Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічне співробітництво країн-членів МЕРКОСУР.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.2 Інвестиційна співпраця країн-членів меркосур

У другій половині 90-х років ЄС перетворився на основного іноземного інвестора в країнах МЕРКОСУР. Характерною особливістю європейських інвестицій є висока частка капіталовкладень, які використовуються для закупівлі пакетів акцій об'єктів приватизації. Європейські інвестори у прагненні захопити ринки держав-членів МЕРКОСУР схильні наражатись на великий ризик. Наприклад, вони збільшили капіталовкладення в період, коли країни Південного конусу переживали несприятливі наслідки міжнародної фінансової кризи, а північноамериканські інвестори виявляли обережність. У цей період зросла частка ЄС і в торговельному обігу країн МЕРКОСУР, що сприяло стабілізації ситуації в регіоні[4,с.208].

Якщо раніше члени МЕРКОСУР вважали за краще шукати партнерів за межами Південної Америки, то зараз картина змінилася. Раніше до найбільших торгових партнерів південноамериканських країн входили, як правило, заморські партнери. Тепер же, за декілька років діяльності МЕРКОСУР, до кола найважливіших торгових партнерів увійшли країни-члени союзу. Співробітництво учасників спільного ринку не обмежилося тільки торгівлею. Різко зросла їх взаємна інвестиційна діяльність. У країни МЕРКОСУР потоком пішли прямі іноземні інвестиції. До найвагоміших можна віднести інвестиції в автомобілебудування. Із значними інвестиціями в цю галузь прийшли такі компанії, як Renault, Daimler-Benz, Volkswagen, Hyundai, Toyota, Chrysler, Honda, KIA, FIAT та ін. Ці фірми оголосили про свої плани до 2015 р. вкласти близько 12 млрд. дол. у будівництво автомобільних заводів у Бразилії й Аргентині для виробництва 2,5 млн. автомобілів на рік[12].

В 90-ті pp. різко збільшились надходження прямих іноземних інвестицій в Латинську Америку. Так, із середньорічної в 1986—1991 рр. величини в 9,5 млрд. дол. він зріс до 56 млрд. дол. в 1997 p., перш за все за рахунок Аргентини (6,3 млрд. дол.), Бразилії (16,3), Венесуели (4,9), Колумбії (2,4), Чилі (5,4) і Мексики (12,1 млрд. дол.). В результаті обсяг накопичених на континенті прямих іноземних інвестицій зріс з 48 млрд. дол. в 1980 p. і 124 млрд. дол. в 2000 p. до 375 млрд. дол. в 2007 р., причому 1/3 з них припадає на Бразилію (126 млрд. дол.) і 1/4 — на Мексику (87 млрд. дол.). В результаті прямі іноземні інвестиції забезпечують близько 15 % всіх капіталовкладень в основний капітал на континенті[12].

У грудні 1992 р. аргентинський Президент К. Менем заявив, що пріоритетними для МЕРКОСУР повинні стати інтеграція цієї організації з НАФТА і створення в майбутньому загально континентального інтеграційного об'єднання. Дещо обе­режно до НАФТА поставилася Бразилія, яка надавала пере­вагу зміцненню МЕРКОСУР і інтеграції Південної Америки, де б вона відігравала домінуючу роль.

Аргентина до цього часу залишалась дуже привабливою країною для вкладення інвестицій (Додаток В). В 2004-2010 рр. перше місце за інвестиціями в економіку країни займали США, відсоток яких складав 34,5%. Друге місце належить Іспанії з об’ємом інвестицій в 28,5%. Третє та четверте місце займає Франція та Італія, за ними йдуть Чилі, Великобританія та Німеччина.

Діяльність іноземного капіталу в Аргентині в більшій мірі пов’язана з розширенням, злиттям та купівлею діючих підприємств. Значні інвестиції здійснює Чилі в нафтову, газову та гірничу сфери [13].

Інвестиційні аналітики, які дають свої рекомендації для фондів, банків, девелоперських компаній, одностайні: зараз саме час вкладати гроші в бразильську нерухомість. Вона доступна за цінами і є відмінним вкладенням, забезпечує солідний приріст капіталу і хороший рентний дохід. Головне, тут є великий вибір. Можна вкладати кошти в промислову або комерційну нерухомість. Згідно з даними промислового моніторингу, інвестиції в бразильську машинобудівну галузь з боку відомих світових виробників цього року складуть 5 млрд. доларів. У цьому році також очікується зростання доходів та виробництва продовольчих і промислових товарів. З урахуванням цих сприятливих чинників, які вказують на зростання бразильської економіки, зростання середнього класу і зміцнення бразильської валюти [14].

Динаміку зростання прямих інвестицій Бразилії , як внутрішніх, так і закордоном за останні 5 років наведено в таблиці 2.2.

Як видно з таблиці 2.2, показники фондових прямих інвестицій (внутрішніх) у 2011 році зросли на 177,7 млрд. дол.., порівняно з 2007 роком. А фондові прямі інвестиції за кордоном в 2011 році зменшились на 15 млрд. дол. порівняно з 2010 роком.

2007

2008

2009

2010

2011

Фондові прямі іноземні інвестиції (внутрішні)

249

294

318,5

368,4

426,4

Фондові прямі інвестиції (за кордоном)

107

127,5

124,3

128,9

113,9

Таблиця 2.2. Інвестиції Бразилії 2007-2011 роки, млрд. дол. [15]

Парагвай не проводить поділу внутрішніх та іноземних інвестицій. Інша перевага розміщення іноземних інвестицій полягає в надто низькій вартості землі. Стимулювання експорту проводиться за рахунок різних податкових пільг та відрахувань для підприємств, що працюють на експорт. Пільги пов’язані зі звільненням від ПДС та митних зборів. Податкові ставки найменші серед країн-членів МЕРКОСУР -9,9%, порівняно з 20,4% в Аргентині, 21,4% в Бразилії, 17% в Уругваї, 18,6 в Чилі, 14,5 в Болівії [15].

Приплив прямих іноземних інвестицій в Чилі продовжується, за 2006 він зріс на 46%. Найбільша частина цих нових капіталовкладень (51%) припадала на сферу обслуговування, на частку гірничодобувної промисловості 19%, що обробної — 18%. Частка американських капіталовкладень 40% від їхнього загального обсягу. В свою чергу Уряд сприяв приватизації і передачі в концесію автострад і платних автомобільних доріг, морських портів і аеропортів, водогосподарчих об'єктів і пасажирських залізничних перевезень.

Венесуела отримує інвестиції з боку приватних компаній США в розробку частини багатого нафтою басейну річки Оріноко (повідомляє агентство Associated Press). Головною метою є будівництво сучасних підприємств з переробки важких сортів нафти спільно венесуельської державної нафтової компанією Petroleos de Venezuela SA.

Отже, раніше країни-члени МЕРКОСУР шукали партнерів за межами Південної Америки, переважно заморські країни. Тепер же, за роки діяльності МЕРКОСУР, до кола найважливіших торгових партнерів увійшли також країни-члени союз.