Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_LKPYeZolotikh(1).docx
Скачиваний:
1680
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
391.74 Кб
Скачать

2. Предмет політичної економії , економічні відносини та їх система

Кожна наука має свій предмет вивчення. В сучасних умовах загальним об’єктом вивчення виступає суспільне виробництво як цілісний організаційно-економічний комплекс ( економіка). Але політекономія вивчає

не конкретно виробництво, технічні його аспекти вивчають інші технічні науки. Предметом же політекономії є лише соціально-економічна суть виробництва, тобто ті виробничі відносини, які виникають між людьми в процесі функціонування суспільного виробництва. Вивчаючи виробничі відносини людей вона розглядає не лише організаційно-економічні та технічно-економічні питання (надаючи їм досить важливе значення), але й вивчає соціальне-економічні умови, в яких відбувається життєдіяльність людей. Тому політекономія дає можливість відповісти не тільки на питання: що, як і для кого потрібно виробляти, але й на питання більш суттєві : чим визначається характер виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ ?

Отже, суспільне виробництво як об’єкт вивчення політекономії має дві сторони : продуктивні сили як відносини людей до природи та виробничі відносини як відносини між людьми в процесі створення ними необхідних засобів існування ( матеріальних благ).

Предметом вивчення для політекономії виступає не все суспільне виробництво і його багатогранності, а лише виробничі відносини в їхній системі. Чому саме виробничі відносини ? Тому, що , по-перше, система виробничих відносин утворює економічну структуру суспільства, його економічний базис. Саме вони створюють стимули (або антистимули) для розвитку ( гальмування ) продуктивних сил. По-друге, виробничі відносини визначають соціальну та політичну структуру суспільства. Тобто вони виступають основою, яка визначає політичні правові, ідеологічні , національні, сімейні та інші суспільні відносини та інститути, котрі утворюють в сукупності надбудову суспільства.

Надбудова є формою існування базису, вона виникає на його основі, органічно з ним пов’язана, ним визначається. В той же час політика, право, мораль та інші елементи надбудови відіграють активну роль по відношенню до базису, зворотно впливають на економічні відносини, що їх породили , а через них і на розвиток продуктивних сил суспільства. Тому політекономія, вивчаючи виробничі відносини у взаємозв’язку з відносинами надбудови, має можливість більш глобально пізнавати закони розвитку суспільного виробництва.

Спосіб виробництва та формації. Продуктивні сили та виробничі відносини знаходяться у взаємозв’язку , взаємодії й суперечливої єдності, яка виступає внутрішнім джерелом розвитку суспільного виробництва. Це проявляється в тому, що виробничі відносини встановлюються не по волі людей, не за їхнім бажанням. Той чи інший тип виробничих відносин – результат певного рівня розвитку і характеру продуктивних сил. « У суспільному виробництві свого життя, писав К.Маркс, - люди вступають в певні, необхідні, від їхньої волі незалежні відносини – виробничі відносини, які відповідають певному ступеню розвитку їхніх матеріальних продуктивних сил». У свою чергу, виробничі відносини, як було з’ясовано вище, утворюють суспільну форму, в якій розвиваються продуктивні сили, надають цьому розвиткові соціальної визначеності.

Єдність і взаємодія продуктивних сил та виробничих відносин утворюють спосіб виробництва.

Спосіб виробництва в єдності з надбудовою ( з усіма характерними для неї формами життєдіяльності: ідеологічними, політичними, соціальними і тощо) утворюють суспільно-економічну формацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]