Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ашурествооооооо экзамен мини-шпорки.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
120.61 Кб
Скачать

2. Обєкт родів, родові шляхи і сили.

Роди (Рartus) – складний фізіологічний процес, суть якого полягає у виведенні з організму матері дозрілого і живого плода, звільненні порожнини матки від плодових оболонок та залишків плідних рідин у характерні для кожного виду тварин терміни.

Плід як об’єкт родів. У плода домашніх тварин є три об’ємних відділи (анатомічні ділянки), які можуть спричинити затягування родового процесу: це – голова, плечовий і тазовий пояси. Найбільш непіддатлива ділянка – голова плода, оскільки кісткові шви його черепа на час родів (за винятком м’ясоїдних) практично зрослися і нерухомі. Плечовий пояс може зменшуватися в об’ємі за рахунок пружності грудної клітки, а таз – внаслідок ще залишкової рухомості хрящових швів його кісток і витягнення тазових кінцівок.

Родові шляхи складаються з двох основних частин: 1) кістково-зв’язової основи і 2) м’яких частин.

Кістково-зв’язовою основою родових шляхів є таз, який складається з двох безіменних кісток, що з’єднуються одна з одною своїми нижніми частинами за допомогою тазового зрощення. Кожна з безіменних кісток в свою чергу складається з трьох кісток: широкої клубової кістки, що утворює суглоб з крилами крижів, лобкової і сідничної кісток, що утворюють дно таза.Крім клубових кісток, тазова порожнина з боків обмежена ще широкими тазовими зв’язками; зверху – крижовою кісткою і першими хвостовими хребцями; спереду – вона безпосередньо межує з черевною порожниною і нарешті, ззаду обмежена шкірно-м’язовою стінкою, так званою діафрагмою таза. Широкі тазові зв’язки, що замикають порожнину таза з боків, мають у процесі родів важливе значення. Перед початком родів вони набрякають, розслаблюються і стають податливими під час проходження плода з матки. М’які структури родових шляхів представлені тканинами матки і шийки, піхви та вульви. Під час родів шийка матки повільно розкривається повністю і її межа між зовнішніми і внутрішніми отворами практично зникає. Піхва легко розтягується і не протидіє проходженню плоду. Розтяжність вульви дещо менша ніж піхви, тому великі плоди під час родів інколи затримуються в цьому місці.

Родові сили. Початок, тривалість і завершення родового акту визначаються родовими силами. Такими силами є скорочення м’язів матки (перейми) і черевного пресу (потуги), які відбуваються ритмічно і послідовно, змінюючись так званими періодами пауз, тобто перейми, потуги і паузи між ними – це складний цілеспрямований і необхідний пристосувальний механізм, що забезпечує народження живого плода. Перейми і потуги супроводжуються подразненнями нервових елементів матки, її шийки та тазової порожнини, а також інших ділянок материнського організму, пов’язаних із статевою системою самки, що призводить до виникнення сильних больових відчуттів у роділлі тривалістю від 30 до 80 сек., після чого відбувається пауза тривалистю від 1 до 5 хвилин. Потуги виникають в родовому процесі в той час, коли родові шляхи розкриті і починається виведення плодів.За силою і тривалістю скорочень у різні періоди родового процесу розрізняють: а) перейми розкриваючі (підготовчі); б) перейми і потуги вивідні (родові); в) перейми і потуги послідові.

Варіант 22.

1.Передвісники родів. В кінці вагітності спостерігається звисання живота.,гіперемія та набрякання зовнішніх статевих органів. Відмічається «западання крижа»,повністю родовий таз стає за 16-36 год. до родів. За 1-2 доби до родів густий слизовий корок шийки матки та густий липучий слиз піхви розріджується і виділяється за межі вульви у вигляді «поводків» чи тяжі в’язкого слизу, які звисають із зовнішніх стат. орг. За 5-7доби(кобили),2-3(корови), 3-4тижні(ДРХ), 24-48години(свині) до родів вим’я збільшується, наповнюється молозивом, у коней засихає навколо дійкових каналів у вигляді янтарних крапель. За 1-2 доби до родів тварина занепокоєна, оглядається на живіт, переступає з ноги на ногу, часто лягає і встає з підлоги, мукає, зниж апетит, з’являється спрага.

