Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ашурествооооооо экзамен мини-шпорки.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
120.61 Кб
Скачать

2. Суть і різновиди аліментарної неплідності.

Аліментарна неплідність може бути потрійного походження:

-на ґрунті загального голодування (що рідко буває) чи постійного недогодовування тварин;

-на ґрунті перегодовування чи високоенергетичної однобокої годівлі при обмеженому моціоні чи повній його відсутності (що часто трапляється у свинарстві);

-на ґрунті якісно неповноцінної годівлі.

Аліментарна неплідність обумовлена порушенням норм, правил і режиму годівлі тварин.

Неплідність на ґрунті загального недогодовування (голодування). Недогодовування – це зменшення кількості і якості кормів в раціоні тварин протягом тривалого часу, що супроводжується зниженням усіх функцій організму і клінічно проявляється їх помарнінням або виснаженням.

Неплідність на ґрунті перегодовування (ожиріння) буває при згодовуванні тваринам великої кількості бурякового жому, браги, макухи, надмірне застосування концентратів без врахування норм. Виник розлади, особливо при відсутності моціону, нейрогуморальної регуляції статевої ф-ії, зокрема в ланці гіпофіз-яєчник. На ґрунті розладів проміжного обміну приводить до значного збільшення вмісту кетонових тіл у крові, що в свою чергу порушує роботу ферментних систем. Паренхіматозна тканина в яєчниках заміщується жировою, що депонує у своїх клітинах прогестерон, який гальмує фолікулогенез.

Неплідність на ґрунті якісно неповноцінної годівлі наступає тоді, коли загальна поживність раціону відповідає установленим вимогам щодо фізіологічної потреби організму, але у ньому не вистачає таких життєвоважливих компонентів як білки, вітаміни, макроелементи і мікроелементи або кількісне співвідношення між ними порушене.

Варіант 20

1.Фізіологія і біохімія сперми. Сперма – складна біол.рідина. утворюється під час еяколяції та складається з чол..стат.кліт. та плазмисперми.У жеребця та кнура сперма розбавлена в 30-50 разів, за рахунок секрету придаткових залоз, у бугая і барана в 2-5 разів.

Сперміїв в еякуляті: баран-24-50%, бугай-10-20%, кнур-7%, жеребець -3%.Об’єм еякуляту: баран-1-5мл, бугай-4-15мл, жеребець-50-100мл, кнур-200-400мл. на об’єм і концентрацію сперміїв в спермі впливає: порода, тип годівлі, умови утримання, стан здоров’я, кратність взяття сперми, тип нервової діяльності.

Сперма містить: вода – 85-98%; сухі речовини – 2-15%(білки більше 60%, ліпіди- до 13%, мінеральні речовини – 1,8%).

Спермій – це високоспеціалізована клітина,що скла з головки( містить генетичну інформацію),шийки(збудження руху),тіла(метаболічна) та хвоста(рухова) Середня довжина 58-70мкр, а ширина 1-5мкр. Спермії містять 75% води і 25% сух р-ни(білки ,ліпіди,мінер.р-ни)У придатку сім’яника спермії набувають додаткового ліпопротеїнового покриву, що склад з білкіа та ліпідів, які містять фосфор. Голівка складається з складного білку( нуклеопротеїд та ліпопротеїд).,ДНК.Серед амінокислот у сперміях найбільше аргініну. Тіло і хвіс на 75% скл.з простих білків. Плазма сперми – секрети, виілення придатка сім’яника, ампул сім’япроводів, секрети придаткових стат. залоз, а також уретральних.,розбавляє густу масу сперміїв, активізує, збуджує рух сперміїв, а також створює умови для переживання сперміїв протягом 1-2діб у стат.орг.самки., і є поживним середовищем для сперміїв.

2. Інфекційні аборти. Інфекційні аборти носять явний характер і рідко супроводжуються муміфікацією чи мацерацією(при бруцельозі ВРХ і овець). Вірусні аборти викликаються частіше на пізніх стадіях вагітності і носять звичайно характер передчасних мертвонароджень.Причини інф.абортів : захворювання, що передаються при осіменінні – кампілобактеріоз, контагіозний вагініт і церві; загальні інф.захворювання – бруцельоз, лістеріоз, паратиф, лептоспіроз, туберкульоз – розповсюджуються нестатево, уражають стат орг випадково або це їх улюблене місце локалізації; проникнення в організм самки та її гені талії патогенної мікрофлори; неспецифічні інф.захворювання стат шляхів(полі бактерійні зараження стрептококам, ентерококами, стафілококами)

