Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ПРАКТИКА!!!.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
749.06 Кб
Скачать

1.2 Структура управління дп Шахти «Артьома»

Апарат з правління складається з:

- юрисконсульт, ст. інспектор, друкарка 1 категорія, архіваріус.

Заступник директора по господарським питанням

Заступник директора з господарської роботи є організатором усієї господарської роботи на підприємстві , забезпечення його необхідним для нормального функціонування, забезпечення на довіреній ділянці роботи безпечних умов праці працівників.

Заступник директора призначається наказом директора по узгодженню з Головним управлінням.

В своїй роботі керується:

- законодавчими актами,

- вказівками та іншими розпорядженнями директора,

- правилами внутрішнього розпорядку і Статутом.

Заступник директора з господарської роботи заохочується в установленому порядку за досягненні успіхи у справі підготовки молодих кваліфікованих робітників.

Заступник директора керує усіма видами діяльності по організації побуту, організовує забезпечення підприємства необхідними меблями, інвентарем, різноманітними будівельними та сантехнічними матеріалами;

Несе відповідальність за санітарний стан прилеглої території;

Разом з техніком стежить за дотриманням вимог технічної експлуатації будівель, проведенням текучого та капітального ремонту їх, забезпеченням будівельними матеріалами, робочою силою, а при необхідності, забезпеченням проведення ремонту силами підрядних підприємств;

Забезпечує необхідними протипожежними засобами та обладнанням, розробляє сумісно з представником пожежного над зору, інженером охорони праці представляє на затвердження директору план евакуації працівників та майна з помешкань на час пожежі;

Здійснює контроль за підготовкою усіх споруд, помешкань та робочих місць до занять, відповідність їх вимогам охорони праці, правильною експлуатацією машин та устаткування, забезпеченням їх ремонтом, модернізацією, розглядає та надає директору матеріали списання устаткування та техніки;

Контролює дотримання підлеглими норм та правил охорони праці, безпеки виконання робіт, протипожежних заходів в усіх будівлях та ведення технічної документації;

Контролює дотримання підлеглими свого підрозділу правил внутрішнього розпорядку, норм та правил безпечного проведення робіт;

Проводить в установлений термін другу ступінь адміністративно-господарського контролю за станом охорони праці;

Організовує розробку інструкцій з охорони праці в підрозділі та розповсюджує їх по робочим місцям;

Проводить та фіксує в журналі інструктажі з охорони праці з працівниками свого підрозділу.

Заступник директора має право:

- вносити пропозиції про покращення виробничого процесу, роботи з дотриманням норм, правил з охорони праці;

- клопотати про заохочення у встановленому порядку кращих працівників, а також накласти стягнення на працівника, який допустив порушення трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку, норм та правил з охорони праці та безпеки виконання робіт в процесі забезпечення та ремонту будівель та споруд, устаткування;

Заступник директора відповідає за:

- несе відповідальність згідно з чинним законодавством за невиконання службових обов’язків та невиконання наданих прав;

-відповідає за стан будівель і споруд, їх відповідність нормам та правилам безпеки;

несе безпосередньо відповідальність за стан та експлуатацію обладнання, машин, техніки та устаткування, забезпечення їх ремонту, модернізацію;

- відповідає за безпечні умови праці, пожежної небезпеки та виробничої санітарії в училищі, своєчасне проведення та реєстрацію інструктажів з охорони праці з працівниками, а також своєчасне повідомлення про нещасні випадки, які трапилися з працівниками свого підрозділу.

Здоровпункт складає таких працівників:

- лікар 2 кат., медсестра висш.кат., фельдшер, медсестра

Здравпункт - медична установа на промислових підприємствах, призначене для надання першої доврачебной і першої лікарської допомоги при травмах, раптових захворюваннях, професійних отруєннях, для проведення профілактичної роботи. Входить до складу медико-санітарної частини, лікарні, поліклініки. вони здійснюють функції по веденню статистичного обліку і наданню державної звітності в органи охорони здоров'я про результати своєї роботи за рік, надання першої лікарської допомоги, особливо при травмах, проведення лікувальних і реабілітаційних заходів, консультування і госпіталізацію хворих, проведення експертизи й ін. типові для лікаря розділи діяльності. Особливо важливим і відповідальним є надання невідкладної допомоги при виробничих аваріях і травмах, коли лікар повинний уміти, і зобов'язаний провести зупинку кровотечі, накладення пов'язки, здійснити штучне дихання й інші лікувальні заходи, аж до організації транспортування потерпілих.

