Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
свини.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
433.89 Кб
Скачать

1.2 Оцінка кнурів і свиноматок за генотипом в умовах племінних господарств.

Метою оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства є виявлення найцінніших з них за відгодівельними та м‘ясними якостями.

Суть методу полягає в проведенні відгодівлі потомства кнурів і свиноматок, які підлягають оцінці, в порівнюваних і контрольованих умовах з наступним забоєм частини відгодованих свиней та визначенням якості одержаних туш.

Оцінці за якістю потомків підлягають у першу чергу молоді перевірювані кнури-плідники, призначені для переведення в основне стадо.

Оцінку кнурів і свиноматок за якістю потомків проводять спеціально виділених для цієї мети приміщеннях або ізольованих секціях.

Для проведення оцінки використовують:

  1. ваги з межею зважування до 500 кг і погрішністю зважування, яка становить не більше 0,5 кг;

  2. за умови обліку витрат кормів — ваги з межею зважування до 10 кг і погрішністю не більше 1%;

  3. стрічку стальну мірну або лінійку довжиною не менше 150 см з ціною поділок 1 мм;

  4. лінійку з ціною поділок 1 мм для визначення товщини шпику;

  5. планіметр для вимірювання площі «м'язового вічка» [7].

1.3 Відбір тварин.

Кнурів-плідників оцінюють на свиноматках

з двома і більше опоросами, не спорідненими між собою і по відношенню до кнурів.

Гнізда, з яких заплановано відбір поросят на відгодівлю оглядають при досягненні поросятами віку 20—30 днів. У намічених для відгодівлі гніздах по 1—2 кнурці каструють.

Повторний огляд поросят проводять при досягненні ними віку 55—60 днів. При цьому з кожного гнізда відбирають по 2—4 росят. Маса кожного поросяти повинна бути близько до середньої по гнізду, але не нижче вимог 1 класу для ремонтного молодняку відповідно до існуючої інструкції з бонітування свиней.

При ранньому відлученні поросят оглядають у віці 15—20 днів, повний огляд здійснюють по досягненні ними віку 25 -30 днів [8].

Для оцінки відбирають на відгодівлю не менше 16 поросят. Комплектування груп потомків одного кнура проводять із намічених гнізд. При цьому кількість гнізд повинна бути не менша чотирьох. Наприклад, можна відібрати для оцінки одного кнура 16 потомків з чотирьох гнізд — по 2 свинки, 1 кнурцю і 1 кастрату; або з п'яти гнізд — з двох гнізд по 2 свинки, 1 кнурцю і 1 кастрату, з третього гнізда 2 свинки і 1 кастрата, з четвертого гнізда 1 свинку і 2 кнурців, з п'ятого гнізда 1 свинку і lкастрата. Можливі й інші поєднання гнізд. Співвідношенні потомків за статтю в межах кожного гнізда має бути рівним, а при відборі трьох поросят — один до двох за умови, що різниця між кількістю кнурців (кастратів) і свинок не буде перевищувати 20% у загальній кількості потомків у групі кнура, що оцінюється. Наприклад, у групі з 16 потомків 9 поросят однієї статі (свинки) і 7 іншої (4 кнурці і 3 кастрати). Різниця в кіль­кості кнурців (кастратів) і свинок 2 голови, що від 16 потомків становить 12,5%. Така група потомків відповідає вимогам ме­тодики. Кількість кнурців і кастратів у групі потомків одного кнура повинна бути рівною або відрізнятися не більше ніж на одну голову [3].