Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ашурествооооооо экзамен мини-шпорки.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
120.61 Кб
Скачать

2. Порушення динаміки родової діяльності.

До них відносять: слабкість родової діяльності і бурхливі перейми і потуги. Слабкість РД – недостатність або відсутність перейм і потуг.є первинна і вторинна слабкість. Причини: 1-неповноцінна год, відсутн.моціону, надмірне накопич.рідин, багатоплідність, 2- наявн. Рубців у род.шляхах, невідповідність розмірів плода і таза, неправил.членорозміщення. симптоми: неспокій, перейми і потуги відсутні. При вторинних – після тривалих нормальних перейм і потуг – рідини відійшли, у род.шляхах – частини плода, роділля лежить, стан пригнічений. Лікування: механічне – масаж живота, фізіотерапевтичне – сухе тепло на діл.крижів, гормональне, медикаментозне – вв глюкозу з окситоцином 25-30ОД.

Бурхливі перейми і потуги - Тривалі і сильні скорочення м’язів матки (пере- йми) і черевного пресу (потуги) з дуже короткими проміжками часу між ними називають бурхливими. Якщо протягом 5–7 сек. між ними відсутня пауза, то їх називають тетанічними (tetania uteri). Причини: неправ. Членорозміщ, невідповідність розмірів, перешкоди на шляху у плода, прозерин для стимуляції, переповнення ШКТ. Симптоми: одночасні перейми і потуги, кінцівки розставлені, хребет дугою, хвіст піднятий, очі випучені, стогне, реве. Ускладнення: розрив стінок матки. Лікування: під таз – мешок з соломою, масаж черева, тепло на крижі, сакральна епідуральна анестезія, епіплевральна блокада за мосіним, коровам перорально горілку, в\м – аміназин 2,5%.

Варіант 26.

1.Зберігання сперми при -196. У практиці нині користуються короткотривалим зберіганням спер ми при температурі 2–5 °C (бугаїв – до 72 год., баранів – до 24 год., жеребців –до 48 год.), короткотривалим зберіганням при температурі 16–20 °C (кнурів – до 72 год.) і тривалого зберігання – у парі рідкого азоту при –196 °С.зберіганні сперми у глибоко замороженому стані. Воно дозволяє рівномірно використовувати протягом року плідників, повністю використовувати сперму на пунктах і створювати її запаси (банки сперми) на племпідприємствах; створюються необмежені можливості для племінної роботи, оскільки сперма тепер може транспортуватися на безмежні віддалі, включа- ючи й міжнародну торгівлю; її можна зберігати десятки років; спрощується й оцінка плідників за якістю нащадків.Для захисту сперміїв від кристалізації води до складу розріджувача вводять кріопро- тектори (гліцерин, лактозу, сахарозу чи рафінозу). сперму бугаїв заморожують у формі не облицьованих чи облицьованих гранул, у поліпропіленових соломинках, полістиролових піпетках. необлицьовані гранули незахищені від мікробного забруднення.Сперму жеребця для заморожування розріджують лактозо-хелато-цитратно-жовтковим середовищем у 5 разів, розфасовують у поліпропіленові трубки місткістю 10 мл, охолоджують і заморожують. Для перевезення сперми у рідкому азоті (–196 °C) користуються спеціальними чи алюмінієвими двостінними посудинами з вакуумно-порошковою або багатошарововакуумною ізоляцією, місткістю від 4 до 50 л рідкого азоту

Посудини Дьюара із замороженою спермою необхідно зберігати у добре вентильованому приміщенні біля вікна, щоб можна було доливати рідкий азот через кватирку.Заповнюють порожні посудини Дьюара рідким азотом поступово, через гнучкий шланг, опустивши його наконечник до дна посудини.

Не можна закривати посудину Дьюара герметично, тому що під впливом випаро вування рідкого азоту у ній виникає високий тиск, який може зірвати посудину. Не можна також користуватися посудиною Дьюара, горловина та верхня частина якої вкрилася льодом. Один – два рази на рік посудини відігрівають, очищають від домі- шок і дезінфікують.