Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ашурествооооооо экзамен мини-шпорки.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
120.61 Кб
Скачать

2.Лікування твар. Хворих на мастит.

Принципи:чим раніше тим ефективніше, ізоляція, ручне доїння, з ураж част доїти в останню чергу в окремий посуд і знищувати видоїний секрет, комплексна терапія( фізична,етіотропна,патогенетична,дієтотерапія), перед процедурами промити вим’я з милом,загальне поліпш умов утрим та год( вилучити соковиті,зменшити конц,обмежити водопій). Серозний:перед здоюванням окситоцин(5-6 од на 100 кг), якщо утруднене здоювання в порожнину вводять50-60 мл натрію гідрокарбонату 25градусов, масажують и через 20 хв здоюють;масаж знизу догори3-5 р/д з протизапал мазями; в преші доби холод, з 3-5 – тепло; специфічні їн’єктори у молочну цистерну(ампілокс, мастилекс, мастисан А,Б)антибіотики(3-4 тис од/кг інтрацистернально), сульфаніламіди, нітрофурани; новокаїнотерапія лише на початку захворювання(внутрішньоцистернально 100мл через 12год, в/в через 24-48год; блокада за Логвіновим до 200мл, за Башкіровим, Мосіним,Магдою; глюкоза, хлористий кальцій.

Катаральний: аналогічне, можна вводити антибіотики по 100-300 тис од у 50-80мл 0,5% р-ну новокаїну , ферментні препарати мікробного походж, що руйнують клітини стафілококів(біосан СВ, ендобактерин, лізомаст)Фібринозний – масаж протипоказаний Гнійний: гнійно-катар - здоюв через кожні 2год, холодні зрош поверх ураж частки, інтрцистернально 1-2% натрій карбонат за 15-20 хв до доїння, п.ш. окситоцину,після здоювання у цистерну 1-2 р/д мастисан, мастикуру, мастицид або антибіотики. Автолактотерапія. Абсцес – спокій,тепло, втирання дезинфік.мазей, автогемотерапія, перелив.крові, анти біот, СА, розтин абсцесів, вв глюкозу, СаСл, флегмона – ізоляці, спокій, натирання камфорним спиртом, теплові процедури, АтБ, розрізи флуктуючих діл.+дренажі. Геморагічний – часте здоюв, втир.подразнюючих мазей,послаблюючі солі, в\цистернально натрій хлор. Специфічні – необхідно керуватися відповідною інструкцією щодо даного виду захворювання

Варіант 10.

1.Стат. І фізіол. Зрілість та фактори, що на неї вплив. Статева зрілість – досягнення твариною та її ста торг такого розвитку, при якому вона може відтворювати собі подібних, самка–запліднитись,самець-запліднити. стат.дозр.супроводжується складними змінами у їх ендокринній системі, обміні речовин, фукнц. Інших систем і органів Відбув. Розв. Її залоз вн.секреції,гіпофіза та яєчників.Естрогенні гормони,котрі виділ.фолікулами, стимулюють ріст і розв геніталійГонади тварин(яєчники та сім»яники) починають виконувати подвійну функц.- втробляти повноцінні стат.кліт і виробляти статеві гормони Складна морфологічна перебудова організму тварини під час її статевого дозрівання обумовлює новий її фізіолог стан,тварина набуває характерних для виду та статі зовн ознак, в крові зростає конц гонадотропних та статевих гормонів,що стимулює розвиток статевих органів та молочної залози.. Телиця 6-9міс,кобила16-18, свиня і коза5-8, сука 6-8, кішка 4-6.Фізіологічна зрілість- фізіологічний стан при якому тварина готова до відтворення собі подібних. Завершення формування організму та досягн 70%від маси тіла дорослої тварини.телиця16-18 міс, кобила-3 роки,вівця,коза 12-18 міс, свиня 9-12, сука10-12,кішка10-15.У овець та свиней пропускають 2-3 стат цикли, бо вони бувають неповноцінні.

