Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИРН VI семестр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
417.28 Кб
Скачать

4 Управління окремими напрямками управлінської діяльності

4.1 Управління маркетинговою діяльністю

ТОВ „Фірн” реалізує цільовий маркетинг, оскільки його послуга (будівельно-монтажні роботи) призначений для певного круга споживачів, тобто споживачів, що потребують даних послуг. Таким чином, підхід до сегментації ринку на підприємстві заснований за принципом специфікації продукції. Специфікація продукції є основною змінною для сегментації ринку здійснюваних робіт.

Значну частину складають замовники будівельно-монтажних робіт до яких відносяться замовники місцевого бюджету, що являється одним з основних ринків збуту, який на сьогодні надто не прогнозований.

Товариство вимушене шукати шляхи більш стабільного фінансування i використання своїх виробничих потужностей, трудових i кадрових ресурсів.

Товариство нарощує обсяги будівельно-монтажних робіт. Будівельною діяльністю займається на території міста Алчевську та містах Луганської області, що свідчить про конкурентну спроможність в галузі будівництва.

Оскільки значна частина замовників - це бюджетні установи, замовлення на будівельно-монтажні роботи здійснюється на підставі участі в тендерах відповідно до чинного законодавства.

Це в свою чергу, призводить до збільшення витрат, не пов’язаних безпосередньо з отриманням прибутку, а прямо являється збитком (якщо не переміг в конкурсі), якщо не перемогло у конкурсі або відмовляється від участі, тобто відсутність ринку збуту своїх послуг та будівельно-монтажних робіт.

Діяльність ТОВ „Фірн” залежить від сезонних змін. Обсяг робіт різко знижується в зимово-осiннiй період, в який підприємство майже не працює.

Великим ризиком є недостатнє i недостатнє i нерівномірне фінансування бюджетних установ міста. Частково ця сама причина становить ризик щодо повної i своєчасної оплати вже виконаних робіт.

Існує безліч методів встановлення цін на продукцію: метод за витратами, метод з орієнтацією на попит, з орієнтацією на рівень конкуренції, методи для нових послуг, методи встановлення цін в рамках одного асортименту послуги, контрактні ціни.

Проте ТОВ „Фірн” не використовує жоден з вказаних методів. Ціни на послуги, що надаються підприємством, складаються на підставі базових цін рівня 2001 року із застосуванням індексів цін на будівельно-монтажні роботи. Індекс цін у вересні 2008 року по відношенню до вересня 2007 року склав 1,002. Таким чином, ціни на види робіт фактично залишаються фіксованими. У 2001 році використовувався метод встановлення цін за витратами.

ТОВ «Фірн» в своїй діяльності використовує політику стабільних цін, оскільки надає будівельно-монтажні послуги, які є послугаами масового попиту.

На будівельно-монтажні послуги постійно є попит, тому підприємство не використовує ніяких особливих цінових стратегій, а просто час від часу надає знижки при наданні послуг на велику суму та передсвяткові чи сезонні знижки. Саме такими простими маркетинговими заходами підприємство старається удосконалити своє управління ціновою політикою.

Круг основних постачальників підприємства є достатньо стабільним, особливо за умови серійного виробництва, коли існує постійна потреба у великій кількості однакових матеріалів. Але періодично виникають нові завдання, які потребують нових матеріально-технічних ресурсів, і, відповідно, нових постачальників.

Основними постачальниками сировини, будівельних матеріалів підприємства ТОВ „Фірн” є наступні фірми:

- ТОВ „Сучасні будівельні технології ”;

- ТОВ „Віссон-Трейд”;

- ТОВ „Ремік”;

- ПП „Проком”;

- ТОВ „СтеклоПЛАСТ”;

- ТОВ „Дукат”;

- ТОВ „Ліга-прім”.

Ці фірми, підприємства та оптові бази поставляють даній організації необхідні будівельні матеріали, а саме ковралін, лінолеум, сантехніку, плитку, екопластик, сипучі суміші, фарбу, шпалери та інші матеріали для виконання внутрішніх та зовнішніх робіт.

ТОВ „Фірн” завжди використовує лише нові будівельні матеріали, нові технології у будівництві.