2. Класифікація хвороб новонароджених. Пупковий сепсис, омфаліт – гостре інф.захв., обумовлене недотриманням вет-сан правил при проведенні родів та антисептичної обробки пуповини.Омфаліт – розвиток гнійного процесу у пуповині.

Клін.ознаки – пригнічення, відмова від ссання, підв температури на 0,5-1,5С і розлади травлення. Основа пуповини тістувата, пупковий канатик потовщений, болючий. Сприяє розвитку хвороби групове утримання. Лікування – проводять хірургічну обробку рани, застосовують місцево антисептичні мазі та емульсії(йодоформ у 5% димексиді). В\в. тетрацикліни. Асфіксія – порушення або припинення дихання з моменту виходу з родових шляхів при важких родах, коли плід заземлюється і затримується у тазовій порожнині роділлі. Часто розвивається при разовому передлежанні може бути при хворобах матері(лихоманка, значна крововтрата, інтоксикація і порушення кровообігу в плаценті) за таких умов у плода рефлекторно виникають дихальні рухи, і це сприяє аспірації навколопліднихвод . Клін.ознаки – є синя і біла.

Синя – більш легка(ціаностичність слиз.об., важке дихання з хрипами, частий і слабкий пульс).Біла – слиз.об. анемічні, відсутнє дихання, слабкі тони серця, кровотеча з пуповини. Прогноз – при синюшні – може видужати, а при білій – ні.Лікування – звільненя нос. та рот. порожнини від слизу, обливають холодною водою і старанно розтирають тіло, роблять штучне дихання, розташовують в них головою, вводять 1мл 1% р-ну лобеліну, кофеїну, через пуповину вводять до 50мл 40% р-ну глюкози інтракардіально ін’єкцію р-ну адреналіну Гіпотрофія новонароджених телят. Вроджена гіпотрофія буває внаслідок недостатньої і неповноцінної годівлі тільних корів, близько родинного розведення і порушення плацентарного кровообігу плода. Набута гіпотрофія виникає при недостатньому згодовуванні молозива і молока, утримання телят в антисанітарних умовах, холодних приміщеннях, а також причиною можуть бути незаразні та інфекційні захворювання. Клін.ознаки маса при народженні на 40-50% менша за середню масу телят даної породи. У телят широко розставленні передні кінцівки не міцно стоять на ногах, голова опущена, дрижання м’язів, малорухливість, слиз.об. бліді, шерсть рідка, суха підшкірна клітковина малорозвинена. Очі запавши, температура тіла на 1-2 С0 зниж. Серцева діяльність і перистальтика сповільнені, запори. Зниж. вміст еритроцитів, гемоглобіну, лейкоцитів. Профілактика – слідкувати за повноцінність годівлі тільних корів, особливо у сухостій, а також створювати нормальні сан-гігієн. умови утримання новонароджених. Телятам-гіпотрофікам роблять в\н гемотерапію в дозі 0.3 мл на 1 кг маси. Внутрішньо з 5-го дня після народження задають натуральний шлунковий сік два раз на день перед випоюванням молозива та молока, вводять гамаглобуліни, вітаміни .

Кровотеча із пупка зявляється внаслідок загального ослаблення телят, недостатнього дихання, коли не створюється відємний тиск у венозній системі. Лікування накладається лігатура, розтерти тіло теляти, зробити активне штучне дихання. Фістула урахуса характеризується тим, що у пост фетальному періоді зберігається рахус і через нього із сечового міхура виділяється сеча, яка постійно зволожує куксу пуповини.Лікування тканини кукси старанно очищують, знезаражують, а потім накладають прошивну лігатуру.Уроджена відсутність анального отвору і прямої кишки – вроджена виродковість, товстий кишечник закінчується сліпо.Клін.ознаки – на місці анусу знах вирячування шкіри, через яке пальпуються калові маси, живіт збільшений, відсутній акт дефекації.Лікування – оперативне.Затримка меконію – основна причина недостатня кількість випоєного молозива.

Варіант 23.

1.Стадії родів і видові особливості. Стадії родів

а) підготовча або стадія розкриття шийки матки;б) стадія виведення плода або родова;в) послідова або стадія виведення посліду.

