Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП ИЗДО ФК / КонспектФП.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

4.4.2. Акцизний збір

Акцизний збір, так само як і податок на додану вартість, є непрямим податком. Однак при формуванні ціни підакцизного товару, що продаєть­ся, акцизний збір нараховується раніше, ніж ПДВ, і сума нарахованого акцизу включається в оборот для обчислення ПДВ, тобто підакцизні това­ри оподатковуються двічі: один раз акцизним збором, інший - ПДВ.

Акцизний збір, так само як і ПДВ, включається в ціну товару, що про­дається, у вигляді надбавки.

Суть акцизного збору полягає в тому, що він являє собою непрямий податок, що встановлюється у вигляді надбавки до ціни на високорентабе­льні та монопольні товари. Акцизний збір оплачується покупцями, а сплачується до бюджету продавцями цих товарів.

Порядок обчислення і сплати акцизного збору в Україні регламенту­ється Декретом Кабінету Міністрів України від 20.12.1992 р. «Про акциз­ний збір» з подальшими змінами і доповненнями, внесеними в нього, і За­коном України «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові виро­би» від 15.09.1995 р. та іншими документами.

Відповідно до зазначених директивних документів платниками ак­цизного збору є всі суб'єкти підприємницької діяльності, що виготовляють і реалізують або імпортують підакцизні товари, а також громадяни України, іноземні громадяни і особи без громадянства, які ввозять (пересила­ють) підакцизні товари на митну територію України.

Об'єктом обкладання акцизним збором згідно з Декретом КМУ «Про акцизний збір» є:

- обороти з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (про­дукції) шляхом їх продажу, обміну на інші товари (продукцію, роботи, послуги), безкоштовної передачі товарів або з частковою їх оплатою; обороти з "реалізації товарів (продукції) для власного споживання, промислової переробки (крім оборотів з реалізації для виробництва підакцизних товарів), а також для своїх робітників.

Сплата акцизного збору до бюджету за алкогольні напої і тютюнові вироби має свої особливості. Так, акцизний збір за алкогольні напої і тю­тюнові вироби сплачується шляхом придбання (купівлі) продавцями цих товарів марок акцизного збору.

Марка акцизного збору - спеціальний паперовий знак, що наклеюєть­ся на алкогольні напої і тютюнові вироби для підтвердження сплати акци­зного збору.

Марки акцизного збору продаються Державними податковими орга­нами України.

Придбані марки акцизного збору використовуються виробниками ал­когольних напоїв і тютюнових виробів для маркування цих видів продук­ції.

4.5. Прямі податки

Прямі податки - це податки, які встановлюються безпосередньо на доходи і майно платників, і сплачуються ними з власних надходжень грошових коштів.

Види прямих податків, їх платники, розмір та порядок стягнення встановлюються в законодавчому порядку.

У нинішній час в Україні встановлені такі види прямих податків:

- податок на прибуток підприємств;

- податок на доходи фізичних осіб;

- плата (податок) на землю;

- податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів;

- плата за воду;

- фіксований податок тощо.

Нижче розкрито сутність окремих видів прямих податків, порядок їх стягнення і сплати до бюджету.

Соседние файлы в папке ФП ИЗДО ФК