Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
свини.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
433.89 Кб
Скачать

1.4 Обладнання приміщень.

Відгодівлю проводять у групових стан­ках з площею підлоги 1,3—1,5 м² в розрахунку на одну голову. Кількість тварин в одному станку 6—8 голів. Станки обладнують автонапувалками.

Приміщення (секції) для відгодівлі свиней повинні забезпечу­ватись оптимальними зоогігієнічними умовами — бути облад­нані технічними засобами для підтримання протягом усього року Температури повітря від 16 до 22 °С при відносній вологості повітря не більше 80%.

У племінних господарствах дозволяється проведення оцінки без урахування витрат кормів. За умови обліку витрат кормів, у групових станках встановлюють годівниці з автоматизованим дозуванням і обліком спожитих кормів. За відсутності автоматизованих годівниць облік кормів проводиться за умови розмі­щення потомків окремо по кожному кнуру [15].

1.5 Ветеринарні заходи.

Господарство, що оцінює кнурів і сви­номаток за якістю потомства, зобов'язане вчасно згідно з вете­ринарним законодавством проводити всі планові щеплення від інфекційних захворювань.

В обліковий період відгодівлі профілактичні ветеринарні об­робки не допускаються. У випадку захворювання тварину зні­мають з відгодівлі [7].

1.6 Проведення відгодівлі.

Відгодівлю проводять турами за прин­ципом «все порожньо — все зайнято» при обов'язковій дворазовій санітарній обробці приміщень (секцій) між турами і пере­рвою не менше п'яти діб між санітарними обробками. Просушування приміщень (секцій) перед постановкою тварин наступного туру на відгодівлю повинне здійснюватись не менше трьох діб [9].

Поросят розміщують у приміщенні (секції) для відгодівлі у віці не більше 85 днів, масою не нижче вимог першого класу відповідно до Інструкції з бонітування свиней. Їх відразу ж роз­міщують у тих станках, де будуть відгодовувати. До початку облікового періоду протягом 5—7 днів поросят привчають до комбікорму, який буде використовуватись весь період відгодівлі.

Обліковий період при оцінці відгодівельиих якостей починають при досягненні підсвинками маси 30 кг. Вік поросят на початку облікового періоду не повинен перевищувати 90 днів. При перевищенні віку 90 днів тварин вибраковують і знімають з відгодівлі.

Закінчують відгодівлю при досягненні кожним підсвинком маси 100 кг. Якщо тварина не досягне маси 100 кг до віку 211 днів, то її знімають з відгодівлі.

При оцінці кнура (або свиноматки) не враховують їх потомків, що не закінчили відгодівлю.

Відгодовують молодняк стандартним повнораціонним комбі кормом або комбікормом-концентратом з добавкою до нього свіжого збираного молока. Збиране молоко в кількості 1,5 кг на голову на добу додають у комбікорм протягом усього облікового періоду (раціони 1 і 2).

Розглянемо раціон 1 (рис.1).

Рис.1. Рецепт повнораціонного комбікорму для контрольної відгодівлі свиней від 30 до 100 кг

В 1 кг комбікорму даного рецепту міститься:

кормових одиниць 1,10

сирого протеїну, г 162,0

сирої клітковини, г 45,30

сирого жиру, г 25,0

лізину, г 7,86

метіоніну + цистиігу, г 5,50

триптофану, г 2,14

кальцію, г 7,47

фосфору, г 5,52

Розглянемо раціон 2 (рис.2).

Рис.2. Рецепт комбікорму-концентрату для контрольної відгодівлі свиней від 30 до 100 кг з використанням свіжого збираного молока (% за масою)

В 1 кг комбікорму міститься:

кормових одиниць 1,08

сирого протеїну, г 151,0

сирої клітковини, г 47,0

сирого жиру, г 24,4

лізину, г 6,7

метіоніну + цистиігу, г 5,0

триптофану, г 2,0

кальцію, г 6.1

фосфору, г 4,8

Під час облікового періоду тварин годують вдосталь, не мен­ше двох разів на добу, не допускаючи залишків і витрат корму [3].

Тварин зважують при переведенні в приміщення (секцію) для відгодівлі, на початку і в кінці облікового періоду перед годів­лею або через 3 години після годівлі. Останнє зважування пе­ред відправкою на забій проводять після 12-годинної витримки без годівлі. Під час передзабійної витримки підсвинки повинні мати вільний доступ до води.

Для точного визначення моменту досягнення тваринами маси 30 кг і 100 кг кількість зважувань не обмежується [10].