен перевищувати нормативно визначеного строку. Призначення розумного строку повинно здійснюватися з врахуванням затрат праці на розгляд справи, складності вчинення процесуальних дій, умов і можливості їх виконання. Суд повинен визначати строки в залежності від конкретних обставин справи, враховуючи час, необхідний і достатній для вчинення про-цесуальних дій, в тому числі строки доставки поштових повідомлень та інших способів отримання інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]