2.Функціон. розлади мол.залози. До них відносять: лакторею, молочні камені,затримання молока ,само видоювання. Лакторея – мимовільне витік молока, яке є ознакою атрофії, слабкості чи паралічу сфінктера дійки на грунті травм, запалень, рубцевих переродж, новоутворень.Симпт: мимов витік при наближу доїння, при підготовці до нього.Лік: масаж після доїння, змаз сфінктера 1-2% йодною маззю, вмакування верхівки дійки на секунду в еластичний колодій, гумове кільце. Оперативно – заволока(під шкірою дійки лігатура та вставляють молочний катетер, затяг кисетний шов, через 10 д лігатуру знімають). Дрібним вводять ефедрин всередину 2-3 рази на добу. Молочні камені- внаслідок розладу загального обміну речовин, не додоювання корів, катару молочних ходів, відклад солей фосфору чи обважніння пластівців казеїну. Вони можуть випадати у цистерну і виділ з молоком у вигляді піску, або ж збільшуються до розміру горошини.Клін озн: в перших порціях – «молочний пісок» у дійці промац рухливі щільні утвор, які перешкодж доїнню. Лік: дрібні – видавлюють через канал, пухкі – роздроб катетером чи вазел масло, великі – через розріз цистерни, з наклад швів і укріпл катетера. Затримання молока. На грунті гальм рефлексу молоковіддачі(виділ окситоцину), або виділ наднирниками адреналіну, що звуж суд і альвеоли при відлученні телят, зміні доярки,невмілому доїнні, грубій поведінці з твариною. Клін озн: немає молока в молочній цистерні, зниж надою при відсутності ураж залози. Диф від агалактії та гіпогалактії. Лік: усунути причину, дотримуватися правил доїння з масажем, лагідне поводж з твариною. Самовидоювання – висмокт молока з свого вим’я, або у інших корів. Корову неможливо відучити, коротко прив’яз у стійлі, при ипасані – намордник, вибраковують.

Варіант 11.

1.Жовте тіло.. — тимчасова залоза внутр.секреції в організмі самки, що утворюється в яєчнику на місці фолікула після овуляції. Іноді жовте тіло може утворюватися і без овуляції, якщо в порожнині фолікула відбувся крововилив з наступним проростанням тромбу лютеоцитами. У випадку атрезії фолікула жовте тіло на його місці не утворюється. Розвиток відбувається в три стадії: формування (росту), активної секреції і регресії. Формування жовтого тіла триває біля 5 днів. Сформоване жовте тіло щільніше фолікула,виступає над поверхнею яєчника і має кулясту,а у корів іноді грибоподібну форму,діаметр у корів 2,5–3 см. Стадія активної секреції триває у невагітної ВРХ з 5 по 17 день статевого циклу з піком активності на 9–16-ту добу. ЖТ, що досягло повного розвитку, стає тимчасовою залозою внутр.. секр.. і продукує прогестерон, який перешкоджає дозріванню нових фолікулів, викликає підготовку слизової оболонки матки до нідації зародка та розвитку плаценти, сприяє збереженню вагітності і розростанню залозистої тканини молочної залози + великі лютеоцити продукують окситоцин, що з кров’ю потрапляє в матку і стимулює синтез і вивільнення простагландинів, які викликають лізис жовтого тіла. Якщо наступило запліднення, ЖТ зберігається протягом усієї вагітності, як жовте тіло вагітності, виділяючи у кров прогестерон. Якщо запліднення не наступило, то сформоване (ЖТ статевого циклу)вже з 10–13-го дня починає поступово втрачати горм. активність. За 4–6 днів до овуляції починається регресія (зворотний розвиток) ЖТ(втрачає свій жовтий колір, його клітини піддаються жировому переродженню, зменшується у розмірі). Регресія проходить повільно,тому на яєчниках виявляють велику кількість жовтих тіл на різних стадіях регресії. На 40–42-й день, коли третій цикл, ЖТ вигляді червоної зернини і перетворюється у білковий слід, або фіброзне тіло – corpus albicans. Якщо регресія затримується і воно залишається у яєчнику довше 30 днів з часу утворення чи після родів, то його називають персистентним (перестоялим). Воно затримує настання нового статевого циклу і отже сприяє неплідності.

2.Клін.методи діагн.вагітності.Клінічні(рефлексологічний, зовнішнє та внутрішнє дослідження, в тому числі УЗД). Рефлексологічний метод (проба самцем-пробником) – дозований контакт самців і самок (по 1,5–2,0 год. вранці і ввечері) використовується в основному для виявлення статевої охоти у осіменених самок. Якщо у самки наступила вагітність, то у неї не проявляється стадія збудження статевого циклу при дозованому щоденному контакті з пробником. точність може досягати 95%. Проте відсутність статевої циклічності і охоти у самок не є об’єктивним показником вагітності. Зовнішнє дослідження включає огляд, пальпацію і аускультацію, а внутрішнє – піхвове та ректальне дослідження. Оглядом установлюють зміни об’єму черевної стінки та її асиметрію, рухи плода, виповнення молочної залози у нелактуючих самок, набряк молочної залози. Метод пальпації ґрунтується на виявленні плода через черевні стінки матері (застосовується у другій половині вагітності). У корів пальп біля правої колін складки, далі в різних ділянках правої пахвини, натискають і відводять руку , не відриваючи від поверхні шкіри, роблять вранці перед годуванням. У овець за Студенцовим- з дного боку долонею, з другого пальцями. Піхвовим дослідженням користуються дуже рідко і тільки в сумнівних випадках вагітності (слиз об суха, шийка матки закрита слизом- корок вагітності). Ректальне дослідження статевих органів застосовують звичайно у кобил та корів (можна і у свиней). Метод ґрунтується на виявленні стану матки (шийки, тіла, рогів), яєчників, зв’язок, маткових судин. При дослідженні основну увагу звертають на розміри тіла матки, рогів, їх симетричність, флуктуацію, наявність плацентом, плода. За виявленими змінами можна точно встановити вагітність та її терміни або ж неплідність та гінекологічний діагноз. У корів з шийки матки починають, у кобил з яєчників.

Варіант 12.

1.Класифік. Стат.циклів Статевий( естральний) цикл- комплекс фізіологічних та морфологічних змін, що відбуваються у статевій системі та в цілому організмі невагітної самки від однієї овуляції до наступної.А) Повноцінні і неповноцінні (анесстральний, ареактивний, алібідний, ановуляторний).Повноцінний- якщо стадія збудження статевого циклу проявляеться 4 ознаками: тічка, загальне збудження, охота, овуляція. Неповноцінний- якщо якась ознака відсутня.Анестральний-без тічки, ареактивний- без заг збудж., алібідний- без охоти, ановуляторний- без овуляції.При випадінні двох ознак може бути ареактивно-алібідним, анестрально-авуляторним і т.д.Б) Синхронний і асинхронний . Синхронний- якщо феномени статевого циклу проявляються практично одночасно (напрриклад, 48 год у корів). Асинхронний- якщо неодночасно з інтервалом у декілька днів.В) Ритмічність— при настанні статевої зрілості і проявленні першого статевого циклу, в подальшому статеві цикли повторюються у самок протягом всього репродуктивного періоду. Поліциклічні(поліестральні) тварини- ті ,у яких у невагітної самки цикл повторюється багато разів протягом року. – ВРХ, свині, коні. + поліциклічні із статевим сезоном (ДРХ, верблюди)- статева функція має сезонний характер, статеві цикли у них проявляються в певну пору року, як правило, весною чи восени, з тривалим періодом статевого спокою у проміжках між ними. Статевий сезон –це пора року, протягом якої у тварин активізується статева функція.Моноциклічні (моноестральні)- 1-2 цикли протягом року, дуже рідко 3.- суки, кішки, більшість диких тварин. Такий цикл відзначається більш протяжною лютеїновою фазою.