Велике місце в діяльності лікаря здравпункта займає і проведення різноманітної профілактичної роботи, планування оздоровчих заходів (вакцинації, диспансеризації, профілактичних медичних оглядів). На здравпункті лікар зобов'язаний мати аварійний план, що передбачає всі необхідні заходи на випадок масових аварій, повинний мати непорушний запас лік, перев'язних матеріалів, шин, білизни, засобів транспортування (носилок) і ін.

Адміністративно-побутовий комбінат складає:

- майстер АПК, майстер по хоз. питанням

Автотранспортна ділянка складає:

- механік гаража

Їдальня складає:

- зав. ідальні, бухгалтер

Економічна служба складає:

- заступник директора по економіці

Зам. директора по економічних питаннях керує:

1. планово-економічним відділом;

2. відділом організації праці і заробітної плати.

Планово-економічний відділ складає:

- начальник, інженер по технічному плануванню 1 кат., провідний інженер по плануванню

Начальник планово-економічного відділу:

1.Здійснює керівництво роботою з економічного планування на підприємстві, направленого на організацію раціональної господарської діяльності, виявлення і використання резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності.

2.Очолює підготовку проектів перспективних, річних, квартальних і місячних планів підрозділами підприємства з усіх видів діяльності, а також обгрунтувань і розрахунків до них згідно з завданнями, встановленими планами та замовленнями.

3.Керує складанням планів підприємства, узгоджує і взаємно пов'язує всі його розділи, бере участь у розробленні комплексного плану соціально-економічного розвитку.

4.Забезпечує доведення показників плану до підрозділів підприємства.

5.Організує розроблення прогресивних планів техніко-економічних нормативів матеріальних і трудових витрат, проектів постійних, тимчасових, разових цін на продукцію підприємства, тарифів на роботи (послуги), планово-розрахункових цін на основні види сировини, матеріалів та напівфабрикатів, які використовуються у виробництві, кошторисної калькуляції товарної продукції.

6.Забезпечує проведення робіт з підвищення наукового обгрунтування планів, комплексного економічного аналізу всіх видів діяльності підприємства і своєчасне розроблення заходів щодо ефективного використання капітальних вкладень, матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, прискорення темпів зростання продуктивності праці, зниження собівартості продукції, підвищення рентабельності виробництва, збільшення фондовіддачі та прибутку, усунення збитків і нераціональних витрат.

7.Організує контроль за виконанням плану реалізації продукції та плану прибутку, правильністю застосування встановлених цін, участю відділу в розробленні заходів щодо підсилення режиму економії, зниженням збитків та непродуктивних витрат, ліквідацією збиткових окремих видів продукції, удосконаленням ціноутворення.

8.Разом з бухгалтерією здійснює методичне керівництво і організацію роботи з упровадження, вдосконалення та розширення сфери внутрішньогосподарського розрахунку.

9.Забезпечує розроблення проектів кошторисів витрат фондів економічного стимулювання, методичних матеріалів для цехового техніко-економічного планування, розрахунку економічної ефективності заходів щодо упровадження нової техніки та технології, раціоналізаторських пропозицій і винаходів.

10.Організує систематичний контроль за додержанням підрозділами підприємства планової дисципліни, виконанням завдань, а також статистичний облік усіх виробничих та техніко-економічних показників роботи підприємства, підготовку періодичної звітності в установлені строки.

11.Організує участь відділу в розробленні раціональної планової та облікової документації, а також упровадження засобів механізації і автоматизації у сфері планування, обліку та економічного аналізу.

12.Забезпечує підготовку висновків на проекти оптових цін на продукцію, яка надходить на підприємство, проведення досліджень з питань економіки підприємства, методичне керівництво організацією економічної роботи в підрозділах підприємства, діяльністю творчих об'єднань працівників.

Відділ організації праці і зарплати складає:

- начальник, дільничний нормувальник

Загальні положення відділу організації й оплати праці

1. Відділ організації й оплати праці є самостійним структурним підрозділом підприємства.

2. Відділ створюється і ліквідується наказом директора підприємства.

3. Відділ підпорядковується безпосередньо директору підприємства.

4. Керівництво відділу:

4.1. Відділ очолює начальник відділу організації й оплати праці, призначуваний на посаду наказом директора підприємства.

