Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары по гражданскому праву.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Завдання 6

12 річний Костянтин отримав на день народження від свого дідуся велосипед. Взимку Костянтин захотів мати ковзани і він продав велосипед своєму знайомому 16 річному Олегу і купив ковзани.

Батько Костянтина, взнавши про це, пішов до Олега з наміром повернути гроші і забрати велосипед. Однак Олег відмовився повертати велосипед, заявивши, що велосипед це Костянтина, а не його батька, і кожен має право самостійно розпоряджатися своїм майном і тому підстав для розірвання правочину немає.

Чи має юридичну силу правочин продажу велосипеду між двома підлітками?

Які права батька Костянтина у цьому випадку? Змінилось би становище, як що Костянтину було 14 років? 19 років?

Завдання 7

Душевнохворий повнолітній Демидов зайшов на подвіря Калініна і розпалив вогонь, від якого загорілися надвірні будівлі. Калінін предявив батьку Демидова, який був його опікуном, позов про стягнення заподіяної шкоди. Відповідач, не заперечуючи факту пожежі, заявив, що під час запалюваня він сам тривалий час знаходився в лікарні на лікуванні і не міг належним чином виконувати свої опікунські обов’язки.

Як необхідно вирішити позов по суті? Яке значення мають вказані відповідачем обставини?

Завдання 8

Донцов – власник приватного підприємства, значну частину своїх прибутків використовував на представницькі витрати, організацію та забезпечення розважальних заходів для своїх контрагентів і для себе (пікніки, відвідування ресторанів, казино та ін.). Дружина Донцова звернулася до суду з вимогою обмежити його у дієздатності та призначити її піклувальником чоловіка.

Проаналізуйте викладені обставини і визначте, чи є підстави для задоволення позову.

Завдання 9

Гр. Щукіна від імені її дванадцятирічної доньки за “домашнім правочином” продала Храброву будинок, одержаний її донькою в спадщину. Крім цього вона продала й інші речі її доньки (магнітолу, два килими, меблі). На прохання малолітньої Щукіної дільничний інспектор попередив матір про недопустимість без згоди доньки продавати її речі. Остання відповіла, що це не входить до компетенції органів внутрішніх справ, і вона , як мати, має право розпоряджатися майном своєї доньки, а виручені від продажу гроші вона витратила на умеблювання своєї квартири. За повідомленням інспектора відділ народної освіти подав позов про визнання укладених правочинів недійсними.

Чи мала право малолітня Щукіна одержувати у спадщину майно?

Чи могла мати продавати майно своєї доньки? Як треба вирішити справу?

Завдання 10

Під час підльодного лову, крижину, на якій знаходився Кузнецов, відірвало від берега і течією понесло до середини річки. Рибалки, які знаходились на березі, бачили, як крижина тріснула і Кузнецов потонув. Тіла його не знайшли. Дружина Кузнецова через шість місяців після нещасного випадку звернулась до суду з заявою про оголошення чоловіка померлим. Суд після допитування свідків події задовольнив заяву дружини Кузнецова.

Чим відрізняються оголошення фізичної особи померлою від встановлення факту смерті згідно зі Цивільно-процесуальним кодексом України?

Чи обґрунтоване рішення суду?

Завдання 11

Петрищева звернулась до нотаріальної контори з проханням про видачу їй свідоцтва про право спадкування майна, яке належало її колишньому чоловікові Петрищеву. До заяви вона приклала рішення суду про визнання її чоловіка безвісно відсутнім. Нотаріус, враховуючи, що з моменту отримання останніх свідоцтв про чоловіка Петрищевої пройшло близько 4 років, вирішив, що відповідно чинного законодавства, Петрищева слід рахувати померлим і видав Петрищевій свідоцтво про право на спадщину.

Які юридичні наслідки тягне за собою визнання особи безвісно відсутньою? Чи мав нотаріус, в даному випадку, достатні підстави для оголошення Петрищева померлим?

Завдання 12

Стрижова поїхала у гості до сестри Ольги в інше місто. Коли її мати подзвонила до Ольги через кілька днів, то взнала, що Стрижова не з’являлася у сестри. Мати звернулася до органів внутрішніх справ з заявою про розшук своєї доньки. Через два місяці вона отримала від органі внутрішніх справ відповідь про те, що розшук не приніс ніяких результатів. Мати, у якої залишилася донька Стрижової звернулася в органи опіки і піклування про визнання доньки безвісно відсутньою, а її піклувальницею над онучкою.

Як повинен діяти орган опіки і піклування? Яку відповідь отримає мати Стрижової від органів опіки і піклування?