Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bkh.docx
Скачиваний:
219
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
47.15 Кб
Скачать

7.Клініко,діагностичне значення ліпідів в крові

Ліпідний профіль - набір специфічних аналізів крові, що дозволяє визначити відхилення в жировому обміні організму, що має велике значення для діагностики атеросклерозу.назначають при діагностиці атеросклерозу; при ішемічній хворобі серця; після інфаркту міокарда; при судинних захворюваннях мозку.

Холестерин (холестерол загальний) - основний ліпід крові, який надходить в організм з їжею, а також синтезується клітинами печінки. Кількість загального холестерину є одним з найважливіших показників ліпідного (жирового) обміну та опосередковано відображає ризик розвитку атеросклерозу.

2) Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) - одна з найбільш атерогенних, «шкідливих» фракцій ліпідів. ЛПНЩ дуже багаті холестерином і, транспортуючи його до клітин судин, затримуються в них, утворюючи атеросклеротичні бляшки. 3) Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) - єдина фракція ліпідів, що перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок в судинах (тому ліпопротеїди високої щільності також називають «хорошим» холестерином). Антиатерогенну дію ЛПВЩ обумовлено їх здатністю транспортувати холестерин у печінку, де він утилізується і виводиться з організму. 4) Тригліцериди являють собою нейтральні жири, що знаходяться в плазмі крові. 5) Коефіцієнт атерогенності (індекс атерогенності) - показник, що характеризує співвідношення атерогенних («шкідливих», які осідають у стінках судин) і антиатерогенних фракцій ліпідів.

8.Вторинна ферментопатія її види

Вторинна (набута) ферментопатія розвивається внаслідок дії на організм різних патологічних факторів (бактерій, вірусів, грибів, отрут та ін.), які викликають розлад ферментативних систем, змінюють обмінні процеси і спричиняють захворювання. Набута ферментопатія виникає при ендокринних і алергічних хворобах, гіповітамінозах, дефіциті мінеральних речовин та незамінних амінокислот, порушенні кислотно-основного співвідношення в організмі. При цукровому діабеті виникає цілий ряд різновидів ферментопатії, Вітаміни, мінеральні речовини та амінокислоти беруть участь у синтезі і є структурною часткою ферментів, тому їх дефіцит часто призводить до розвитку набутої ферментопатії. Синтез і функціонування ферментів відбувається лише при достатньому надходженні їх складових (амінокислоти, мінеральні речовини, вітаміни), у збалансованому кислотно-лужному середовищі та нормальній температурі тіла.

9.Кетоз у високопродуктивних корів

Кетоз – хвороба тварин, що характеризується порушенням вуглеводного, білкового та жирового обмінів і супроводжується накопиченням в організмі великої кількості кетонових речовин (ацетону, ацетоуксусной і бета-оксимасляної кислот). це метаболічний розлад, що виникає у корів, коли рівень споживання поживних речовин, і особливо енергії,  не задовольняє зростаючі потреби для виробництва молока. Кетоз великої рогатої худоби приносить господарствам великі збитки в результаті зниження молочної продуктивності на 50- 70%, скорочення термінів використання тварин до 3-4 років, порушення репродуктивної функції, втрати маси тваринами. Кетонові речовини, проникаючи через плаценту, викликають аборти, мертвонароджуваності, а народилися телята з ознаками загальної слабкості легко і швидко піддаються різним захворюванням. Основні симптоми: зниження апетиту (особливо концентровані корми), втрата маси тіла, нервові розлади, скребіння зубами, зниження активності рубця, запори, виснажений вигляд, низька молочна продуктивність, пригнічений вигляд, низька рухова активність, настовбурчений волосяний покрив, тьмяний погляд, повітря, що видихається, має характерний запах ацетону. Рівень кетонів у крові зростає вище 10 мг/100 мл, а глюкози зменшується нижче 40 мг/100 мл.

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных