Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ашурествооооооо экзамен мини-шпорки.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
120.61 Кб
Скачать

1.Видові особливості стат.Циклів у тварин.

корів.тривалість статевого циклу 21 доба( 18 до 22). Спочатку з’являються ознаки тічки, тоді (через 2–4 дні) статеве збудження і, нарешті, через 4–15 годин ознаки охоти. Після отелення статева циклічність поновлюється звичайно через 18–25 днів.Тічка: почервонінням та набух слиз об присінку і піхвової частини шийки матки. Канал шийки матки буває розкритим і витікає спочатку склоподібно-прозорий, рідкий, а під кінець тічки більш в’язкий, жовтуватий,

Триває тічка 2,5–3, а то й 5 днів, Його рН коливається у межах 7,4–8,4. Через 24–36 годин (інколи і пізніше) до ознак тічки приєднуються ознаки статевого збудження. Корова стає неспокійною, не лягає, реве, вигинає спину, підіймає хвоста, втікає із стада;,підвищується температура тіла на 0,8–1,2 °С, прискорюється пульс та дихання.З настанням у корови охоти у неї з’являється потяг до самця – при наближенні бугая вона простує до нього, приймає позу для статевого акту і допускає садку.Тривалість охоти у корів 13–17 годин (в середньому 16 годин).Овуляція у корів наступає через 10–15 годин після закінчення охоти (або через 28 годин від початку охоти

Овець.Вівця належить до поліциклічних тварин з чітко вираженим статевим сезоном, що припадає на серпень – грудень. Середня тривалість – 14–18, частіше – 16–17 діб.Тічка триває 1–2 доби, проте ознаки її слабо виражені і проявляються гіперемією, набряками та зволоженням вульви, у піхві скупчується невелика кількість слизу, яка у окремих тварин виділяється назовні.Статеве збудження у овець (тривалістю 38–42 год.) виявляють за їх поведінкою – неспокій, бекання, часті відмови від корму; вони стукають ногами і ходять групами за баранами. охоти коливається від 20 до 60 (в середньому 30) годин .Овуляція у овець наступає в самому кінці охоти (через 24–32 год. від її початку).

У кіз проявляється так же, як і у овець. Ознаки загального збудження у кіз виражені сильніше, ніж у овець. Охота триває від 27 до 44 годин, овуляція починається через 28–32 години і закінчується через 36–40 годин від початку охоти. Середня тривалість циклу в молодих кіз складає 17–18 днів.

У свиней ознаки тічки, загального збудження і охоти можуть виникати одна за одною протягом 24 години; загальна тривалість циклу у них 20–21 день. Під час тічки у свиней відмічають набряки вульви, слабке почервоніння слизової оболонки присінку, яке переходить з часом у застійну гіперемію, Тривалість тічки 3–7 днів.

Приблизно через добу від початку тічки виникає статеве збудження і тоді охота. Статева охота у свиноматок проявляється зростанням статевого збудження, але головною ознакою її є поява рефлексу “нерухомості. охоти 2–2,5 доби.Овуляція у свиней наступає через 25–40 годин з часу появи рефлексу нерухомості.

у кобил 20–21 день. Тічка : гіперемією слизових оболонок присінку та піхви, вони бувають рожевуватими чи яскраво рожевими, вкритими слизом; статева щілина набрякає, з неї виділяється тічковий слиз – спочатку в’язкий, напівпрозорий, а тоді прозоріший, розріджений, у кінці тічки – каламутний. Канал шийки матки розкривається на 2,5–3,3 см, знижується ригідність матки.тічка- 5 днів, з коливаннями від 4-х до 20-ти діб.Загальне збудження характеризується неспокійним її станом, зниженням апетиту, тварина стає злосливою, лоскотливою, не підпорядковується конюхам, підвищено реагує на оклик, шум.Статева охота продовжується від 2 до 12 діб. Її виявляють за допомогою дерев’яного бар’єра чи загороді, а з другого боку бар’єра підводять жеребця і спостерігають за поведінкою кобили. Овуляція у кобили співпадає з часом найяскравішого прояву тічки, статевого збудження та охоти.

у суки відзначається великою тривалістю, від 3 до 6 місяців і проявляється звичайно двічі на рік. Розпочинається він загальним збудженням – гоном, який, залежно від сезону року, умов існування, породи та вгодованості тварини, може тривати 8–14 діб і більше. Стадія проеструм супроводжується інтенсивним приливом крові до геніталій, що викликає потовщення стінки піхви та набряк статевих губ (петлі). У стадію еструс у суки виявляють добре виражені ознаки тічки –Одночасно у суки наступає статеве збудження; вона стає грайливою, неспокійною, часто плигає на інших собак, допускає їх садку.Охота у суки з’являється на 4–5-й, а то й 19–21-й день від початку тічки.Овуляція відбувається в кінці тічки і співпадає звичайно з охотою; оскільки у суки дозріває декілька фолікулів, то овуляція може розтягуватися на декілька діб, що сприяє множинному заплідненню спермою декількох самців (суперфекундація).