2.Поняття про неплідність, яловість, економ.збитки. Неплідність — це нездатність статевозрілих тварин до відтворення потомства внаслідок природних або набутих у процесі використання причин.(погана організація відтворення,незадовільна робота фахівця,поруш технології осіменіння,недоліки обліку,. За Тарасевичем- екстрагенітальні( вік,ендокринні розлади), інтрагенітальні(ненорм стан яєчників,неповноцінні стат цикли),- екзогенні (аліментарні фактори). за Студенцовим.. Є 7 форм неплідності: 1. Уроджена: у самиць-імифантилізм,гермафродитизм,фримартинізм. У самців-імфант.,гермафр, крипторхізм. 2.стареча, яку обумовл.атрофічні процеси в стат.орг. 3.симптоматична,виникає внасл.хвор.ст.органів. 4.аліментарна,внасл.ожиріння,виснаження,низкого за поживністю раціону, аліментарний інфантилізм 5.експлуатаційна,в рез. Експлуатаційного виснаження 6.кліматична, проявляється при дефіциті або надлишку інсоляції,зміни клімату, недоліків утрим. 7.штучна а)штучна набута-при поруш.правил осіменіння(неправильне утрим.,зберігання і транспорт.сперми) Б)штучну-сплановану-при кастраціях,намірному пропуску стат.циклів без осіменіння Яловість -це наслідок порушення відтворної здатності тварин. Це господарсько-економічне поняття. Вона виникає внаслідок недоодержання приплоду від маточного поголів'я протягом року..Яловою називають корову,яка не народила прот.господарського року. При аналзі прич.неплідності і визначенні збитків від неї ваховують фізіол.норми плодючості с\г тварин,згідно яких за рік отрим.:від кобили-1лоша;корови-1теля;вівці,кози-1 і більше ягнят, свиноматки 6-12 порос. в одному опоросі. Для діагностики неплідн. І визнач. її форм,необхідно володіти методами провед.акуш-гінеколог диспансеризації, володіти інформацією про стан відтворення тварин в госп.(чисельність маток, клкть тільніх корів,які розтелились,осіменились).Неплідність завдає багато збитків:недоотрим.приплоду, зниж.молочн.продукт., не окупність витрач.кормів і утримання неплідн.тварин.,витрати на лікув. І багатократне осіменіння.

Варіант 13.

1.стадії стат.циклу за Студенцовим. 1.Стадія збудження-проявл.характерними ознаками(феноменами):-тічка(сильна гіперемія і підвищ.секреція залоз гені талій самки,виділення велик.кільк.слизу,Верхн.шар епітелію зроговіває і клітини відшаровуються.ШийкаМ.відкривається.Слиз спочатку чистий, потім мутніє. За ступенем розкриття ШМ та клтю слизу розрізн. Перший, другий та третій ступінь тічки)

-заг.збудження (занепокоєння,лякливість,зниж.апетиту, потяг до самця(плигає на нього або на інших самок)не дозволяє робити на себе садку.

-статева охота(позитивна р-я самки на самця,намагається наблизитись до нього,допускає садку і стат.акт Рефлекс нерухомості(підіймає хвіст,вигинає спини,скороч.м’язи стискача стат.щілини і присінку,допускає коїтус)

-овуляція-заверш.дозрівання фолікула з проріванням його та витіканням фолік.рідини з яйцеклітиною 2. Стадія гальмування.-послабл.ознаки збудж,згасає тічка,у ст..орг. ознаки інволюції(згасає охота,потім ст..збудження,потім тічка)агресивне ставлення до самця,в яєчнику що овулював утв.жовте тіло. 3.Стадія зрівноваження-сформ.жовте тіло стає тимчасовою залозою ве.секреції,що виробл.прогестерон.Тварина байдужа до самця.

2.Плацентарна недостатність-Синдром, обумовлений морфофункцюнальними змінами у плаценті, результат складної реакції плода і плаценти на різні патологічні стани материнського організму.

При цьому спостерігається комплекс порушень функцій плаценти, які лежать в основі патології плода і новонародженого.

Причини. Порушення формування і дозрівання плаценти у тварин із  патологією ендометрію, попередніми абортами, запальними захворюваннями матки, з яєчниково-гіпофізарними розладами (гіпофункція яєчників, гіпофункція жовтого тіла), різними ускладненнями вагітності (гестоз, захворювання нирок, серцево-судинної системи).

