Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
463.73 Кб
Скачать

Вікна повідомлень

Прикладом застосування стандартних процедур і функцій можна вважати роботу зі стандартними можливостями мови програмування Visual Basic по виведенню повідомлень. Для виведення повідомлень у стандартних вікнах діалогу можна використовувати:

  • оператор MsgBox;

  • функцію MsgBox().

Оператор MsgBox викликає стандартну підпрограму, яка виводить вікно повідомлення. Загальна форма оператору:

MsgBox Message, CodKey + CodIcon, Title

Параметри процедури MsgBox:

Message – повідомлення у вікні діалогу, рядок символів;

CodKey – код кнопок у вікні;

CodIcon – код значка, який відображається у вікні;

Title – вміст заголовку вікна повідомлення, рядок символів.

Коди кнопок і значків дають змогу визначити які кнопки повинні бути присутніми у вікні повідомлення і який знак виводити.

У таблицях наведена інформація про деякі можливі сполучення кнопок, значки вікон повідомлень.

Коди сполучень кнопок у вікні повідомлення

Ім’я константи

Значення

Сполучення кнопок

vbOKOnly

0

Ok

vbOKCancel

1

Ok i Cancel (Отмена)

vbAbortRetryIgnore

2

Abort (Стоп), Retry (Повтор), Ignore (Пропустить)

vbYesNoCancel

3

Yes (Да), No (Нет), Cancel (Отмена)

vbYesNo

4

Yes (Да), No (Нет)

vbRetryCancel

5

Retry (Повтор), Cancel (Отмена)

Коди значків у вікні повідомлення

Ім’я константи

Значення

Значок

Вигляд

vbCritical

16

Критичне повідомлення

vbQuestion

32

Запит

vbExclamation

48

Попередження

vbInformation

64

Інформація

У операторі можна використовувати як імена стандартних констант, так і їх значення.

Наприклад, якщо виконати оператор

MsgBox "Ви впевнені?", vbOKOnly + vbExclamation, "Увага!"

на екрані з’явиться таке вікно

Результат не зміниться, якщо в програмному коді ввести:

MsgBox "Ви впевнені?", 0 + 48, "Увага!"

Оскільки оператор MsgBox виконує певну процедуру, то використання інших кнопок крім vbOKOnly фактично не має сенсу. Всі кнопки можуть бути виведені у вікні повідомлення, але змінити дію програми в залежності від обраної кнопки важко, оскільки процедура не повертає значення, яке можна аналізувати.

Функція MsgBox() усуває цей недолік. Параметри функції MsgBox() такі ж, як і параметри оператору MsgBox. Функція MsgBox() повертає деяке значення, яке можна привласнити змінній, проаналізувати і в залежності від обраної кнопки виконати різні дії.

Можливі значення, що повертає функція MsgBox()

Ім’я константи

Значення

Обрано кнопку

vbOK

1

кнопка Ok

vbCancel

2

кнопка Cancel (Отмена)

vbAbort

3

кнопка Abort (Стоп)

vbRetry

4

кнопка Retry (Повтор)

vbIgnore

5

кнопка Ignore (Пропустить)

vbYes

6

кнопка Yes (Да)

vbNo

7

кнопка No (Нет)

Приклад використання функції MsgBox():

Private Sub cmdDelete_Click()

Vid=MsgBox("Знищити дані таблиці?",vbOKCancel+vbQuestion,"Увага - знищення")

If Vid = vbOK Then

For i = 0 To 5

txtName(i).Text = " "

txtSum(i).Text = " "

Next

End If

End Sub

Процедуру буде виконано, якщо клацнути кнопкою миші по кнопці cmdDelete. Функція MsgBox() виведе на екран таке вікно повідомлення:

Після натиснення копки ОК або Отмена, значення, що повертає функція, буде привласнено змінній Vid. Якщо Vid дорівнює vbOK (можна порівнювати з 1), то виконується знищення вмісту елементів масиву текстових полів txtName і txtSum.

№20

Поняття об’єкту у VBA відповідає загальноприйнятому поняттю об’єкту. Тобто, об’єкт – це об’єднання даних з кодом, що призначено для їх обробки, у єдине ціле. Під час роботи з VBA у Microsoft Excel можна створювати, використовувати вже знайомі нам об’єкти – форми, командні кнопки, прапорці, перемикачі та ін. Усі об’єкти одного типу належать до певного класу. Об’єкти характеризуються властивостями. Властивості представляють собою атрибути об’єктів, які визначають їх характеристики, зовнішній вигляд. До кожного об’єкту можна застосувати певні методи. Метод – це дії, що можуть виконуватися по відношенню до об’єктів певного класу. У VBA також не змінюється смисл поняття “подія”. Подія – це дія, яку виконано по відношенню до певного об’єкту, для якої можна запрограмувати процедуру обробки.

Однак, для автоматизації виконання робіт у середовищі Microsoft Excel із застосуванням VBA потрібно познайомитись із об’єктами додатку Excel.

Об’єктна модель Microsoft Excel являє собою ієрархію об’єктів, що підпорядковані об’єкту Application, який відповідає додатку Excel. Об’єкт Application – це головний кореневий об’єкт у ієрархії об’єктів, він має велику кількість властивостей і методів, які дають змогу встановити загальні параметри додатку Excel. Об’єкту Application підпорядковані інші об’єкти. Усі візуальні об’єкти, такі як робоча книга - Workbook, робочий лист - Worksheet, діапазон чарунок - Range, діаграма - Chart, є об’єктами VBA

Кожний елемент колекції нумерується, до нього можна звернутися по номеру або імені. Наприклад, Worksheets(1) – це перший лист активної робочої книги, Worksheets(“Лист3”) – лист активної робочої книги з іменем Лист3.

Для звернення до об’єктів з метою зміни їх властивостей або застосування до них методів потрібно визначити імена об’єктів у певній ієрархії, відокремлюючи імена, назви властивостей і методів крапками. Розглянемо як приклад такий рядок коду:

Application.Workbooks("Книга2").Worksheets("Лист1").Name = "Звіт"

У рядку коду здійснюється звернення до додатку Microsoft Excel, до робочої книги з іменем "Книга2", а також до робочого листа з ім’ям "Лист1", властивість Name, якого змінюється – привласнюється нове ім’я листу робочої книги "Звіт".

У VBA властивості та методи об’єктів можуть повертати інші об’єкти. У цьому випадку, для доступу до властивості об’єкту слід зазначити ім’я властивості.