Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары по гражданскому праву.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Завдання 3 Які засоби та форми захисту суб’єктивних цивільних прав застосовуються в наступних випадках:

  • Судове рішення про повернення боргу від ТОВ “Лідія” не може бути виконано у зв’язку з відсутністю коштів для оплати на рахунку ТОВ;

  • Порушення покупцем умов договору поставки в частині розрахунків за поставлену продукцію;

  • Спричинення шкоди, заподіяної в стані необхідної оборони;

  • Повернення у володіння власника (віндикація) речі, яка була в нього вкрадена, а зараз знаходиться у добросовісного набувача, який не знав і не повинен був знати, що придбав крадену річ;

  • Порушення права на честь та гідність особи шляхом розповсюдження неправдивих, порочащих цю особу відомостей;

  • Особа загинула при пожарі на очах у свідків, але отримати свідоцтво про смерть не можливо, так як не має тіла;

  • Укладення правочину особою, яка не досягла 14-річного віку;

  • Встановлення сигналізації на автомобіль для запобігання крадіжки;

  • Після прийняття спадщини між спадкоємцями виник спір щодо поділу спадкового майна;

  • До дільничного інспектора звернулась Кунц із заявою, що її квартиру залили водою сусіди, в результаті чого необхідно провести ремонт кухні і коридору. Інспектор у прийнятті заяви відмовив.

  • При поданні заяви на раціоналізаторську пропозицію майстер цеху Дмитрієв, який остаточно готував всі необхідні для заяви матеріали, виключив із числа його співавторів технолога цеху Мещерякову як таку, що відмовилася зробити розрахунки ефективності зробленої пропозиції. Остання, переглянувши матеріали клопотання і пересвідчившись, що її пропозиція ввійшла в опис раціоналізаторської пропозиції, звернулась у відділ раціоналізаторства і винахідництва про включення її в число співавторів.

Завдання 4

Після смерті гр. Ткаченка залишилися спадкоємці за законом: жінка, син та дочка. Протягом двох місяців після смерті Ткаченка жінка померлого звернулася з заявою до нотаріуса про прийняття спадщини: дочка відмовилася від спадщини на користь матері. Син ніяких дій не виконував.

Які способи здійснення суб'єктивних цивільних прав використані в цьому випадку? Чи має право хто не будь із спадкоємців використати ще який-небудь спосіб здійснення права і в який термін?

Завдання 5

Подружжя Смірнових, які розлучуються, звернулося до нотаріуса з проханням посвідчити договір, який вони склали між собою: Смірнова відмовляється від аліментів на малолітню дитину, а Смірнов відмовляється від свого права на 1/2 будинку. Нотаріус відмовився посвідчити такий договір. Смірнов пояснив нотаріусу, що договір не ущемляє нічиїх інтересів: Смірнов бажає скласти новий шлюб, і буде проживати у другої дружини і тому гроші йому потрібні на утримання нової сім'ї. Сама Смірнова переїздить до своєї матері, і буде за нею доглядати, а квартиру здасть піднайом, причому грошей їй буде вистачати і на утримання як дитини, так і матері.

Чи має юридичну силу відмова від права, від його здійснення? Які обмеження існують для здійснення права на житло? Яку відповідь повинен дати нотаріус?

Завдання 6

Міщенко звернувся до суду з вимогою про відновлення права на втрачені цінні папери.

Суд відмовив йому у прийнятті заяви, мотивуючи це тим, що ніхто, крім законного держателя, не може скористатися правами, що витікають з іменного цінного паперу, і тому немає необхідності відновлювати це право у суді. Слід звернутися до емітента, що видав документ, для отримання дублікату.

Які способи і порядок захисту свого суб'єктивного права використав Міщенко? Які способи і порядок захисту суб'єктивного цивільного права йому запропоновано використати? Чи правомірна відмова суду? Які б способи і порядок захисту суб'єктивного цивільного права повинен був би використати Міщенко, як би йому було відомо у кого знаходяться його цінні папери?