Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tsivil_prots_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
148.99 Кб
Скачать

13.Витрати пов’язані із розглядом справи у суді.

До витрат, пов’язаних з розглядом справи, належать:

1) витрати на правову допомогу (ст. 84 ЦПК України);

2) витрати сторін та їх представників, що пов’язані з явкою до суду (ст. 85 ЦПК України);

3) витрати, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз (ст. 86 ЦПК України);

4) витрати, пов’язані з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи (ст. 87 ЦПК України).

5) витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача.

Витрати на правову допомогу, яка надається адвокатами та іншими фахівцями галузі права, оплачується сторонами за винятком, коли сторони звільнені від витрат у встановлених законом випадках. Граничних розмір компенсації витрат на правову допомогу повинен бути встановлений законом (ст. 84 ЦПК України).

До витрат, пов’язаних із залученням учасників цивільного процесу та проведенням судових експертизналежать: витрати, пов’язані з переїздом до іншого населеного пункту свідків, перекладачів, експертів, найманням ними житла; проведення судових експертиз.

Такі витрати несе сторона, яка заявила клопотання про виклик свідків, залучення спеціаліста, перекладача та проведення судової експертизи.

Відповідно до ст.15 Закону України "Про судову експертизу" та постанови КМУ від 1.07. 1996 р. "Про затвердження Інструкції про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним науково-дослідним установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів" проведення судових експертиз спеціалізованими науково-дослідними установами Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров'я України здійснюється на підставі договору між цими установами та судом за рахунок коштів, що виділяються для цієї мети з державного та місцевих бюджетів. Остаточний розрахунок провадиться після виконання замовлення на проведення експертизи.Згідно з ч. 2 п. 20 постанови ПВСУ від 30.03.1997р. № 8 «Про судову експертизу в кримінальних та цивільних справах» оплата експертизи в цивільній справі провадиться за рахунок сторони, яка порушила відповідне клопотання. Якщо експертиза призначається за клопотанням обох сторін або з ініціативи суду, кошти на її оплату вносяться обома сторонами порівну (ст.73 ЦПК). У разі незгоди сторони (сторін) оплатити вартість експертизи суд розглядає справу на підставі наявних доказів.

14Санкції цивільного процесу.

Санкції –це встановлені нормами цив.процес.права наслідки,що настають за їх недодержання і порушення,тобто всі правові наслідки,які забезпечують їх реалізацію.Заходи захисту спрямовані на припинення правопорушення,на поновлення порушеного права і забезпечення виконання обов’язку.Заходи відповідальності покладають на правопорушника новий обов’язок – відшкодувати збитки,сплатити штраф,виявляються в покаранні.Заходами процесуального примусу є: попередження і видалення із зали судового засідання (до учасників цив.процесу та інших осіб,присутніх в судовому порядку під час судового засідання або невиконання ними розпоряджень головуючого застосовуються попередження,а у разі повторного вчинення зазначених дій – видалення із залу судового засідання);тимчасове вилучення доказів для дослідження судом (у разі неподання без поважних приин письмових чи речових доказів,що витребувані судом,та неповідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів для дослідження судом);привід (належно викликаний свідок,який без поважних причин не з’явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки,може бути підданий приводу через органи внутрішніх справ з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]