Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Цех коробок перемінних передач

В цьому цеху знаходяться багато верстатів різних груп для здійснення механічної обробки. Серед яких:

  • Автоматні верстати

  • Зубодовбальні і протяжні верстати (використовують круглі а також прямокутні шпонкові протяжки)

  • Карусельно-фрезерні верстати ( дві фрези – чистова та чорнова) – для обробки корпусів КПП

  • Продольнофрезерний верстат – для фрезерування торців корпусів

  • Агрегатно свердлильний верстат (верхня кришка ГАЗ-53, планшайби для картерів)

Також в цьому цеху є заточне відділення для заточки ріжучого інструмента, який використовується для механічної обробки.

Ливарний цех

Обладнання в цьому цеху застаріле і недосконале, рівня 70-80-х років. Виробництво заготовок проводиться вручну, автоматизація практично відсутня. Вся продукція виготовляється по другому класу точності, випущені автозапчастини не атестуються, оскільки немає сертифіката. Отже завод не має права на вільну реалізацію своєї продукції, тому йде організація лабораторій з атестації.

Сировиною для одержання вихідних заготовок є сірий чавун СЧ-20. За одну зміну обсяг виробництва складає приблизно 5 тон. В цеху працює біля 40 чоловік: формувальники, заливщики, обрубники та інші підсобні робітники.

При плавці до чавуну додають кремній, марганець, чавунний та сталевий лом, кокс (350 кг на 1 тону чавунного лиття). Все це засипається в шахти для вагранки, а потім готується в контейнерах. Температура при плавці складає 1200 С. Для уникнення пожеж зверху знаходиться вологий іскрогасник. У вагранці діаметром 1.90 м. зверху знаходиться чавун та флюси, а знизу горить кокс. Розплавлений метал іде до низу 9 чавун знаходиться з самого низу, а шлаки – зверху) і виливається в ківш , купірований вогнетривкою глиною. Ківш можна переміщувати вручну або на механічному підйомнику. Формовочна суміш готується з піску та глини, які перемішуються, і подається в формовочні цеха.

В цеху проводиться :

  • відкрите формування в ґрунті по м’якій постелі (по краю котловану встановлюють вертикальні напрямні , котлован постелі заповнюється наповнювальною сумішшю , а зверху шаром облицювальної суміші). Модель вдавлюється в шар суміші на всю висоту; навколо моделі суміш ущільнюють і роблять вентиляційні канали. Модель витягують, а порожнину фарбують, сушать , а потім заповнюють розплавом .

  • формування по роз’ємній моделі. Першу частину моделі розміщують в нижній опоці, суміш ущільнюють; перевертають нижню напівформу на 180; встановлюють на нижню частину її верхню частину, елементи ливникової системи; виготовлять верхню напівформу; знімають верхню напівформу і виймають модель; напівформи сушать , фарбують і заливають розплавом. Для того, щоб модель легше виймалася з форми, її посипають графітом. Заливання не проводять доти, доки конвеєр з готовими формами не буде повністю заповнений.

  • ущільнення формовочної суміші проводиться за допомогою нижньої (рис. 1а) та верхньої (рис. 1б) підпресовки.

Очищення виливків проводиться на заготовочному барабані (попередньо проводиться відрубання ливникової системи). Зняття заусенців виконується на наждачному верстаті.

Рис.1.а Рис. 1.б

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]