Підготовчий період або стадія розкриття шийки матки розпочинається з появи перших перейм, входження плоду з плідними оболонками в шийку,піхву та присінок – закінчується ця стадія розривом плідних оболонок. Стадія виведення плода або власне роди- до перейм приєднуються потуги. Плід клтнюється в родові шляхи і передлежачі органи просуваються в напрямку вульви,в подальшому плід проштовхується через щілину вульви (прорізування).Закінчується ця стадія виведенням плода і розривом пуповини.

Послідова стадія – перейми і потуги слабшають,призводять до виділення залишків плідних оболонок(послід). При затягуванні родів проводять дослідження родових шляхів та розташування плоду,дотримуються правил асептики і антисептики. Послід виділяється звичайно після виходу плода у кобил через 3–15 хв., у дрібних жуйних тварин – через 2–4 години, у свиней – через 0,5–1 годину і тільки в корів може затримуватися до 6 годин і більше. Кобила. Перша стадія-2-4 год до 12 годин, виведення пло- да – 15–30 хв., послідова від 5–15 до 30 хв.; разом роди тривають 12–18 годин.Корова. Стадія розкриття шийки матки 6-12–(24) годин, на- родження плода – 40 хвилин(4 год); послідовастадія 30 хв-6 год; разом роди трива- ють – 36–48 годин.ДРХ. Стадія розкриття шийки матки 3-9 год(12), народження плода – 1-6 год, виділення посліду – 2–4 години; разом роди тривають 24–30 годин.Свиня. Стадія розкриття шийки матки триває 8-12 годин, стадія народження плодів залежить від кількості поросят і триває від 2 до 6 годин, а іноді затягується до 24-х годин і довше.

Сука і кішка. Стадія розкриття шийки матки триває від 3 до 10 годин, виведення плодів – від 1 до 6 годин; роди тривають 12–16 годин.

2.Кісти яєчників. Кісти- проміжні утворення тканин яєчників, що походят з1чи2 неовульованих фолікулів(фолікулярна кіста), або багатьох недорозвинених дрібних(полікістозний яєчник)або ЖТ.Фолікулярні кісти – персистентний фолікул, що не овулював і в якому загинула яйцеклітина, стінка фолікула перетворилась на капсулу в наслідок проростання сполучної тканини. Порожнина заповнена водянистою рідиною з естрогеном. За довготривалого існування кісти порушується секреція гормонів яєчниками, настає гіперплазія ендометрію.Кіста жовтого тіла – при пальпації відчувається флуктуація, кіста наповнена рідиною з прогестероном. Тварини спокійні. Кіста жовтого тіла не впливає на ритм і якість статевих циклів.Діагностика: на підставі клінічних ознак. У яєчнику виявляють міхурець з напруженою стінкою, порушується статевий цикл. При пункції – в фолікулярній рідині високий вміст естрогену.Лікування: Розчавлювання(фолікулярні кісти), масаж яєчників, оваріоектомія, пункція за Тарасовичем, загально стимулююча терапія (вітаміни), патогенетична терапія – 2-3 в\очеревинних ін’єкції новокаїну, один з простагландинів для розсмоктув ЖТ, фолікулостимул.препарат-Фолікулін.

Варіант 24.

1.Тканинна терапія.її застосув. ТТ – спрямована на лікування, стимуляцію регенерації, підвищення резистентності організму. Для виготовлення тканинних препаратів використовують тканини рослин і тварин, що пройшли біохімічну перебудову під впливом несприятливих факторів.

Застосування : посилюють виділення лохіїв, стимулюють дозрівання фолікулів, прискорюють інволюцію матки, поліпшують запліднення. Лікують кісти і дистрофію яєчників Тканини відокремлені від організму при дії на них факторів зовн.середовища піддаються біохімічній перебудові.При цьому виробляються р-ни,що стимулюють біологічні процеси,допомагають тканинам зберігати життя- стимулятори біолог.пох.При введенні в організм активізують життєві процеси, підвищують обмін р-н,регенеративні власт., що сприяє одужанню. Фактори середовища,що виклик.появу біостимуляторів різноманітна:утв. в тваринних ткан. При +2, росл при +6-8 , при дії рентгенівського опромінення. Техніка виготовлення за Філатовим: від здорової молодої тв. – тканину після забою, поміщають у холод на 5-7 днів, промивають, ріжуть на шматки 4-5см, загортають у марлеві серветки – автоклавують 1 год 120гр, - п\ш.

Варіант 25.

