Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИРН VI семестр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
417.28 Кб
Скачать

4.3 Управління кадровою діяльністю

4.3.1 Кадрова політика, кадрове планування на підприємстві

Успіх і результати діяльності підприємства значною мірою залежать від кадрової політики підприємства. Сучасна кадрова політика повинна орієнтуватися на ринкові умови господарювання. Головна її мета – забезпечити кожне робоче місце, кожну посаду персоналом відповідних професій та спеціальностей і належної кваліфікації. Правильно підібраний колектив працівників – одне з головних завдань кожного підприємця, кадрової служби, фірми.

Кадрове планування - складова частина планування на підприємстві. На першому етапі встановлюються головні завдання виходячи з цілей підприємства. Вони полягають в тому, щоб забезпечити необхідну кількісну і якісну трудову ефективність на кожному робочому місці і в потрібний час, організувати стимулювання ефективності праці працівників.

На другому етапі кадрового планування виробляється кадрова стратегія підприємства у зв'язку із загальними умовами його розвитку і оновлення, щоб створювати передумови посадового і професійного просування працівників підприємства, встановити необхідні умови праці з урахуванням його наукової організації і забезпечити реалізацію індивідуальних можливостей кожного працівника.

На третьому етапі визначаються конкретні цілі кожного співробітника і уточнюються принципи керівництва усередині підприємства.

Кадрове планування спрямоване як на задоволення запитів виробництва, так і на забезпечення інтересів співробітників і суспільства в цілому. Сьогодні доводиться більшою мірою, чим раніше, шукати можливості для узгодження ринкових умов і інтересів співробітників підприємства.

Кадрова стратегія – основи майбутньої політики підприємства. Створення можливості посадового і професійного просування працівників, здійснення принципу ефективності індивідуальної праці.

Кадрового забезпечення потребують всі підрозділи підприємства. Враховуючи, що кожен підрозділ працює в тісному взаємозв'язку з іншими, збій у виробничому процесі в одному з них впливає і на все підприємство. Велике місце в кадровому плануванні займає підготовка заходів щодо адаптації робочих до нових умов виробництва, до економічної ситуації, що складається. При цьому кадри скорочуються, перемішаються на нові посади, притягуються нові працівники, перенавчаються старі. Кадрове планування покликане вирішувати і завдання професійного і посадового зростання працівників, створення необхідних для цього передумов і умові. Формований штатний розклад повинен визначити перспективні переміщення кадрів в майбутньому.

Невід'ємним завданням кадрового планування є визначення витрат, необхідних для забезпечення підприємства кваліфікованою робочою силою.

Своєчасне комплектування кадрами всіх ключових підрозділів підприємства стає неможливим без чіткого планування, розробки і реалізації кадрової політики.

Кадрова політика направлена на приведення кадрового потенціалу організації відповідно до цілей і стратегії її розвитку. Мета кадрової політики забезпечення оптимального балансу процесів оновлення і збереження чисельного і якісного складу кадрів відповідно до потреб самої організації, вимог чинного законодавства і стану ринку праці.

В ході розробки загальних принципів формування кадрової політики важливо погоджувати між собою організаційно-штатну, інформаційну, фінансову політику і політику розвитку персоналу.

До етапів проектування кадрової політики відносять:

1) Нормування. Мета - узгодження принципів і цілей роботи з персоналом з принципами і цілями організації в цілому, стратегією і етапом її розвитку.

2) Програмування. Мета - розробка програм, шляхів досягнення мети кадрової роботи із врахуванням нинішніх і можливих змін ситуації.

3) Моніторинг персоналу. Мета - розробка процедур діагностики і прогнозування кадрової ситуації. На даному етапі важливо визначити істотні індикатори стану кадрового потенціалу, а також розробити комплексну програму постійної діагностики і розвитку умінні і навиків працівників.