Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_LKPYeZolotikh(1).docx
Скачиваний:
1680
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
391.74 Кб
Скачать

Тема 9. Аграрні відносини. Основи підприємництва

в аграрному секторі економіки

  1. Аграрні відносини, їхній зміст і особливості.

  2. Земельна рента, її сутність, види і механізм утворення

  3. Агропромисловий комплекс : суть та структура

  1. Аграрні відносини, їхній зміст і особливості

Сільське господарство є однією з пріоритетних галузей народного господарства, в якій процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання мають свої особливості, де діють нові економічні закони , а для притаманних всьому суспільному способу виробництва законів набуває специфічних форм. Ці особливості значною мірою залежить від природних факторів.

Проблема нормального забезпечення продуктами харчування гостро стоїть для сотень мільйонів населення в різних країнах, в тому числі в Україні. Сільське господарство є також важливою сировинною базою для харчової та легкої промисловості. Крім того, у цій галузі відбувається безпосередня взаємодія людини з природою, від якої значною мірою залежить здоров’я людини, її психологічний стан.

Слово «аграрний» походить від латинського «agrarius» і в перекладі означає «земельний».

Аграрні відносинце складова економічних відносин, які виникають у сільському господарстві з приводу володіння й використання землі як головного засобу сільськогосподарського виробництва, а також виробництва, розподілу, обміну й споживання сільськогосподарської продукції та послуг.

Найважливішою особливістю агарних відносин є те, що в сільському господарстві основним засобом виробництва є земля.

Особливість агарних відносин зумовлена й тим, що

1) земля є предметом праці й одночасно засобом виробництва.

2) Сільське господарство має сезонний характер виробництва.

3) У сільському господарстві тісно переплітаються економічні й природні процеси відтворення. Тому кінцевий результат є сума зусиль людини й природи.

4) Складність і різноманітність економічних зв’язків, породжених входженням сільського господарства до АПК, а також переплетінням різноманітних форм власності.

Суб’єктами економічних відносин в аграрному векторі:

  • суспільство в цілому в особі держави ;

  • сільськогосподарські підприємства;

  • індивідуальні виробники сільськогосподарської продукції ( фермери, сімейно-індивідуальні господарства) рис. 6.

Характер і особливості агарних відносин визначаються насамперед формою власності на землю як основний засіб виробництва. У сучасних умовах власність на землю в різних країнах має такі форми ( Рис.7).

Форми власності на землю:

  • Державна

  • Муніципальна ( комунальна)

  • Приватна

Наявність різних форм власності на землю і землекористування є основою багатоукладності сільського господарства. Світова практика показує, що в аграрному секторі ефективно функціонують різноманітні за розмірами і формами власності види підприємств — дрібні, середні й великі, засновані на повний власності на землю, частковій власності й оренді; сімейні ферми, сільськогосподарські кооперативи і корпорації. Усі вони мають однакові права у відносинах з державою, іншими аграрними і господарськими підприємствами та організаціями.

Р Рис. 6. Суб’єкти аграрних відносин

В Україні в результаті проведення поетапної земельної реформи відбувалися докорінні, незворотні перетворення земельних відносин. Одним з найважливіших є подолання монополії державної власності на землю і введення інституту приватної власності. Згідно з новим Земельним кодексом, прийнятим у жовті 2001 р. парламентом України, суб’єктами прав власності на землю є :

  • громадяни та юридичні особи — на землю приватної власності;

  • органи місцевого самоврядування — на землі комунальної власності;

  • державні органи — на землі державної власності.

Рис. 7. Форми власності на землю

Іноземні громадяни і юридичні особи, а також особи без громадянства можуть стати власниками лише земель несільсьгосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомості , які належать їм на правах приватної власності.

Реформування земельних відносин призвело до суттєвих соціально-економічних змін на селі — створення нових різнотипних суб’єктів господарювання у сільському господарстві.

Сучасний земельний фонд України становить 60,4 млн га. Значна частка земельної площі ( 69,3 %, або 41,8 млн га) — це сільськогосподарські угіддя, у структурі яких 78 % ( 32,5 млн га) припадає на ріллю. Земельні ресурси України характеризуються високими біопродуктивними властивостями. За допомогою досліджень ґрунтового шару встановлено, що середній вміст гумусу в ріллі становив 3,2 % ( 124,8 т на 1 га. Зо оцінками вчених, при оптимальній структурі землекористування , відповідному рівні землеробства держава здатна прогодувати 300 — 320 млн осіб.

На сучасному етапі аграрних перетворень основним завданням державної політики є подолання деяких негативних процесів в аграрному секторі економіки і підвищення ефективності функціонування усіх суб’єктів господарювання на основі суттєвого поліпшення їх наукового, фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]