1.Статевий акт, його видові особл. Та стат. Рефлекси. Статевий акт(коїтус)-складний фізіологічний процес взаємодій двох різностатевих організмів,що супроводжуються виділенням самцем сперми у статеві шляхи самки(осімінення).Рефлекс статевого потягу(зближення)-проявляється характерною для тварин реакцією-посиленням зорових та слухових відчуттів у присутності тварин протилежної статі.Вони намагаються наблизитись один до одного обнюхати,притулитися і здійснити статевий акт.

Рефлекс ерекції-у самців проявляється сильним наповненням кровю печеристих тіл статевого члена,що надає йому пружності і сприяє введенню його у піхву самки.Спочатку наповнюється кров’ю печеристі тіла стовбура прутня,а після введення його у піхву-і голівки.

У самок рефлекс ерекції проявляється посиленням приливу крові до стат.органів,внаслідок чого виникає гіперемія слиз обол вульви,присінку,піхви та шийки матки;Печеристі тіла клітора та присінку наповн кровю,що обумовлює зіяння стат.щілини. Обіймальний рефлекс-чітко виражений у самців,особливо у жеребців та кнурів.Наблизившись до самки,вони стрибають на неї і фікс на ній передніми кінцівками.У самок обіймальний рефлекс прояв непротивленням стат акту,намаганню самцю зробити садку.Вона допускає його до себе і наче зосереджується на стат акті.Парувальній рефлекс-у самців прояв штовхальники рухами крупа,що забезпечують сприйняття рецепторами шкіри прутня терм та мех. Подразнень,які виникають під час тертя об слиз обол піхви.У самок парувальний рефлекс прояв характерною позою,яка є найсприятливішою для тісного контакту її гені талій зі стат членом самця.рефлекс еякуляції-проявляється у самців скороченням м’язів стат апарату,які забезпечують виведення сперміїв і секретів дод залоз іх стат сист самця.

У самки рефлекс еяколяції полягає у виділенні секрету залоз гені талій,яке перебігає у 2 фази:споч виділ секрет вестибул залоз,а тоді наступає сильне судорожне скорочення мускулатури матки та шийки матки. Видові особливості:За специфічністю прояву стат акту тварин ділять на 2 групи:з піхвовим та матковим типом осімення.У тварин з піхв типом осіменіння до яких належить рогата худоба,кролі стат акт короткий.Секрети дод стат залоз виділяються синхронно,об’єм еякуляту малий,він попадає під час еяколяції на шийку матки.

Так у бугая,барана та цапа стат акт тривалістю 2-10 сек,зразу після ерекції та садки самець вводить прутень в гені талії самки і робить характерний поштовх крупом під час якого виштовхується сперма .У тварин з матковим типом осіменіння коні,свині,собаки,лисиці стат акт тривалий,секрети дод стат залоз виділ асинхронно,сперма вводиться безпосередньо в матку.У жеребця стат збудження прояв досить інтенсивно,він ірже,переступає ногами,намагається наблизитися до кобили.При цьому у нього прояв ерекція кавернозних тіл стовбура стат члена,після чого він робить садку і здійснює парувальні рухи тулуба.через 5-10 сек наступає еякуляція.Під час оргазму парувальні рухи сповільнюються,ознако. Еяколяції є ритмічні скорочення мязів промежини та хвоста. Після закін оргазму жеребець заспокоюється і опускається з самки.Заг трив стат акту 1-3 хв.

У свиней відзначається найдовшою протяжністю до 10-15 хв.Після садки кнур виводить прутень з препуційного мішка,ввод його в гені талії самки,а тоді прояв парув рефлекс,наступає еяколяція,яка трив 7-8 хв.Парув рефлекс прояв у пса дек-ма сильними штовхальники рухами.Після еяколяції пес важко дихаючи дещо відпочиває на спині у суки,а тоді намагається з неї злізти.У котів підготовка самця до стат акту займає 1-5 хв,він захоплює кішку за шкуру потилиці,притискає її донизу,розставляє задні кінцівки на боки і вводить прутня у піхву під кутом 20-30 градусів,до низу від горизонт лінії.При цьому він наносить больові подразнення піхві наявними на голівці прутня роговими зубцями.У відповідь кішка видає характерний писк а кіт-бурчить.Трив коїтусу з моменту введення прутня у піхву становить 5-10 сек.