Для здійснення будівельно-монтажних робіт ТОВ „Фірн” застосовує сучасні будівельний-обробні матеріали, які при їх експлуатації дозволяють зменшити тепловіддачу будівель і споруд, збільшити пластичність залізобетонних конструкцій, підвищити корозійну стійкість металоконструкцій за рахунок застосування лакофарбних матеріалів, стійких до агресивних середовищ. Застосування сучасних будівельно-монтажних інструментів дозволяє проводити роботи на рівні європейської якості.

Ізоляційні роботи виконуються екологічно чистими матеріалами мінерального походження, які збільшують термін служби теплоізоляції в 2 рази в порівнянні з матеріалами, що раніше застосовувалися, а також що мають вищі теплопровідні характеристики.

При зведенні монолітних залізобетонних і бетонних конструкцій використовуються пластифікатори і гідрофубизатори, які дозволяють понизити витрати матеріалів при виконанні робіт, збільшити термін служби конструкцій, що зводяться, і підвищити їх вологостійкість.

Застосування кремнійорганічних покриттів зовнішніх і внутрішніх інженерних систем дозволяє гарантувати повну відсутність зовнішньої корозії трубопроводів до 10 років і скоротити щорічні витрати на поточний ремонт трубопроводів. При пристрої каналізаційних систем використовуються пластмасові труби.

Лише це підприємство має ліцензію на виконання монтажно-висотних робіт.

Товариство конкурує з ЗАТ "Спецагробуд" та приватними підприємцями, які виконують такі ж роботи. Але ця конкуренція має незначний вплив, оскільки у ТОВ „Фірн” більші потужності: власний розчино-бетонний вузол, столярний цех, цех по виготовленню залізобетонних виробів.

Ціни на матеріали безперервно зростають, але діяльність послугаиства є перспективною, оскільки основні фонди міста Алчевська застарівають і потребують ремонтів, або реставрації.

Існує чотири основні етапи життєвого циклу послуги: вихід на ринок, зростання, зрілість, спад. Іноді розглядається етап насичення.

На етапі виходу на ринок підприємство організовує виробництво послуги і виходить з ним на ринок. Воно поставляє лише обмежене число послуг, оскільки ринок не готовий до сприйняття різних модифікацій послуги.

На етапі зростання послуга відповідає вимогам покупців, здійснюються повторні покупки, об'єми продажів значно ростуть. До цього часу на ринку збільшується число конкурентів, що приводить до зусиль конкурентної боротьби за позиції на ринку.

На етапі зрілості об'єм продажів якийсь час ще трохи збільшується, потім стабілізується приблизно на одному і тому ж рівні, і, нарешті, декілька зменшується. Виділяють три стадії етапу зрілості: зрілість, що росте, стабільна зрілість, зрілість, що знижується. Далі слідує етап спаду – істотно скорочуються об'єми продажів, і зменшується прибуток від реалізації даного послуги.

Послуги ТОВ „Фірн” в даний час знаходиться на стадії зростання, але у зв'язку з незадовільним станом економіки України, стан розвитку будівництва характеризується нестабільністю. Багато бюджетних установ i організацій не розраховуються за виконані будівельні роботи, оскільки багато об’єктів будівництва знаходяться в незавершеному станi. В зв'язку з цим відсутні обігові кошти.

Підприємством планується розширення видів будівельно-монтажних робіт шляхом отримання ліцензій на новий вигляд діяльності.

Збут – це різноманітна діяльність, за допомогою якої продавець спілкується з покупцем. Збутом може займатися виробник, у випадках прямих контактів з кінцевим споживачем, або посередник.

Збут продукції підприємства ТОВ „Фірн” здійснюється у момент самого виробництва. Служба збуту як така на підприємстві не передбачена.

Продукція до споживачів поступає в момент закінченням робіт, тобто використовується прямий канал розподілу. На ТОВ „Фірн” є кошторисний відділ, який виконує функцію управління складуванням запасів матеріалів, необхідних для виконання робіт, для зберігання запасів матеріалів на підприємстві є склад.

Як супровідна документація виступають акти виконаних робіт.