Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_LKPYeZolotikh(1).docx
Скачиваний:
1680
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
391.74 Кб
Скачать

3. Структура доходів сім’ї і їх використання

Сімейний дохід — сума доходів свідомо організованої на основі родинних зв’язків та спільності побуту невеликої групи людей, життєдіяльності яких спрямована на реалізацію соціальних, економічних та духовних потреб індивідів, сім’ї. Сімейний дохід — економічна основа відтворення сім’ї.

Є різні джерела формування сімейних доходів :

  • заробітна плата ;

  • доходи від власності ( процент, рента, орендна плата, дивіденди тощо);

  • державні трансфертні виплати ( пенсії, допомоги, безплатні послуги в галузі освіти та охорони здоров’я ,пільги тощо.)

  • інші джерела ( спадщина, дарування, виграші і ін.).

Основним джерелом зростання доходів населення є заробітна плата.

Середня номінальна заробітна плата з 1.01. 2014 р. становила 2000 - 2500 грн., а мінімальний споживчий рівень на одну особу — 1218 грн., мінімальна заробітна плата — 1218 грн.

У 1985 -1990 рр. в Україні витрачалось на продукти харчування в сім’ях

робітників і службовців до 32 % бюджетних коштів, що не було ознакою бідності На комунальні послуги йшло до 3 %сімейного бюджету. Якщо у 1990 р. за середньомісячну заробітну плату можна було купить майже 1 т хліба, або 90 кг м’яса, або 2,4 тис. яєць, або 840 кг картоплі, то в 2000 р. ці показники знизилися відповідно у 6 разів, 3,5 , 3,2 і більше, ніж двічі.

В Україні у 1990 – 2004 у структурі витрат сім’ї відбулися істотні зміни. Так, на продукти харчування витрачається до 80 % сімейного бюджету, майже у 10 разів зросли комунальні послуги. Недоступними для більшості населення стали товари тривалого користування. Приблизно такі тенденції існують до наступного часу.

Питання для перевірки знань

1.У чому суть розподільчих відносини суспільного продукту ?

2. Назвіть джерела грошевих доходів.

3. Охарактеризуйте основні функції заробітної плати.

4. Чому потрібно визначення мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму?

5.Проаналізуйте основні форми й системи заробітної плати, порівняйте їх ефективність ?

6. Чим різняться номінальна і реальна заробітна плата ?

7. Як Ви розумієте структуру і використання сімейного доходу ?

Модуль 4. Основи макроекономічної теорії

Тема 11. Суспільне відтворення. Циклічність економічного розвитку як прояв макроекономічної нестабільності..

  1. Суспільне відтворення : суть , види.

  2. Структура суспільного продукту та макроекономічні моделі його відтворення

  3. Національний дохід: суть, джерела, його розподіл і перерозподіл

  4. Циклічний характер суспільного відтворення

Основою життя людського суспільства є матеріальне виробництво, бо в ньому створюється необхідні засоби існування людини. Проте одним актом виробництво не закінчується. Так само, як людство не може перестати споживати , воно не може перестати виробляти. Тому виробництво повинно безперервно повторюватись. Безперервне повторення виробництва отримало назву відтворення.

Для того, щоб виробництво повторювалось, необхідно вироблений продукт постійно реалізувати, тобто доводити до споживача й тим самим давати новий поштовх для виробництва. І тут виникає найсуттєвіше питання : чи може весь вироблений суспільством продукт бути реалізованим? Якщо може, то продовження суспільного виробництва здійснюється без проблем. За виручені від реалізації продукції кошти купуються нові засоби виробництва, робітникам виплачуються заробітна плата, тобто починається новий кругообіг. А якщо продукція реалізується не повністю? Тоді частина капіталу, вкладена у фактори виробництва , не повертається (заморожується в готовій продукції). Торговельний підприємець не може розплатитися з промисловим, останній не має змоги виплатити заробітну плату робітникам, закупити нову сировину , повернути кредити в банку і т.д. Настає криза неплатежів, яка породжує кризу виробництва.

Проблема реалізації полягає в тому, щоб вироблений суспільний продукт (результат річного функціонування національного виробництва) без перешкод міг реалізуватись і тим створити умови для подальшого продовження процесу виробництва. І не тільки в незмінних масштабах, а й забезпечуючи економічне зростання. А це означає, що відтворення — процес неоднорідний.

Види відтворення. Розрізняють два види відтворення просте й розширене.

Просте означає що виробництво з року в рік повторюється в незмінних масштабах. Це може відбуватися за умов , коли вся створена додаткова вартість буде використовуватися на задоволення особистих потреб товаровиробника.

Розширене відтворення передбачає, що виробництво з року в рік повторюється у зростаючих масштабах. Це можливо Це можливо лише за умови, коли частина додаткової вартості буде використовуватися для нагромадження. Отже, розширене відтворення передбачає розподіл додаткової вартості на дві частини: частина відходить і особисте споживання ( фонд споживання), а частина йде на додаткове придбання засобів виробництва та робочої сили ( фонд нагромадження)

Типи економічного зростання. Постійне зростання обсягів виробництва, яке здійснюється на основі розширеного відтворення , складає зміст економічного зростання. Розрізняють два типи економічного зростання : екстенсивний та інтенсивний.

Екстенсивний — коли нарощування обсягів виробництва відбувається в основному за рахунок залучення до виробництва все нових і нових ресурсів ( матеріальних, трудових, фінансових ) при незмінній продуктивності силі праці. Характерною і найбільш специфічною рисою екстенсивного типу є те, що в умовах коефіцієнт еластичності результат виробництва від затрат виробництва приблизно дорівнює одиниці, тобто для додаткового виробництва одиниці певного результату потрібно збільшити затрати всіх ресурсів виробництва на одиницю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]