Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна біотехнологія / ОТРИМАННЯ ШТАМІВ BREVIBACTERIUM.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
13.12.2017
Размер:
6.88 Mб
Скачать

3.2. Дослідження ауксотрофності штамів-продуцентів лізину

Згідно методики представленої в роботі [158] встановлення ауксотрофності проводили на твердих поживних середовищах.

Позитивний контроль дослідів отримували на повноцінному середовищі МПАзб., яке містило всі необхідні ростові речовини (рис. 3.3 а). В негативному контролі — МС – ростові речовини були відсутні. Клони, які росли при позитивному контролі, не росли на МС як з глюкозою, так і з сахарозою (рис. 3.3 б).

а

б

Рис. 3.3 Позитивний та негативний контроль дослідження ауксотрофності клонів Brevibacterium

Негативний контроль на середовищі Адамса не давав росту клонів № 2, 5, 7, 8 та 11. Винятком був клон №6, який не потребував факторів росту взагалі.

Для кожного клону проводили паралельні посіви на МС з амінокислотами. Джерелом вуглецевого живлення були глюкоза та сахароза. На середовищі з глюкозою більшість клонів не проявляли ауксотрофність і пігмент не утворювали. На рисунку 3.4 показано залежність росту клонів від лейцину та гомосерину (середовище з сахарозою).

а

б

Рис. 3.4 Ауксотрофність клонів до лейцину та гомосерину на МС з сахарозою

Бревібактерії утворювали пігмент на МС, проте проявляли ауксотрофність у відношенні більш широкого кола амінокислот (табл. 3.3).

Таблиця 3.3

Визначення ауксотрофності клонів Brevibacterium на твердому мс з сахарозою

Середовища,

амінокислоти

КЛОНИ

2

5

6

7

8

11

Контроль ПС

+++

+++

+++

+++ п

+++

+++п

Контроль МС

-

-

-

-

-

-

Аспарагін

-

-

-

-

-

-

Треонін

-

-

++

-

+

+

Ізолейцин

-

-

+

-

+

-

Лейцин

+++

+++

+++

+++ п

+++ п

+++п

Тирозин

-

-

-

-

+

-

Метіонін

-

+

++

+ п

-

+

Триптофан

+

+

+++

-

-

+

Гомосерин

+

-

+++

-

-

+

Примітка. +++ - інтенсивний ріст; + - наявність росту;– - відсутність росту; п– жовтий пігмент.

Як видно з таблиці 3.3 всі клони були лейцинозалежними і набули ауксотрофності до метіоніну (№ 5, 7, 11), треоніну (№8, 11), ізолейцину (№8), триптофану (№2, 5, 11) та гомосерину (№2, 11). Ріст клону №6 був позитивним на МС.

В подальших дослідженнях було здійснено культивування штамів-продуцентів на рідкому середовищі МС з амінокислотами тільки аспартатної родини (табл. 3.4). Серед всіх клонів було вибрано три найбільш продуктивних (клони №6, №7, №11) за лізином (див. табл. 3.2).

На рідкому середовищі МС з різними амінокислотами було підтверджено ауксотрофність за лейцином та метионіном клону № 7, який інтенсивно ріс, продукуючи пігмент, змінюючи рН середовища і синтезуючи лізин та інші амінокислоти.

У дослідах, де був відсутній ріст (незначна зміна ОГ), продуктивність за лізином не визначали. У дослідах з аспарагіном та ізолейцином при незначній зміні рН та ОГ продуктивність за лізином не визначали.

Таблиця 3.4