4.2 Начальник відділу організації й оплати праці має заступника.

4.3 Обов'язку заступника визначаються (розподіляються) начальником відділу організації й оплати праці.

4.4. Заступники і керівники структурних підрозділів у складі відділу організації й оплати праці, інші працівники відділу призначаються на посади і звільняються з посад наказом директора підприємства за наданням начальника відділу організації й оплати праці.

Структуру і штатну кількість відділу організації й оплати праці затверджує директор підприємства виходячи з умов і особливостей діяльності підприємства за наданням начальника відділу організації й оплати праці.

Бухгалтерія складає:

Головний бухгалтер, заст. гол. бухгалтера, начальник розрахункового сектора, зам. гол. бухгалтера по фінансуванню, вед. бухгалтер по обліку осн. засобів, вед. бухгалтер по обліку матер. цінностей, бухгалтер розрах. сектору, касир.

Бухгалтерія займається веденням книг і відомостей обліку грошових коштів і матеріальних цінностей з дотриманням певних правил і форм документації, фіксація фінансових і матеріальних ресурсів, їх надходжень і руху через запис відповідних даних у бухгалтерські рахунки; відає бухгалтерськими операціями, у тому числі нарахуванням заробітної плати.

Відділ маркетингу, збуту і матеріально-технічного постачання складає:

- заст. директора по комерц. питанням, нач. зав. складома, пров. інженер по МТП 1 категорії, інж. маркетингу.

Відділ маркетингу є самостійним структурним підрозділом підприємства і підпорядковується безпосередньо директору підприємства. Відділ маркетингу очолюється начальником відділу, що призначається і звільняється від посади директором підприємства.. Структура і штати відділу затверджуються директором підприємства, виходячи з особливостей виробництва, а також обсягу робіт, покладених на відділ.

Відділ керується у своїй роботі чинними законодавчо-нормативними актами,наказами і розпорядженнями по підприємству і дійсному Положенню.

Задачами відділу маркетингу є:

- комплексне вивчення ринку і розробка на основі його результатів довгострокових, середньострокових і короткострокових прогнозів потреб у що випускається продукції;

- забезпечення стійкої реалізації продукції;

- ринкова орієнтація виробництва - у виробництво запускается тільки та продукція, що продається;

- формування і проведення в життя товарного, цінового і збутового політики; визначення і реалізація заходів щодо формування попиту і стимулюванню збуту;

- забезпечення потреб підприємства в сировинних і матеріально-технічних ресурсах;

- своєчасне підготування і висновок договорів на постачання готової продукції і ресурсів;

- контроль і урахування відвантаження продукції і постачань ресурсів;

- орієнтація керівництва підприємства і виробництва на виконання вимог покупців до що випускається продукції.

Обов'язком відділу маркетингу є реалізація трьох функцій:

- аналітичної, що включає дослідження ринку;

- продажі продукції;

- забезпечення потреб підприємства ресурсами.

Відділ кадрів і спеціальної роботи складає:

- начальник відділу, ст. інспектор і інспектор по кадрах.

Відділ кадрів традиційно являє собою самостійний структурний підрозділ підприємства, підлеглий керівникові підприємства, або його заступникові по кадровій роботі. Від виду й галузевої приналежності підприємства, кількості й структури кадрового потенціалу залежить структура й чисельний склад кадрової служби.

Кадрове діловодство ведеться у таких напрямах:

1. Облік особового складу установи та її підрозділів.

2. Підготовка звітів та необхідних довідок про переведення кадрів, розробка та виготовлення необхідних форм та бланків для цього.

3. Облік стану підготовки, перепідготовки кадрів та зарахування їх до резерву.

4. Облік та реєстрація надходження документів, що стосуються особового складу, контроль за їх виконанням, насамперед виконання наказів та розпоряджень по кадрах.

5. Організація документообігу для забезпечення оперативного і чіткого виконання та проходження документів і доручень керівництва стосовно всіх напрямів роботи з кадрами, додержання загальних та специфічних для кадрової роботи правил складання та виконання документів.

6. Складання номенклатурних справ з кадрового діловодства, їх оформлення та ведення.

7. Підготовка документів з кадрів для передачі в архів на зберігання.

8. Механізація, автоматизація і комп’ютерна обробка даних з особового складу.

