Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
463.73 Кб
Скачать

Автоматизація розрахунків на робочому листі

Мова Visual Basic for Application дає змогу для автоматизації розрахунків на листах робочих книг використовувати елементи управління – командні кнопки, перемикачі, прапорці та ін. Для створення цих об’єктів слід вивести панель елементів за допомогою інструмента Элементы управления на панелі інструментів Visual Basic або виконавши команду меню ВидПанели инструментов - Элементы управления. У результаті у вікні програми Microsoft Excel з’явиться панель елементів, яка схожа з панеллю елементів середовища Visual Basic 6.0:

За допомогою кнопок на панелі елементів можна створювати об’єкти різних класів. При роботі з елементами управління використовується режим конструктору для визначення властивостей об’єктів, створення процедур обробки подій, що пов’язані з певними об’єктами. Якщо режим конструктору виключено, елементи управління використовуються за призначенням (наприклад, натискання на командній кнопці призводить до виконання певних дій). Для переходу до режиму конструктору використовується інструмент Режим конструктора на панелі елементів управління, наступне натискання на інструменті виключає режим конструктору.

Для визначення властивостей елементів управління потрібно перейти до режиму конструктору, активізувати відповідний об’єкт і вивести вікно властивостей Properties за допомогою інструменту Свойства на панелі елементів або команди контекстного меню Свойства.

Подвійне клацання лівою кнопкою миші на об’єкті дає змогу створити процедуру для обробки події за замовчуванням для об’єктів даного класу. Наприклад, після подвійного клацання на командній кнопці можна почати створення процедури, яка буде обробляти подію Click - клацання лівою кнопкою миші на командній кнопці. За допомогою списку, що розчиняється, Procedure можна обрати іншу подію. Процедура обробки події буде створюватися у вікні редактору VBA, буде пов’язана з тим листом робочої книги, на якому розташовано елемент управління.

При створенні процедур можна змінювати, використовувати різні властивості різних об’єктів. При чому слід пам’ятати, що у VBA властивості об’єктів можуть повертати інші об’єкти. Наприклад, властивість Selection об’єкту Application повертає виділений діапазон чарунок.

Можна працювати з об’єктом Range, якому відповідає конкретна чарунка або діапазон чарунок. Об’єкт Range характеризується властивістю Value. Властивість Value – це вміст чарунки. Наприклад, для запису у чарунку D3 числа 4 можна подати команду:

Range("D3").Value = 4

За допомогою наступної команди в усі чарунки діапазону D3:E5 записується значення 0:

Range("D3:E5").Value = 0

До об’єкту Range можна застосувати метод Select, який призводить до виділення чарунок певного діапазону. Для виділення чарунок діапазону А2:А5 можна виконати команду:

Range("a3:a5").Select

Під час створення програм часто використовується властивість об’єктів Application, Worksheet, Range, Selection Cells(i, j), яка повертає об’єкт – певну чарунку листа робочої книги. У круглих дужках визначається адреса чарунки, при чому і – номер рядка, j – номер стовпця. Об’єкт Cells(i, j) характеризується властивостями: