Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМЙ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
799.74 Кб
Скачать

2.8. Вибір щита

Щити і пульти автоматизацій являють собою комплексні пристрої. що виконують функції постів керування і являються зв'язуючою ланкою між об'єктом керування і оператором.

На щитах і пультах, як правило, встановлюють: вимірювальні самопишучі і показуючі прилади, сигнальні пристрої і апаратуру управління, апаратуру для автоматичного регулювання і захисту. На фасадах щитів розміщують також мнемонічні схеми, написи, що

пояснюють призначення окремих панелей щита або пульта, освітлюючі пристрої фасадних панелей і вказівні рамки.

Класифікація щитів і пультів

Каркас шита мас жорстку несучу раму для встановлення на ній панелей, стінок, дверей, кришок, поворотних і стаціонарних рам, уніфікованих монтажних конструкцій і кріплення на них приладів, апаратів, арматури, установочних виробів, електричних і трубних проводок.

Шафа являє собою об'ємний каркас з встановленими на ньому лицьовою панеллю, стінками, дверима і кришкою.

Стойка складається із об'ємного або плоского каркасу.

Корпус пульта має об'ємний каркас зі встановленою нахиленою стільницею, стінками і дверми.

Шафний щит виготовляється з встановленими на уніфікованих монтажних конструкціях повороткюю або стаціонарною рамами апаратурою, арматурою, встановлювальними виробами, з електричними і трубними проводками, підготовленими до підключення зовнішніх ланцюгів і приладів, шо встановлені на об'єкті.

Панельний щит з каркасом має уніфіковані монтажні конструкцій і поворотну раму для встановлення і кріплення апаратури, арматури, установочних виробі в, електричної і трубної комутації.

Статив - це стінка із об'ємним каркасом, на якій встановлюють апаратуру і арматуру, виконують електричну і трубну комутацію. Плоский статив являє собою стійку з аналогічним плоским каркасом.

Пульт - це об'ємний корпус і з встановленими на уніфікованих монтажних конструкціях апаратурою, приладами, обладнанням, з виконаною електричною і трубною комутацією.

Допоміжна панель і допоміжна панель з дверима являють собою панелі для оформлення багатопанельних каркасних щитів.

Декоративна панель призначена для декоративного оформлення верхньої частини панельних щитів з каркасом, а також для монтажу елементів мнемосхеми.

Кутова вставка має елемент для з'єднання двох суміжний щитів або пультів, що встановлюються під кутом один відносно одного.

Область застосування щитів і пультів.

Шафні щити застосовують:

а) у виробничих приміщеннях, що характеризуються запиленістю,

великою вологістю і можливістю механічних пошкоджень апаратури і внутрішньощитової проводки;

б) при необхідності розташування всередині щита допоміжної апаратури (реле, джерел живлення);

в) для захисту обслуговуючого персоналу від дотиків до відкритих струмовідних частин апаратури і збірок зажимів.

Панельні щити з каркасом встановлюють в основному у спеціально передбачених щитових приміщеннях (диспетчерських, центральних і операторських пунктах керування).

Пульти використовують для розміщення на них апаратури управління, сигналізації перемикачів вимірювальни х ланцюгів.

Шафні щити і панельні щити з кар каркасом, а також стативи не призначені для спільної установки на них як апаратури систем автоматизації

технологічних процесів, так і магнітних пускачів, контакторів, рубильники}, автоматі в і плавких запобіжників, що використовуються для керування і захисту силового електрообладнання , електроприводі в технологічних агрегаті в і запорних органів (крім електроприводів виконавчих механізмів систем регулювання). Однак на щитах і штативах допускається встановлення органів дистанційного керування, контролю і сигналізації електроприводів (ключів керування, кнопок, сигнальної апаратурі електровимірювальних приладів), якщо, виходячи із прийнятої організації керування даним технологічним процесом, агрегатом і т. п., ці орган керування і контролю електроприводів необхідно сумістити на спільному щиті з апаратурою систем автоматизації.

За призначенням шити поділяють на місцеві, агрегатні, блочні центральні; вибір щита визначається прийнятою системою керування.

Місцевими називають щити, на як них монтують апаратуру для контроль і керування частиною технологічної установки; їх розташовують поблизу установки, що контролюється. Місцеві щити можуть бути як панельні, так шафні При застосуванні панельних щитів потрібно забезпечити їх надійній захист від зовнішніх впливів.

Агрегатними називаються шити, на яких зосереджені прилади і засобі автоматизації, що керують технологічним процесом якого-небудь агрегату наприклад блоку розподіл}' повітря, компресора тощо. Для агрегатних щити застосовують ті ж самі типи щитів, що і для місцевих. Особливість агрегатних щитів є те. що зазвичай вони поставляються заводом-виробником у комплекті з агрегатом і встановлюються, як правило, поряд з ним.

Блочними називають шити, на яких розташовані прилади, призначені для обслуговування взаємозв'язаних, агрегатів, зблокованих у єдину комплексну установку: На центральних щитах встановлюють прилади і апаратуру для контролю і керування технологічним процесом цеха, заводу або комплексу технологічно зв'язаних виробництв. Крім вище згаданих, в системах автоматизації виробничих процесів застосовують допоміжні шити з приладами

для обліку, релейні щити і щити живлення. Допоміжні шити встановлюють в будь-яких приміщеннях і місцях, зручних для їх обслуговування. Стативи призначені для установки електро- та пневмоапаратури, систем автоматизації технологічних процесів: електроконтактних манометрів, електро- і пневмоперетворювачів. На об'ємних стативах можуть бути встановлені також первинні прилади. Щит контролю та керування системою розташований у технічному приміщенні . Тому у даному випадку використовується щит шафного типу, котрий має передню поворотну панель. Він має розміри 600x600x250 мм. Щит монтується на стіні так, щоб його верхня частина-знаходилась на висоті 1700 мм від підлоги.