Види плацентарної недостатності:

— первинна виникає при формуванні плаценти, у період імплантації, раннього ембріогенезу і плацентаціі; закінчується абортом;

— розвивається при вже сформованій плаценті під впливом екзогенних відносно до плода чинників, які походять від організму матері. Частіше виявляється у другій половині вагітності і при включенні відповідних компенсаторних ме­ханізмів вагітність зберігається.

За клінічним перебігом:гостра виявляється інфарктами і від­шаруванням плаценти, які викликають загибель плода і переривання вагітності. Вважається, що виключення з кровообігу більше 10 % площі плаценти є для плода станом риску, а більше 30 % є несумісним із жит­тям плода,— хронічна зустрічається часто і буває відносною (при збереженні компенсаторних реакцій у плаценті) і абсо­лютною (при ушкодженнях плаценти дистрофічного, циркуляторного і запального характеру, у випадку відсутності компенсаторно-пристосу­вальних реакцій хоріона на тканинному рівні). Хронічна плацентарна недостатність має найбільше значення у розвитку гіпотрофії плода.

Клінічні ознаки: — уповільнене збільшення розмірів матки, яке не відповідає строку вагітності, — утробна гіпоксія і гіпотрофія плода, збільшення кількості мертвонароджених, — зменшення площі і маси плаценти.

Діагноз можливо встановити тільки на підставі радіоімунологічного дослідження стероїдних і гонадотропних гормонів. За концентрацією пла­центарних гормонів (ПЛ і прогестерону) роблять висновок про функцію плаценти, а концентрація фетальних гормонів (естрогенів) більше відоб­ражає стан плода Найінформативнішим показником стану фетоплацентарної системи є плацентарний лактоген (ПЛ).

В. П. Кошовий запропонував експрес-діагностику плацентарної недостатності шляхом дослідження клітинного складу вагінального мазка вагітної тварини (кольпоцитоскопії). Вона проводиться для оцінки стану плода у період вагітності і для діагностики утробної гіпотрофії. При фізіологічному перебігу вагітності усі клітини мають чітку структуру і інтенсивно забарвлену цитоплазму. При гіпотрофії спостерігається цитоліз, слабке забарвлення ядер і майже непомітне забарвлення цито­плазми.

Варіант 15.

1.Методи діагн.феноменів стадії збудж.стат. циклу. Стадія збудження проявляється послідовними змінами феноменів- тічки, загального збудження, охоти і овуляції. Тічку діагностують оглядом зовн. Органів( гіперемія, набряк), піхви (підвищена секреція залоз – тічковий слиз), шийки матки-розкриття, досл. тічкового слизу – клінічними і лабораторними методами. Загальне збудження – спостерігаючи за поведінкою тварини (пригає на самця і самок, зниження апетиту, занепокоєння, але не дозволяє робити садку). Охота – допускає садку, статевий акт, (проба кобил в охоті – через барєр, в станку, з рук і табунна проба, у свиней – руку на поперек, або пробник, у корів – бик-пробник, дрх- згрупувавшись ходять за самцем, кричать, неспокійні), овуляція – буває спонтанноЮ як правило вночі.

2.Вивертання і випадіння піхви. розуміють вивертання її стінки через статеву щілину назовні .Випинається звичайно верхня стінка, бо вона більш рухома. Нижня ж стінка трохи фіксована в своєму положенні сечівником та сечовим міхуром. За ступенем випадіння розрізняють:неповне (часткове) випадіння, коли лише частина піхвової стінки випадає на- зовні;повне випадіння піхви, коли вся піхвова трубка разом з шийкою та тілом матки випинається з вульви у вигляді кулястого тіла Причини. -зниження загального тонусу організму і як результат – розслаблення фіксуючого апарату піхви, розриви навколопіхвової клітковини. Сприяє виникненню захворювання -нестача в організмі вітаміну В, -стійлове утримання їх на похилій підлозі, при відсутності активного моціону, неповноцінній годівлі, старечих змінах в організмі, підвищенні внутрішньочеревного тиску, при двійнятах і т.п. Симптоми. При частковому випадінні піхви в останній третині вагітності при лежачому положенні тварини відмічають невелике червоне випинання з піхви, розміром від курячого яйця до кулака. При вставанні тварини випнута частина піхви звичайно втягується. Пізніше, з наближенням родів, розміри випнутої частини піхви зростають і вона вже не втягується при стоянні тварини. При повному випадінні з піхви виступає велике червоне кулясте тіло верхівкою якого є шийка матки. Слизова оболонка з блискучої яскраво-рожевої поступово стає синьо-червоною з ознакою венозного застою, вона легко забруднюється, висихає, на ній з’являються ссадна, тріщини, що призводять до розвитку некрозу, інколи повне випадіння піхви супроводжується вивертанням сечового міхура, при цьому з вульви виступають два кулястих випинання: верхнє – піхва, нижнє – сечовийміхур. Загальний стан тварини не порушується. Прогноз. сприятливий обережний.

ЛікуванняГодівля+зменшеннясоковитихкормів, підняти таз. При повному необхідно вправити випинання і зафіксувати так, щоб не допустити повторного випадіння. До вправлення піхви приступають, коли тварина стоїть з піднятим тазом. Наводять туалет випнутих тканин – очищають механічно і обливають слабкими холодними дезінфікуючими розчинами (перманганат калію 1 : 500, 0,5 %-им розчином таніну, 2 %-ним розчином галуну), обсушують, загортають мокрою серветкою чи рушником змоченим поступово руками вправляють у таз в напрямі вгору і вперед. Якщо натужування тварини перешкоджає вправленню, то слід зробити парасакральну або сакральну епідуральну блокаду. У корови, щоб вона не вигиналася, треба відтягувати складку шкіри на спині.

Після вправлення треба ввести руку в піхву, щоб вирівняти її складки. Щоб зменшити подразнення і скорочення тканини, корисно промивати піхву 1 %-им розчином новокаїну з антибіотиками. накладають на піхву фіксаційну петлю, яку притягують до попруги або шлеї.

Якщо піхва випадає задовго до родів, тоді на вульву накладають шви.

Варіант 16

1.класифікація аботів. Аборт – переривання вагітності з наступним розсмоктуванням зародка(прихований аборт),зігнанням з матки метвого (викидня) чи недоношенного (недоноска), або ж з затримкою у матці мертвого плода з його муміфікацією(висиханням), мацерацією (ферментативне розщеплення мяких тканин мертвого плода) чи путрифікацією. Студенцов розділив аборти за етіологією на 3 групи: незаразні, інфекційні та інвазійні. В кожному виділив ідеопатичні – обумовлені пат.змінами плоду, пуповини, навколоплідних оболонок та симптоматичні – захворюв. Матері чи поганее утримання. Ідеопатичні: Незаразіні – аномалії та патології плода і оболонок, інфекціні – бруцельоз, сальмонельоз, лістеріоз, кампіло-бактеріоз, інф.Ринотрахеїт, інвазійні – трихомоноз, хламідіоз. Симптоматичні: незаразні – захв.стат.орг. та інших органів матері, аліментарні травматичні, звичайний аборт, інфекційні – інфекц.анемія коней, туберкульоз, інвазійні – гемоспоридіози.

2. Залежування після родів. характеризується нездатністю тварини підніматися після народження плода.Спостерігається у корів, рідше у дрібних жуйних і дуже рідко у свиней.

Причини. Під час виведення великого плода або насильного витягання його при неправильному членорозміщенні чи позиції іноді виникає сильна контузія тазового сплетіння сідничного нерва та нерва замикального отвору, а також контузія шийки матки; що може спричинитися до залежування тварини після родів. Симптоми. Породілля не може вставати, не може самостійно стояти. Спостерігається слабість тазової частини тіла, незважаючи на відсутність ознак паралічу рухових і чутливих нервів.

Діагноз можна поставити методом виключення. Він ґрунтується на тому, що тварина не може після родів вставати при відсутності будь-яких інших симптомів хвороби. З діагностичною метою нагнітають повітря у вим’я, щоб виключити післяродовий парез, який іноді може перебігати у легкій формі з ознаками залежування.Прогноз обережний. Лікування. Насамперед тварину треба забезпечити високою підстилкою. Слід два рази на день перевертати тварину з боку на бік, щоб запобігти утворенню пролежнів, а на 3–4-й день від початку захворювання підняти тварину “на ноги”.Раціон повинен бути не об’ємистим, але поживним. Тулуб тварини треба розтирати щодня солом’яними скрутнями. Особливо потрібний масаж після перевертання тварини на другий бік. Кінцівки корисно розтирати камфорним спиртом.Внутрішньовенно вводять стандартні розчини глюкози і кальцію хлориду, а внутрішньом’язово тривітамін або тетравіт.

Варіант 17

1.Методи взяття сперми. Техніка одерж. повинна бути простою, легко доступною, безпечною для здоров’я плідників, не викликати у них больових відчуттів.

Методи одержання сперми можна умовно поділити на:піхвові (власне піхвовий та губковий) сперму отримують із піхви самки в стані охоти після спарування її з самцем;уретральні (мастурбація, фістульний, спермозбирача, масажу ампул сперміопроводів, електроеякуляції та штучної вагіни) одержання сперми безпосередньо з уретрального каналу самця; хірургічні. Піхвові методи.Піхвовий або дзеркальний метод: після природної садки плідника на самку, в її піхву вводили піхвове дзеркало і вибирали сперму за допомогою шприца, ложки чи просто рукою. Недоліками - допускається природний статевий акт, небезпека перенесення заразних захворювань; сперма забруднюється секретами статевих органів самки і її не вдається зібрати повністю. Губковий метод: у піхву самки перед статевим актом за допомогою корнцанга вкладали знезаражену м’яку грецьку губку, яка вбирала у себе виділювану самцем сперму. Виймали її і видавлювали спеціальним пресом. Хірургічні методи. Фістулу сечостатевого каналу (уретростомію) проводять з таким розрахунком, щоб нижній кінець її знаходився на рівні дна таза між сідничними горбами. Жеребцеві дозволяють зробити природну садку. Хвіст його при цьому відводять набік і до отвору фістули підставляють спермоприймач чи скляний стаканчик.Недоліки: природний статевий акт, хоча сперма і не попадає у піхву; необхідно мати оперованих самців і самок в стані охоти.

До хірургічних методів можна також віднести кастрацію плідників з наступним видавлюванням сперми з придатків сім’яників. Сюди відноситься операція фістули сім’япроводів.У окремих видів диких тварин можна проколювати голкою хвіст придатка сім’яника, добувати спермії.Уретральні методи. Масаж ампул сім’япроводів через пряму кишку - тоді в пряму кишку бугая вводять чисто вимиту руку, знаходять шийку сечового міхура і розташовані над нею сім’япроводи. Роблять обережний масаж ампул спереду назад, протягом 2–3 хвилин. Через 1–2 хвилини з препуційного отвору виділяється сперма яку збирає у підставлений спермоприймач, мензурку і т. п. Метод мастурбації полягає у механічному подразненні голівки статевого члена при терті її об препуційний мішок. Цей метод використовується для одержання сперми у собак та лисиць.Метод електроеякуляції дозволяє отримувати сперму від бугаїв, баранів, а також птахів без попереднього привчання самців..Метод полягає у подразненні нервової системи самця переривчастим електричним струмом низької напруги і малої сили за допомогою спеціального приладу – електроеякулятора.

Метод штучної вагіни дозволяє отримати від самця повноцінну сперму без сторонніх домішок.Штучна вагіна – не шкідлива для здоров’я плідника; при її застосуванні виключається можливість передачі інфекційних захворювань через статевий акт, його просто тут немає; в ній відтворюються умови, необхідні для нормального проявлення рефлексу еякуляції, тобто, тут відтворено подразники, що позитивно діють на чутливі нервові закінчення прутня. Правильно підготована штучна вагіна повинна мати температуру в межах 40–42 ºС, слизьку внутрішню поверхню та тиск 50–60 мм рт. ст.