Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
463.73 Кб
Скачать

Для створення формули розрахунків із використанням функцій слід подати команду Вставка – Функция або скористатися інструментом Вставка функции на панелі Стандартная.

Формулу із застосуванням функцій можна також вводити вручну. У цьому випадку слід пам’ятати, що аргументи функції відділяються один від одного крапкою з комою.

При роботі з майстром функцій слід обрати категорію функцій (математичні, статистичні, логічні і т. ін.), певну функцію в обраній категорії. У нижній частині вікна майстра функцій містяться короткі відомості про функцію, що обрано. Для більш детальної довідки про призначення функції з прикладами її застосування слід скористатися кнопкою . Для продовження створення формули слід натиснути на кнопці Далее.

Рисунок 9.1 - Робота з майстром функцій на першому кроці

На другому кроці визначаються аргументи обраної функції. Аргументами можуть бути числа, чарунки електронної таблиці, блоки чарунок, логічні умови. При визначені умов можна для зручності використовувати кнопки праворуч від полів, що згортають вікно майстра функцій до одного рядка. Якщо в умові використовується рядок символів, його слід зачинити у подвійні лапки.

Рисунок 9.2 - Робота з майстром на другому кроці –

Визначення аргументів функції

Під час виконання лабораторної роботи застосовуються такі логічні функції:

Функція ЕСЛИ() дає змогу організувати розгалуження в залежності від істинності деякої логічної умови. Функція ЕСЛИ() має три аргументи. Першим аргументом функції є логічно умова, істинність якої перевіряється. Другий аргумент – це значення або вираз для обчислення значення чарунки, що застосовується, якщо умова є істинною. Третій аргумент – це значення або вираз для обчислення значення чарунки, що застосовується, якщо умова не є істинною.

Приклад

=ЕСЛИ(D8>=0; E8*0,2; E8*0,1)

Якщо вміст чарунки D8 більше або рівно 0, то для розрахунку використовується вираз E8*0,2. У іншому випадку (коли уміст чарунки менш 0) розрахунок виконується за виразом E8*0,1.

Функція И() дає змогу об’єднати декілька логічних умов. Аргументами функції И() є від двох до тридцяти логічних умов. Функція И() повертає значення “Істина” лише тоді, коли кожний її аргумент має значення “Істина”.

Функція ИЛИ() також використовується для об’єднання декількох логічних умов. Аргументами функції ИЛИ() є від двох до тридцяти логічних умов. Функція И() повертає значення “Істина” тоді, коли хоча б один її аргумент має значення “Істина”.

Функція НЕ() може мати один аргумент – логічну умову, функція змінює значення аргументу на протилежне.

#15

Команда меню СервисПошук рішення Microsoft Excel дає змогу розв’язувати системи рівнянь, задачі лінійної оптимізації.

Щоб скористатися даним сервісом Microsoft Excel слід спочатку підготувати дані на листі робочої таблиці:

  1. Зарезервувати для кожної змінної чарунку електронної таблиці.

  2. Ввести в вигляді формули цільову функцію (для задачі лінійної оптимізації), підставляючи адреси чарунок у позиції змінних.

  3. Ввести в вигляді формул ліві частини рівнянь, підставляючи адреси чарунок у позиції змінних.

Далі можна починати розв’язання задачі. Для цього слід подати команду меню СервисПошук рішення. У вікні діалогу команди слід визначити:

  1. адресу чарунки, у якій міститься цільова функція, якщо розв’язується задача лінійної оптимізації, при розв’язанні системи рівнянь поле повинно бути порожнім, а також визначити якого значення повинна досягти цільова функція – мінімального, максимального або певного;

  2. адреси чарунок, що змінюються, ці чарунки, які було зарезервовано для змінних;

  3. в області Ограничения добавити обмеження, що визначають яке значення повинно прийняти кожне рівняння;

  4. натиснути на кнопку Выполнить.