Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічне співробітництво країн-членів МЕРКОСУР.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Розділ 1. Теоретичні основи дослідження процесів інтеграційних досліджень

    1. Інтеграційні об’єднання: поняття та причини створення

Перш ніж визначити, що таке інтеграційне об’єднання, спочатку потрібно з’ясувати, що таке інтеграція в цілому та причини виникнення інтеграційних процесів. В економіці під інтеграцією зазвичай розуміють процес інтернаціоналізації господарської діяльності, яка відбувається на рівні підприємств, компаній, корпорацій, національних господарств країни, а також груп країн. Відповідно, ступінь інтеграції означає частку залучених в цей процес.

Об'єктивними передумовами економічної інтеграції виступають:

  • близькість рівнів економічного розвитку і ступеня ринкової зрілості країн, що інтегруються;

  • географічна близькість країн, що інтегруються, наявність у більшості випадків загального кордону й історично сформованих економічних зв'язків;

  • спільність економічних і інших проблем, що постають перед країнами в області розвитку, фінансування, регулювання економіки, політичного співробітництва і т. д.;

  • демонстраційний ефект. У країнах, що створюють інтеграційні об'єднання, звичайно відбуваються позитивні зрушення (прискорення темпів економічного зростання, зниження інфляції), що робить певний психологічний вплив на інші країни;

  • «ефект доміно». Після того, як більшість країн того чи іншого регіону стали членами інтеграційного об'єднання, інші країни, що залишилися за його межами, зазнають деяких труднощів, пов'язаних з переорієнтацією економічних зв'язків країн, що входять в угруповання, одна на одну. Це нерідко приводить навіть до скорочення торгівлі країн, що залишилися за межами інтеграції. У результаті вони також змушені вступити в інтеграційне об'єднання [1,с.31].

Спираючись на зазначені передумови, країни утворюють інтеграційні об'єднання, що, незважаючи на їх численність у сучасній світовій економіці і на різні рівні розвитку, переслідують приблизно однакові цілі. Основними цілями інтеграції можуть бути наступні:

1. Використання переваг економічних масштабів, що забезпечує розширення розмірів ринку, скорочення трансакційних витрат, часток прямих іноземних інвестицій. Цілі збільшення національних масштабів особливо чітко виражені в інтеграційних угрупованнях Центральної Америки й Африки.

2. Створення сприятливого зовнішньополітичного середовища. Така мета особливо характерна для країн ПСА і Близького Сходу.

3. Рішення завдань торговельної політики. Регіональна інтеграція розглядається як спосіб зміцнити переговорні позиції країн, що беруть участь, у рамках багатосторонніх переговорів у СОТ. Крім того, регіональні об'єднання дозволяють створювати більш стабільну основу для взаємної торгівлі, про що вже говорилося раніше.

4. Сприяння структурній перебудові економіки. Залучення країн, що створюють ринкову економіку або здійснюють глибокі економічні реформи, до регіональних торговельних угод країн з більш високим рівнем ринкового розвитку розглядається як найважливіший канал передачі ринкового досвіду.

5. Підтримка молодих галузей національної промисловості, тому що для них виникає більш широкий регіональний ринок. Ця мета була провідною для інтеграційних об'єднань країн Латинської Америки й Африки[2,с.47].

Так як ми порушили питання інтеграційних об'єднань країн Латинської Америки, то залишилося визначити сутність міжнародної економічної інтеграції.

Міжнародна економічна інтеграція – це етап у процесі розвитку міжнародного поділу праці, для якого характерним є утворення однорідного, внутрішньо єдиного господарського організму, що охоплює декілька країн, виникнення цілісності відокремленого комплексу держав[3,с.32].

Таким чином, у результаті інтеграції окремі групи країн створюють між собою більш сприятливі умови для торгівлі і для міжрегіонального пересування факторів виробництва, ніж для всіх інших країн. Подібні регіональні утворення оцінюються позитивним фактором світової економіки.

Отже, інтеграційні об’єднання – це економічний простір, що має спеціальний правовий режим. Основними причинами створення інтеграційних об’єднань є: створення сприятливого зовнішньоекономічного середовища та зони вільної торгівлі, що передбачає скасування митних тарифів у взаємній торгівлі товарами.