Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ашурествооооооо экзамен мини-шпорки.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
120.61 Кб
Скачать

2.Поняття пат.Роди,класиф.Пошир.Причини.

Патологічні роди-це такий перебіг стадії родів,коли вони не можуть самостійно закінчитись народженням живого і здорового приплоду та своєчасним відділенням із матки фетальної частини плаценти та навколоплідних рідин.Причини: -порушення анатомо-топографічних відносин між родовими шляхами і організмом плода, -невідповідності родовогу шляху розмірам плода,-слабості родової діяльності,-наявності мех.. перешкод в родовому шляху,некваліф. втручання у перебіг родового акту.Класифікація:Слабість родової діяльності-це такий стан роділлі,що клінічно проявляється недостатністю або відсутністю перейм і потуг.

Бурхливі перейми і потуги-тривалі і сильні скорочення м’язів матки(перейми) і черевного пресу (потуги) з дуже короткими проміжками часу між ними називають бурхливими.Якщо протягом 5-7сек між ними відсутня пауза,то їх називають тетанічними.Сухі роди-виникають після передчасного розриву навколоплідних оболонок і витіканні навколоплідних рідин.При розриві оболонок в глибині родового шляху порушується динаміка розкриття шийки матки.Звуження вульви,пердвіря піхви і піхви-це недостатність просвіту вульви або піхви для виведення нормально розвиненого плода. Звуження каналу шийки матки-розрізняють вроджене і набуте звуження каналу шийки матки.Набуте виникає за причин структур,про наявності рубців в стінці шийки матки,новоутворень,хронічногоцервіциту,гіпертрофії шийки матки.Спазм шийки матки-виникає за умов непогодженого скорочення мязів окремих відділів родового шляху:язи матки скорочується,виштовхуючи плід в родовий шлях але шийка матки не розширюється,а навпаки звужується.Перекручування матки-це повертання матки навколо своєї поздовжньої осі.Перекручування утворюється до настання родів або в період розкриття шийки матки під час родів.Затримання посліду - є патологією третьої стадії родів(послідової).За норм перебігу родів і всіх свійських тварин фетальна частина плаценти повинна відділитись від материнської одночасно з народженням плода.

Варіант 30.

1.Суть і специфіка операт.акушерста. Основна мета акушерської допомоги: зберегти життя обом – матері і плоду, але дуже часто акушер змушений робити вибір між ними і на першому місці завжди є життя роділлі.

Все це вимагає від ветеринарного лікаря старанної підготовки до кожної акушерської операції після встановлення причини патології родів; безпомилково повинно бути точно визначено положення, позиція, передлежання та членорозміщення плода і проведена оцінка стану роділлі.Підготовка до надання акушерської оперативної допомоги. Перш за все акушер повинен пам’ятати, що руки акушера і його помічників є основним джерелом мікробної контамінації внутрішнього середовища родових шляхів роділлі, але з іншого боку інфікований плід може заразити інфекційною хворобою лікаря та його помічників, оскільки незахищені руки тривалий час знаходяться в родових шляхах роділлі, де вони можуть мацеруватися, що знижує захисну функцію епідермісу. Тому вибір способу обробки рук акушера та його помічників має важливе значення.У таких випадках слід користуватися при наданні родової допомоги спеціальними акушерсько-гінекологічними або хірургічними гумовими рукавичками та захисним чохлом, що закриває руки до плечового суглобу. Всі акушерські та хірургічні інструменти, які використовують при наданні родової допомоги, старанно знезаражують методом кип’ятіння.Особливі вимоги ставляться до спецодягу акушера. Сюди входять: безрукавки, халати, клейончасті нарукавники, фартух, гумові чоботи.Після закінчення операції необхідно старанно помити руки декілька разів з милом у теплій воді, знезаразити їх одним із методів, подряпини обробити 5 %-им спиртовим розчином йоду.При наданні допомоги тварині необхідно враховувати, що вона може нанести травму акушеру, тому кобилам накладають парувальну шлею, свиноматок фіксують мотузкою, яку накладають петлею за ікла верхньої щелепи, сукам фіксують щелепи петлею, кішку загортають у рушник так, щоб тазова частина тіла та кінцівки були вільними.

2.Признач. І принципи гінекол. Диспансеризації. Акушерська і гінекологічна диспансеризації — це комплекс заходів, що дають можливість своєчасно виявити, профілактувати та організовувати своєчасне лікування тварин із захворюваннями статевих органів і молочної залози, збереження відтворювальної функції та продуктивності тварин, їх запліднення в передбачувані строки та одержання життєздатного приплоду.

Акушерська диспансеризація — це система діагностичних, лікувальних і профілактичних заходів, що забезпечує нормальний перебіг вагітності, родів і післяродового періоду. Ця система охоплює період від часу запліднення самок до закінчення інволюції статевих органів після родів.

Гінекологічна диспансеризація — це система діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів, що сприяють своєчасному виявленню причин неплідності, відновленню відтворної функції і високої продуктивності самок. є три етапи проводження диспансеризації: перша – під час запуску, переведення тварин у сухостійну группу. (проводять повний клін.огляд тварин, аналіз крові. Мета -оцінка фіз..стану сухостійних корів, корегують раціон, проводять вітамінотерапію(крім віт.Е.). друга – у родильному відділенні, спостерігають за появою передвісників родів, розкриття родових шляхів під час родів, часом появи плодового міхура,частин плода і перебігом родів. Корів відносять до 3 груп- 1.ті,що нормально розтелилися, 2. З затяжними родами, 3. – з ускладненнями родів і післяродового періоду. Третя – на 2-3, 5-7, 13-14 і вкінці післяродового періоду. Досліджують стан гені талій, проби крові і маткових виділень. Мета – забезпечити нормальний перебіг післяродового періоду, недопущення ускладнень і швидше відновлення.