Збільшення обсягів виробництва, перебудова управління економікою викликали значне збільшення обсягу інформації у сфері управління кадрами. Щороку зростає кількість службових документів. Впровадження їх машинної обробки у ряді служб великих підприємств і об’єднань не скорочує кількість персоналу. Для вирішення цієї проблеми потрібна правильна організація та механізація: обробки документів, від якої залежить ефективність процесу управління кадрами. Значну частину часу забирає документаційне обслуговування: попередній розгляд, облік, зберігання, контроль тощо.

Організація праці в кадрових службах передбачає вирішення ряду завдань, серед яких:

- чітка організаційна побудова роботи діяльності та вибір найбільш раціональної форми організації роботи з документами;

- правильний розподіл функцій між окремими виконавцями і підрозділами, застосування кращого досвіду та методів ведення діловодства. Вирішення цього питання здійснюється шляхом розробки та впровадження нормативних документів, посадових інструкцій, стандартів;

- визначення критеріїв оцінки праці співробітників, їх навантаження;

- підвищення кваліфікації та культури праці персоналу кадрової служби;

- раціональна організація робочих місць, забезпечення персональними ЕОМ.

Робоче місце кожного працівника кадрової служби має бути організоване таким чином, щоб розумові та фізичні зусилля спеціаліста спрямовувалися на виконання його функціональних обов’язків без будь-яких перешкод.

Робочі приміщення кадрової служби залежно від характеру робіт, як правило, поділяють на такі зони:

1. управління (робочі приміщення заступника керівника установи з роботи з кадрами, начальника відділу кадрів, начальника відділу підготовки кадрів тощо);

2. робота з відвідувачами (об’єднує зону робочого місця інспектора (референта) з кадрів і зону відвідувача, обладнану необхідним набором меблів);

3. роботи з документами (тут знаходяться робочі місця більшості співробітників кадрової служби, обладнані всім необхідним для одержання інформації, її обробки, зберігання та видачі документів та матеріалів);

4. очікування (тут відвідувачі чекають прийому і одночасно можуть отримати первинну інформацію про підприємство, в разі необхідності заповнити формуляри кадрових документів);

5. зберігання документів (тут зберігаються картотеки, особові справи та трудові книжки працівників, звіти про стан роботи з кадрами тощо).

Ділянка вентиляції і техніки безпеки складає:

- начальник ділянки, заст. начальника ділянки, пом. нач. уч-ка, гірські майстри, механік уч-ка, майстер лампової.

Ділянка підготовчих робіт складає:

- начальник ділянки, заст. начальника ділянки, пом. начальника ділянки, механік ділянки, гірський майстер.

Ділянка вибухових робіт складає:

- нач. уч-ка, заст. нач. уч-ка, завідувач підземним складом ВМ.

Відділ технічного контролю якості вугілля складає:

- начальник ОТК, майстер ОТК.

Енергомеханічна служба складає:

- гол. механік, гол. енергетик, ст. мех. по автоматизації, ст. мех. по стац. устаткуванню, ст. мех. по забійному устаткуванню, ст. мех. по підйомах, інж. ППР і паспортизації.

Енергомеханічний цех складає:

- начальник, гірський майстер по стац. устаткуванню, майстер телефонної мережі, майстер газ. котельній.

Маркшейдерсько-теологічний відділ складає:

- гол. маркшейдер, гол. геолог, уч. маркшейдер, технік картограф.

Служба охорони праці і техніки безпеки складає:

- заст. дир. по ВІД і ТБ, начальник змін, вед. інженер по обліку травматизму і НС.

Виробничий технічна служба складає:

- заст. дир. по вир-ву, нач. зміни, гірський диспетчер, гол. технолог, вед. інж. по гірським роботам, інж. по охор. навк. середовища, інж. по тих. нагляду за здан. і споруд.

Уч. по видобутку вугілля №1 складає:

- нач. уч-ка, заст. нач., пом. нач., механік, гірський майстер.

Ділянка рейкового шахтного транспорту складає:

- нач. уч-ка, заст. нач. уч- но, мех. уч-ка, пом. нач. уч-ка, гірський майстер.

Ділянка шахтного конвейєрного транспорту складає :

- начальник уч-ка, заст. нач. уч-ка, пом. нач. уч-ка, мех. уч-ка, гірський майстер.

Ділянка технологічного комплексу поверхні складає:

- нач. уч-ка, механік, майстер., зав. лісовим складом.