Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
214207.rtf
Скачиваний:
117
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
319.7 Кб
Скачать

Размещено на http://allbest.ru/

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИАКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРАВА НАН УКРАЇНИ

Курсова робота

з дисципліни: «Кримінально-процесуальне право України»

на тему: «Поняття доказів у кримінальному процесі»

Київ – 2012

Зміст

Вступ

Розділ 1. Поняття, ознаки і класифікація доказів в кримінальному процесі

1.1 Поняття доказів в кримінальному процесі

1.2 Належність, допустимість, достовірність та достатність доказів

1.3 Класифікація доказів

Розділ 2. Джерела доказів у кримінальному процесі

2.1 Поняття джерела доказів

2.2 Показання свідків як джерело доказів

2.3 Показання потерпілого

2.4 Показання підозрюваного та обвинуваченого

2.5 Речові джерела доказів

2.6 Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному процесі

Висновок

Список використаних джерел

Вступ

Актуальність теми. Інтереси судочинства вимагають від суб’єктів кримінального процесу прийняття не тільки законних та справедливих, але й обґрунтованих рішень з питань, що виникають під час провадження по справі. Кримінальне судочинство, яке сформувалося в Україні ще до здобуття нею незалежності, не може вже відповідати тим вимогам, які ставляться до нього сьогоденням. Зараз назріла необхідність реформувати вітчизняний кримінальний процес, побудувавши його відповідно до вимог, які ставляться до кримінального процесу в демократичній, соціальній та правовій державі, якою Україна проголошена відповідно до статті 1 Конституції нашої держави. Відбувається процес розробки та обговорення положень нового Кримінально-процесуального кодексу України, який повинен врахувати позитивний досвід попереднього законотворення в галузі кримінального процесу і позбутися негативу, який проявився на момент реформування чинного КПК України. Таке реформування, в свою чергу, вимагає ретельного, докладного, детального теоретичного підґрунтя. Тому не випадково, особливо в останній час, серед науковців зріс інтерес до багатьох визначальних теоретичних положень кримінального процесу. Насамперед, увага приділяється фундаментальним, вихідним, базисним положенням, які справляють керівний, вирішальний вплив на всі похідні інститути та норми. До числа таких фундаментальних положень належить процес доказування, який з упевненістю можна називати стрижнем всього кримінального процесу, що пронизує всі його стадії. І однією з важливих, але разом з тим і такою, що залишається недостатньо вивченою, є проблема властивостей доказів у кримінальному процесі, без встановлення яких неможливе прийняття цілої низки процесуальних рішень по кожній кримінальній справі.

Проблеми доказів у кримінальному процесі займалися такі вчені-процесуалісти, як В.Д. Арсеньєв, Р.С. Бєлкін, Л.Є. Владимиров, В.Г. Гончаренко, В.П. Гмирко, А.В. Горбачев, М.М. Михеєнко, Ю.К. Орлов, С.В. Слинько, С.М. Стахівський, М.С. Строгович, В.М. Тертишник, Ф.Н. Фаткуллін, С.А. Шейфер, та багато інших.

Об’єктом дослідження є доказове право як особливий інститут кримінально-процесуального права.

Предмет дослідження – поняття доказів, джерела доказів та їх властивості у кримінальному процесі.

Метою роботи є комплексне дослідження поняття доказів у кримінальному процесі.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

розкрити поняття доказів у кримінальному процесі, надати пропозиції щодо удосконалення визначеного законом поняття доказів;

визначити властивості доказів у кримінальному процесі та дати їх характеристику;

здійснити класифікацію доказів у кримінальному процесі;

з’ясувати джерела доказів у кримінальному процесі та дати їм характеристику.

Методи дослідження обрані з урахуванням поставленої мети і завдань дослідження, його об’єкта та предмета. Методологічною основою дослідження є загальний діалектичний метод пізнання соціальних явищ та процесів, відповідно до якого проблеми, що вирішуються в роботі, розглядаються в єдності їх соціального змісту та правової форми. Також під час дослідження використовувалися інші методи дослідження: історико-правовий метод, який дозволив показати хід розвитку поняття доказів; метод структурно-системного аналізу дозволив вивчити властивості доказів та доти їм характеристику; формально-юридичний метод застосовувався при опрацюванні норм чинного КПК України та проекту нового КПК; та інші методи.

Розділ 1. Поняття, ознаки і класифікація доказів в кримінальному процесі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]