Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логістика шпори1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
104.96 Кб
Скачать

8. Основні поняття про складське господарство та його елементи.

Складське господарство – це сполучна ланка між службою МТЗ і виробничими підрозділами, між цехами, які випускають продукцію і збутовими органами, а також між підрозділами підприємства. Його діяльність впливаєна безперебійну і ефективну роботу основного в-ва, на ритмічний випуск і відгрузку товарної продукції.

Класифікація складів: 1) по призначенню зберігаючого вантажу, склади: - сировини і матеріалів - палива - напівфабрикатів - запчастин - інструментів і оснастки - готової продукції 2) по номенклатурі: - спеціалізовані (для одного виду) - універсальні 3) по ролі складів у виробничому процесі: - постачання - виробничі - збутові 4) по масштабу діяльності: - загальнозаводські - участкові - цехові 5) по типу приміщення: - відкриті (площадки) - напівзакриті (навіси, легкі побудови) - закриті - спеціальні (резервуари, бункери)

Склад і види складів залежать від виробничої потужності, спеціалізації підприємства, номенклатури випускаючої продукції, видів і об’ємів матеріальних запасів.

9. Склади та їх функції.

Склади – це будівлі, споруди та різноманітні пристрої, призначені для приймання, розміщення і зберігання товарів, які надійшли на них, підготовки їх до споживання і відпускання споживачу.

Функції складів: – перетворення виробничого асортименту в споживчий відповідно до попиту і з метою виконання замовлень клієнтів;

– складування і зберігання продукції з метою вирівнювання тимчасового, кількісного та асортиментного розривів між виробництвом і споживанням продукції, що дає змогу здійснювати безперервне виробництво і постачання на базі створюваних товарних запасів, а також у зв'язку із сезонним споживанням деяких видів продукції;

– консолідація і розукрупнення вантажів;

– надання послуг. Очевидним аспектом цієї функції є надання клієнтам різних послуг, які забезпечують фірмі високий рівень обслуговування споживачів.

Метою створення складів у системах логістики є не збереження матеріальних ресурсів, а перетворення параметрів матеріальних потоків для їх найбільш ефективного використання.

10. Логістичний процес на складі.

Логістичний процес на складі є сукупністю таких етапів:

– постачання запасів;

– контролю за постачаннями;

– розвантаження і приймання вантажів;

– внутрішньоскладського транспортування і перевалки вантажів;

– складування і зберігання вантажів;

– комплектації замовлень клієнтів та відвантаження;

– транспортування й експедиції замовлень;

– збору і доставки порожніх товароносіїв;

– контролю за виконанням замовлень;

– інформаційного обслуговування складу;

– забезпечення обслуговування клієнтів (надання послуг).

Функціонування усіх складових логістичного процесу повинне розглядатися у взаємозв'язку і взаємозалежності.

Розвантаження і приймання вантажів. Ці операції здійснюються відповідно до умов постачання, зазначених у договорі та вимагає спеціального обладнання та вантажно-розвантажувального устаткування.

Внутрішньоскладське транспортування передбачає переміщення вантажу між різними зонами складу.

Складування і зберігання включає: закладання вантажу та зберігання, забезпечення відповідних для цього умов, контроль за наявністю запасів на складі, здійснюваний через інформаційну систему. Основний принцип раціонального складування – ефективне використання обсягу зони зберігання.

Транспортування й експедиція замовлень можуть здійснюватися як складом, так і самим замовником.

Інформаційне обслуговування складу передбачає управління інформаційними потоками і пов'язує функціонування всіх служб складу.