Аборт на грунті бруцельозу. Бруцельоз – їронічне інф. Захворювання, що супроводжується абортами, затримками посліду, запаленням матки та інш орг. Джерело хвороби – хвора вагітна тварина. Після аборту збудник з абортованим плодом, навколоплідними оболонками. Заражаються аліментарно або при осіменінні. Аборт може наступити на всіх стадіях вагітності(найчастіше 5-8місяць), йому передують набряк стат губ, розслаблення зв'язок тазу та запалення стат шляхів. Після аборту може бути затримка посліду.Аборт на грунті паратифу. Збудник уражає кишковий тракт, викликає загальну інтоксикацію, яка у вагітних може призвести до аборту. В матку потрапляє гематогенно, виникає запалення матки та мацерація ворсин хоріону разом із септикопіємією плода. Плід виганяється разом з навколо плодовими оболонками. Аборт у кобил-2половина жеребності, корів- 4-9 місяць, вівці –останні 2 тижні. Діагноз – огляд плода, мікроскопія та серологічні дослідж.Аборт на грунті кампілобактеріозу. Кампілобактеріоз – інф.захворювання ВРХ, що супроводжується абортами, затримкою посліду, яловістю, вагінітами та метритами. Аборти на 5-6 місяці. У овець у 2 половині вагітності, заражаються аліментарно. Діагноз за мікроскопією, бакт та серологічними дослідженнями плода, оболонок та крові.Аборт на грунті лептоспірозу. Зараження через забруднену воду. Аборти на будь якій стадії вагітності. Абортують лише 20-50% хворих, решта народжує слабких і недорозвинених телят. Аборт на грунті лістеріозу. У корів аборти на 4-8 місяці, у овець на 4, аборти супроводжуються затримкою посліду. Зазвичай мертві плоди виганяються, якщо затримуються в матці, піддаються муміфікації та мацерації.Інвазійні аборти.

Аборт на грунті трихоманозу. збудник найпростіші джгутикові з родини трихомонад. Ознаками є ранні аборти, висока яловість, вагініт, піометра, запалення матки та гартнерових каналів, із слизовими чи гнійними виділеннями зі стат щілини. Зараження під час стат акту чи осіменіння, можливо через підстилку чи предмети догляду. На 2-3 день після зараження спостеріг набряк вульви, витікання мутного слизу, припухання та гіперемія слиз обол., висипи. Уражені трихоманозом корови запліднюються але виникають аборти між 1-3 місяцем. У бугаїв запалення препуція і стат члена. Діагноз ставлять на підставі мікроскопічного дослідження, культурального дослідження висівів на середовища, клінічного, біологічного та серологічного дослідження. Симптоматичні інвазійні аборти можуть викликатися гемоспоридіозами, гельмінтозами(фасціольоз), як наслідок повільної інтоксикації, зниж резистентності.

Варіант 21.

1.Склад середовищ для сперми. Розріджувачі повинні бути ізотонічними зі сперміями, мати достатню буферну ємність, мати оптимальну електропровідність, нейтралізувати шкідливу дію плазми сперми та продуктів їх життєдіяльності, забезпечувати їх джерелом енергії та максимально зберегти запліднюючу здатність. Основні компоненти: - неелектроліти – цукри, глюкоза,фруктоза –енергія, для підтримки осмотичного тиску, захистити під час замороження. Електроліти – цитрат натрію, бікарбонат на, - захищають оболонку сперміїв від набухання, знижують проникність, позитивно вплив. На обмін реч., захист від холодового шоку. Жовток – захищає спермії від холодового шоку, підвищ. Стійкість, протидіє токсинам та дії зовн.середовища.

Для бугая використовують:

Глюкозо-цитратно-жовткове середовище для зберігання сперми при температурі 2-15°C, яке складається з глюкози медичної безводної, натрію лимоннокислого трьохзаміщеного п'ятиводного, жовтка курячих яєць і дистильованої води.

Молочно-жовткове середовище (молоко – 100 мл, жовток курячих яєць – 20 мл)

Для барана використовують:Глюкозо-цитратно-жовткове, Глюкозо-фосфатне середовище (вода дистильована,натрій фосфорнокислий двохзаміщений 12-водний, калій фосфорнокислий однозаміщений , глюкоза безводна медична. При проведенні роботи на пунктах з температурою нижче +18° жовтки свіжого курячого яйця)

Для жеребця використовують:Лактозо-жовткове(лактоза, натрій двовуглекислий, натрій лимоннокислий тризаміщенний пятиводневий, двунатрієва сіль етилендіамінтетраоцтова кислота, жовток курячих яєць, води дистильованої),Молочно-жовткове

Для кнурів використовують:Глюкозо-хелато-цитратно-сульфатне середовище:(глюкоза медична зневоднена, двонатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, натрій лимоннокислий тризаміщений п'ятиводний, амоній сірчанокислий очищений, натрій двовуглекислий, вода дистильована, спермосан-3)