Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политекономія Заоч 10-11.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ - 2010

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

центр заочного навчання та дистанційної освіти

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ

навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання,

які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво”

напрямів підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”,

6.030504 “Економіка підприємства”

6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”

Дніпропетровськ – 2010

ББК 65.01

УДК 330

К 66

Корягіна Т.В., Козелецький П.С., Андреєв В.О.

Політична економія: Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” з напряму підготовки – 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.030504 “Економіка підприємства” 6.030505 “Управління персоналом і економіка праці”, - Дніпропетровськ, - Дніпропетровська державна фінансова академія, 2010.- 82 с.

Навчально-методичний посібник з дисципліни “Політична економія” розроблений згідно з програмою навчальної дисципліни і навчальним планом.

Мета даної роботи – надання допомоги студентам заочної форми навчання по вивченню теоретичного матеріалу курсу “Політична економія”, а також отримання практичних навичок аналізу економічних процесів.

Автори:

Т.В. Корягіна – к. держ. упр., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

П.С. Козелецький – старший викладач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

В.О. Андрєєв - старший викладач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Н.І. Дучинська - д.е.н., зав. кафедри економічної теорії Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара

С.А. Корнієнко – к.е.н., доцент, доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської

державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

В.А. Табінський – к.е.н., доцент, завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

Обговорено і схвалено вченою радою економічного факультету

Протокол № 2 від 12.10.2010 р.

Розглянуто та схвалено на засіданні

кафедри економічної теорії

Протокол № 3 від 11.10.2010 р.

Зміст

Вступ………………………………………………………………………….

4

1. Програма навчальної дисципліни………………………………………..

6

2. Розподіл балів, що присвоюються студентам…………………………..

16

3. Методичні рекомендації до самостійної роботи………………………..

17

4. Методичні рекомендації до практичних занять…………………………

53

5. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………

63

6. Методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи ………………………………………………………………………..

66

7. Підсумковий контроль……………………………………………………

77

8. Список рекомендованої літератури……………………………………...

82

Вступ

Дисципліна «Політична економія» є базовою навчальною дисципліною економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економіки і підприємництва.

Вона сприяє формуванню ґрунтовних знань про економічну систему суспільства, законів її функціонування і розвитку для розуміння чинників зародження, утворення і напрямів розвитку сучасних соціально-економічних систем, їх спроможності задовольнити потреби людей.

На методологічних засадах цивілізаційної теорії розвитку суспільного виробництва – продуктивних сил і економічних відносин-формується певний тип економічного мислення, економічна психологія та світогляд студентів, забезпечується засвоєння ними знань та методів цивілізаційного, синергетичного та діалектичного аналізу економічного життя суспільства; розкриття закономірностей розвитку економічних систем; з’ясування механізму дії економічних законів і механізму використання їх людьми у процесі господарської діяльності; визначення принципових рис основних соціально-економічних систем та напрямів їх еволюції, ролі політекономії в розробці шляхів планомірної трансформації постсоціалістичної економіки в соціально орієнтовану економічну систему.

Навчально-методичний посібник складений на основі програми навчальної дисципліни «Політична економія» для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” напрямами підготовки “Фінанси і кредит”, “Економіка підприємства”, “Управління персоналом та економіка праці”.

Навчально-методичний посібник “Політична економія” призначений допомогти у вивченні дисципліни, розкрити зміст політекономічних термінів та категорій.

Матеріали посібника систематизовано у чотирьох змістових модулях:

У першому змістовому модулі “Основи розвитку економічних систем” розкрито основні положення, щодо розвитку економічної системи суспільства, відносин власності. Значна увага приділяється виробництву матеріальних благ, зокрема розкривається організаційні форми виробництва, виробничі інфраструктури, фактори виробництва. Розкрито товарна форма організації товарного виробництва.

У другому змістовому модулі “Матеріальне виробництво та його результати” показано особливості первісного нагромадження капіталу, його перетворення у другі форми, надано зміст теорій заробітної плати. Значним внеском у цей модуль є такі проблеми: як ринок, його структура, моделі і функції; підприємство як товаровиробник; домогосподарство в системі економічних відносин.

У третьому змістовому модулі “Держава в системі суспільного відтворення” розкриваються такі питання, які відображають особливості суспільного відтворення, економічного зростання та економічного розвитку на сучасному етапі. Показано яка роль надається в системі суспільного відтворення господарському механізму та визначені економічні функції держави.

У четвертому змістовому модулі “Закономірності розвитку економічних систем” визначено закономірності та етапи розвитку капіталістичної та соціалістичної економічних систем. Також показано, на достатньому рівні, сучасні економічні системи та особливості розвитку перехідних економік. Визначені форми міжнародних економічних відносин, суть і структура світового господарства. Розкрита проблема глобалізму, як форми світового економічного розвитку.

У посібнику приділяється велика увага вивченню сучасних інструментів економічного аналізу, знання яких дозволяє кожному, хто вивчає дану науку, самостійно аналізувати складні економічні явища та процеси і робити вірні економічні висновки.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень.

Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни.

Навчально-методичний посібник “Політична економія” може бути корисним для студентів всіх форм навчання економічного спрямування.