Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skladannya_protsesualnih_akt_v_u_krim_nalnih_sp....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Постанова Пленуму Верховного Суду України (про залишення протесту без задоволення)

м. Енськ Дата

Пленум Верховного Суду України в складі Голови Верховного Суду України Соколенка П.С., двох третин членів Пленуму від усього складу, за участю Генерального прокурора України Шукліна Г.П., при секретареві Пленуму Верховного Суду України Квітко Я.І., розглянувши за протестом заступника Генерального прокурора України кримінальну справу Васіної О.В.,

встановив:

за вироком судової колегії в кримінальних справах Енського обласного суду від 12 квітня 199_ р. Васіна О.В. визнана винною в тому, що, працюючи бухгалтером Енського міськторгу і будучи водночас скарбником профкому названого торгу, зловживаючи своїм службовим станом, з жовтня 199_ р. по січень 199_ р., систематично займалась розкраданням грошових коштів профспілкової організації. Всього вона викрала для своїх потреб (вказати суму), заподіявши громадській організації майнову шкоду в особливо великих розмірах. Ці діяння Васіної О.В. кваліфіковані за ст. 86' КК України. Міра покарання, призначена їй, — десять років позбавлення волі з конфіскацією майна.

З метою розкрадання грошей і приховання злочину Васіна О.В. Склала завідомо неправдиву заяву від імені профкому в районне відділення Ощадбанку на одержання нової чекової книжки, підробивши в документі підпис голови профкому. Вона також підробила квитанцію про одержання з цьому відділенні Ощадбанку профспілкових марок на суму (яку), чим вчинила службовий підлог, передбачений ст. 172 КК України. За цей злочин суд призначив їй один рік позбавлення волі.

Крім того, Васіна О.В. викрала у сусідки Зюзіної Г.Т. диплом про закінчення економічного інституту, вчинивши злочин, передбачений ч. З ст. 193 КК України, за який призначено покарання — шість місяців позбавлення волі.

Суд першої інстанції відповідно до ст. 337 КПК України і ст. 42 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у межах санкції ст. 86 КК України призначив підсудній Васіній О.В. десять років позбавлення волі з конфіскацією майна і відбуванням покарання в колонії загального режиму.

В протесті поставлено питання про скасування вироку і касаційної ухвали за м'якістю покарання, оскільки суд порушив вимоги ст. 372 КПК України і ст. 39 КК України, не врахувавши характеру, ступеня суспільної небезпечності вчинених злочинів і особи винної і призначив покарання, яке не відповідає тяжкості злочинів і характеру особи засудженої Васіної О.В.

Заслухавши доповідь головуючого по справі і протесту, вислухавши прокурора, який підтримав протест, розглянувши матеріали справи, обговоривши докази протесту, Пленум Верховного Суду України не знаходить підстав для скасування вироку і ухвали касаційної інстанції і приходить до висновку, що протест не підлягає задоволенню через визнання його неправильним за наступних підстав: у вироку суд вказав, що при призначенні міри покарання враховує підвищену суспільну небезпечність розкрадань в особливо великих розмірах посадовими особами і що підсудна вчинила кілька злочинів. Суд врахував також те, що Васіна О.В. раніше характеризувалась позитивно, до кримінальної відповідальності не притягалась; по даній справі з'явилась з повинною, щиро розкаялась у вчиненому, має поганий стан здров'я, на її утриманні є малолітня дочка, частину збитків у сумі (яку) відшкодувала, викрадення диплому не спричинило ніяких небажаних наслідків для потерпілої, причини і умови, які сприяли вчиненню розкрадань, усунені.

На підставі викладеного Пленум Верховного Суду України вважає, що покарання у вигляді десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна, призначене Васіній О.В., є справедливим і відповідає тяжкості вчинених злочинів, особі обвинуваченої і буде достатнім для виправлення і перевиховання засудженої.

Керуючись статтями 391, 393 КПК України, Пленум Верховного Суду України

постановив:

протест заступника Генерального прокурора України відхилити.

Голова Верховного Суду України

(підпис)

Секретар Пленуму, суддя Верховного Суду України

(підпис)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]