Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИРН VI семестр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
417.28 Кб
Скачать

4.3.2 Система навчання, підвищення кваліфікації, перепідготовка

Для досягнення головної мети кадрової політики важливе місце займає набір необхідних підприємству категорій персоналу, підготовка, підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів. Підготовка кадрів для підприємства здійснюється в системі державних і недержавних навчальних закладів. Основні форми підготовки кваліфікованих робітників:

- через систему навчальних закладів (училища, коледжі, технікуми);

- індивідуальне, бригадне та курсове навчання учнів безпосередньо на підприємстві.

Систематичне підвищення кваліфікації робітників – це важлива умова ефективного функціонування сучасного виробництва, на яку керівництву підприємства необхідно приділяти значну увагу.

Безперервне навчання керівників і фахівців припускає підвищення кваліфікації і перепідготовку. До підвищення кваліфікації відноситься будь-яке навчання, спрямоване на розвиток та вдосконалення знань, вмінь та навичок в певному виді спеціальної діяльності, обумовлений постійною зміною змісту праці, вдосконаленням техніки, технології, організації виробництва і посадовими переміщеннями. Під перепідготовкою слід розуміти необхідність отримання нової спеціальної освіти, викликаного потребою науково-технічного і соціального розвитку.

Існують наступні основні види навчання керівників та фахівців:

1) Систематичне самостійне навчання кожного керівника і фахівця здійснюється по індивідуальному плану. Самоосвіта дає можливість систематично (самостійно і за допомогою консультантів) вивчати науково-технічну літературу, передовий досвід в сфері трудової діяльності.

2) Короткострокове навчання. У даному виді навчання по мірі необхідності підвищують кваліфікацію керівники і фахівці підприємств і організацій з метою збільшення ефективності своєї трудової діяльності.

3) Стажування керівників та фахівців здійснюється на передових підприємствах з метою освоєння й впровадження високоефективного досвіду організації праці в певному виді спеціальної діяльності.

4) Перепідготовка. В процесі науково-технічного і соціального прогресу здобута фахівцем базова освіта може змінюватися, а іноді втрачати призначення. Відповідні учбові заклади здійснюють перепідготовку керівників і фахівців з тим, щоб вони оволоділи новою спеціальністю.

Щоб забезпечити безперервне професійне і економічне навчання робочих на виробництві, організують такі його види:

1) Підготовка нових робочих на виробництві - це первинне професійне і економічне навчання осіб, прийнятих на роботу учнями робочих професій. Воно здійснюється по професіях з обліком і на основі індивідуального психофізіологічного відбору осіб, що найбільш відповідають за індивідуальними даними конкретному виду професійної підготовки.

2) Перепідготовка (перенавчання) кваліфікованих робочих за рішенням адміністрації може здійснюватися з відривом або без відриву від роботи в курсовій або індивідуальній формі.

3) Навчання робочих другим (суміжним) професіям - професійне і економічне навчання осіб, що вже мають професію, для отримання нової, з початковим або вищим рівнем кваліфікації.

4) Підвищення кваліфікації робочих - це безперервне організоване їх навчання, направлене на вдосконалення професійних і економічних знань, умінь і навиків. Організовуються наступні форми підвищення кваліфікації робочих на підприємстві: виробничо-технічні курси, курси цільового призначення, школи по вивченню передових прийомів і методів праці, курси бригадирів [2, 3, 8, 12].