Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИРН VI семестр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
417.28 Кб
Скачать

4.3.3 Оплата труда керівників, фахівців і службовців

При встановленні кваліфікаційної категорії по оплаті праці фахівців враховується ступінь самостійності працівників при виконанні посадових обов'язків, його відповідальності за правильність ухвалених рішень, ініціативне і творче відношення до роботи, її новизна, ефективність і якість праці, а також досвід практичної діяльності і знання по своїй спеціальності.

Категорії фахівцям присвоюються з дотриманням наступних вимог.

- для техніка без категорії - середня спеціальна освіта без пред'явлення вимог до стажу роботи;

- для техніка 2 категорії - середня спеціальна освіта і стаж роботи на посаді техніка без категорії не менше 2 років;

- для техніка 1 категорії - середня спеціальна освіта і стаж роботи на посаді техніка 2 категорії не менше 2 років;

- для фахівців без категорії - вища освіта без пред'явлення стажу роботи або середня спеціальна освіта і стаж роботи на посаді техніка 1 категорії не менше 3 років;

- для фахівців 2 категорії - вища освіта і стаж роботи на посаді фахівця без категорії не менше 3 років;

- для фахівців 1 категорії - вища освіта і стаж роботи на посаді фахівця 2 категорії не менше 3 років;

Відповідно до кваліфікаційного довідника посад керівників, фахівців і службовців інженерам - конструкторам, технологам, програмістам, електронникам і математикам привласнюється третя категорія за наявності вищої освіти і стажу роботи на посаді без категорії не менше 3 років.

Керівникам, що знов поступили, фахівцям і службовцям встановлюється мінімальний посадовий оклад.

Начальникам структурних підрозділів та їх заступникам посадовий оклад встановлює Голова правління ТОВ «Фірн» в межах схеми посадових окладів. Схеми посадових окладів заступникам начальників структурних підрозділів встановлюються на 10% нижче за схеми посадових окладів відповідних начальників.

При встановленні посадових окладів керівникам, фахівцям і службовцям слід враховувати, що сума встановлених посадових окладів за штатним розкладом структурного підрозділу не повинна перевищувати суму середніх окладів.

Для заохочення керівників, фахівців і службовців за основні результати господарської діяльності розроблено положення про заохочення по кожному структурному підрозділу. Розмір заохочення для кожного структурного підрозділу встановлюється залежно від виконання затверджених показників і умов заохочення і виплачується за умови виконання всіх показників, в межах наявності коштів на оплату праці структурного підрозділу. Для заохочення керівників, фахівців і службовців кожного структурного підрозділу встановлюються показники заохочення залежно від конкретних завдань [2].

4.3.4 Порядок надання відпусток працівникам

Відпустки працівникам ТОВ «Фірн» визначаються на підставі Закону України “Про відпустки”, зі змінами та доповненнями від 2 листопада 2000 року 2073-111.

Зберігаються відпустки раніше встановленої загальної тривалості за працівниками, які користувалися відпусткою більшої загальної тривалості, чим визначена згідно законом та іншими нормативно-правовим актами України, на весь час їх роботи на даному підприємстві, в установі, організації на посадах, професіях, роботах, що давали їм право на цю відпустку, і за наявності умов, за якими вона надавалась. Витрати, пов'язані зі збереженням загальної тривалості щорічної відпустки, здійснюються за рахунок засобів, передбачених частиною першою ст. 23 цього Закону.

Встановлюються наступні види відпусток:

1. Щорічні відпустки: основна відпустка; додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці; додаткова відпустка за особливий характер праці; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

2. Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням:

3. Творча відпустка;

4. Соціальні відпустки: відпустка по вагітності та пологам; відпустка для догляду за дитиною до досягнення їм трирічного віку; додаткова відпустка працівникам, що мають дітей;

5. Відпустки без збереження заробітної платні.

Тривалість відпусток визначається Законом і розраховується в календарних днях. При визначенні тривалості щорічних відпусток і додаткової відпустки працівникам, що мають дітей не враховується.

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік.