Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skladannya_protsesualnih_akt_v_u_krim_nalnih_sp....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Ухвала судової колегії в кримінальних справах Верховного Суду України (про залишення вироку без змін)

м. Енськ Дата

Судова колегія в кримінальних справах Верховного Суду України у складі головуючого Кононенко Ф.В., суддів Маркова Є.К. і Убушуєва С.П., за участю прокурора Шипі-лина А.Н., адвоката Фельдмана А.М. за поданням заступника начальника кримінально-судового відділу прокуратури Енської області, який брав участь у судовому розгляді справи, Каптана С.Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу Васіної Ольги Володимирівни, засудженої 12 квітня 199_ р. судовою колегією в кримінальних справах Енського обласного суду за сукупністю злочинів за статтями 86', 172 і ч. З ст. 193 КК України до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна з відбуванням покарання у виправно-трудовій колонії загального режиму,

встановила :

Васіна О.В. визнана винною в тому, що, працюючи бухгалтером Енського міськторгу і будучи водночас скарбником профкому цього міськторгу, зловживаючи своїм службовим становищем, з жовтня 199_ р. по січень 199_р., систематично розкрадала кошти профспілкової організації, займалась службовим підлогом. Крім того, викрала диплом про закінчення економічного інституту у сусідки Зюзіної Г.Т.

Так, 20 червня 199_ р. Васіна О.В. не оприбуткувала (сума), 21 жовтня — (сума), в 199_ р. 12 вересня — (сума), 13 жовтня — (сума), ЗО листопада — (сума), в 199_ р. 6 квітня — (сума) крб. Крім цього, засуджена Васіна О.В. 14 червня 199_ р. недооприбуткувала (сума), а 3 січня 199_ р. — (сума). Неоприбутковані і недоопри-бутковані суми Васіна О.В. привласнила.

З метою приховання розкрадання (сума) вона підробила квитанцію про одержання в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська профспілкових марок, виправивши на документі цифру 1109 на 1308. Крім того, засуджена Васіна О.В. з метою розкрадання грошей у вересні 199__ р. склала завідомо неправдиву заяву від імені профкому в назване відділення Ощадбанку на одержання нової чекової книжки, підробивши в документі підпис голови профкому Міркіна. Одержання книжки приховала і по ній в 199_ р. З вересня незаконно одержала (сума) і привласнила їх, а 25 вересня — (сума), з яких (сума) викрала. 13 листопада 199_ р. вона незаконно одержала в Ощадбанку (сума) і привласнила їх.

Всього Васіна О.В. викрала і витратила на свої потреби (сума), заподіявши профспілковій організації майнову шко-ду в особливо великих розмірах.

Крім того, 25 грудня 199_ р. Васіна О.В. з письмового столу сусідки Зюзіної Г.Т. викрала важливий особистий до--кумент — диплом про закінчення Саратовського економічного інституту.

Прокурор у своєму поданні вважає, що вирок підлягає скасуванню за м'якістю покарання з направленням справи на новий судовий розгляд, оскільки, на його думку, суд не врахував характеру і ступеня суспільної небезпечності вчинених злочинів і особи винної, неправильно оцінив пом'якшуючі і обтяжуючі відповідальність обставини при призначенні підсудній міри покарання. Зокрема, він вважає, що вилучення у підсудної (сума) грошей в рахунок відшкодування матеріальних збитків, а також те, що на її утриманні є малолітня дочка, що Васіна О.В. до кримінальної відповідальності притягується вперше, що мали місце причини і умови, які сприяли вчиненню злочинів, не можуть бути покладені в.основу пом'якшення покарання підсудній. Прокурор також стверджує, що суд, визначаючи міру покарання, ігнорував те, що підсудна вчинила злочинні дії з корисливих мотивів.

Заслухавши прокурора, який підтримує подання, пояснення захисника, котрий заперечує проти його задоволення, судова колегія дійшла висновку, що вирок суду у кримінальній Справі Васіної О.В. є обгрунтованим, у зв'язку з чим подання прокурора належить залишити без задоволення.

Суд постановив вирок і призначив Васіній О.В. покарання з додержанням вимог статей 323 і 337 КПК України і ст. 42 КК України.

Суд першої інстанції правильно призначив остаточну міру покарання по сукупності злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у межах санкції ст. 86' КК України.

У вироку вказано, що суд враховує підвищену суспільну небезпечність розкрадання в особливо великих розмірах, вчиненого посадовою особою, особливості обставин справи, те, що Васіна О.В. скоїла й інші злочини, а також те, що вона позитивно характеризується, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалась, з'явилась з повинною і у вчиненому щиро розкаялась, має поганий стан здоров'я, на її утриманні малолітня дочка, частина збитків у сумі (якій) відшкодувала. Докази прокурора про те, що засуджена спеціально зайшла в квартиру сусідки Зюзіної Г.Т. з метою вкрасти її диплом, не,мають підстав. У суді встановлено, що Васіна О.В. зайшла зателефонувати і, скориставшись тим, що в квартирі була лише неповнолітня дочка Зюзіної Г.Т., викрала диплом.

На основі викладеного судова колегія вважає, що покарання у вигляді десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна, призначене Васіній О.В., є справедливим і відповідає тяжкості вчинених злочинів та особі засудженої, і не знаходить підстав для скасування чи зміни вироку.

Керуючись статтями 364, 363 КПК України, судова колегія в кримінальних справах Верховного Суду України

визначила:

вирок судової колегії в кримінальних справах Енського обласного суду від 12 квітня 199_ р. щодо Васіної Ольги Володимирівни залишити без змін, а касаційне подання прокурора від 24 квітня 199_ р. без задоволення.

Головуючий

(підпис)

Судді

(підписи)

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]