Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поправлена НМП БС травень 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

еМіністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Group 2

БЮДЖЕТНА СИСТЕМА

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2012

Індекс ББК 65.261.31

Ч81

Чубак А.Ю., Роменська К.М.

Бюджетна система: навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 143 с.

Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до навчального плану і програми навчальної дисципліни «Бюджетна система», затвердженої ректором академії у 2011 р.

Навчально-методичний посібник містить програму дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, семінарських та практичних занять, індивідуальних навчально-дослідних завдань, список рекомендованої літератури.

Автори:

А.Ю.Чубак

ст. викладач кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії

К.М.Роменська

ст. викладач кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Т.І.Шебеко

перший заступник начальника головного фінансового управління Дніпропетровської обласної державної адміністрації

І.І. Туболець

к.е.н., доцент кафедри фінансів та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

Л.В.Лисяк

д.е.н, професор, завідувач кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

на засіданні Вченої ради

фінансового факультету

Протокол № __ від ______2012 р.

Розглянуто та схвалено на

засіданні кафедри фінансів та державного управління

Протокол № 12 від 14.05.2012 р.

ЗМІСТ

Передмова

4

  1. 1

Програма навчальної дисципліни

6

Методичні рекомендації до самостійної роботи

13

3.

Методичні рекомендації до семінарських занять

78

4.

Методичні рекомендації до практичних занять

98

5.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

131

6.

Підсумковий контроль

138

7.

Список рекомендованої літератури

140

Передмова

Вивчення навчальної дисципліни «Бюджетна система» є важливою складовою підготовки компетентних фахівців. З розвитком національної фінансової системи в умовах ринкової економіки відбувається реформування бюджетного законодавства. «Бюджетна система» є дисципліною, яка має спрямувати та навчити майбутніх спеціалістів самостійно мислити, базуючись на чинному бюджетному законодавстві, враховувати в своїй професійній діяльності сучасні тенденції бюджетної системи та приймати рішення у стандартних та нестандартних ситуаціях. Подібні знання стануть для майбутніх спеціалістів конкурентними перевагами.

В процесі вивчення дисципліни «Бюджетна система» передбачається вивчення теоретичних і організаційних основ бюджетної системи, знання яких необхідно фахівцям органів фінансової системи для належного виконання покладених на них функцій та завдань. Засвоєння теоретичного і практичного матеріалу навчальної дисципліни «Бюджетна система» базується на знаннях, які студенти отримали при вивченні таких навчальних дисциплін, як «Політична економія», «Макроекономіка», «Фінанси», «Гроші і кредит».

Посібник не є альтернативою підручникам і навчальним посібникам з дисципліни «Бюджетна система», його призначення – допомогти студентам правильно організувати роботу із вивчення дисципліни.

Навчально-методичний посібник складений на основі навчальної програми дисципліни «Бюджетна система». Структурними складовими навчально-методичного посібника є:

  • Програма навчальної дисципліни.

  • Методичні рекомендації до самостійної роботи до кожної теми дисципліни. В цьому блоці в розрізі кожної теми наводяться план теми (план спрямовує процес навчання та чітко визначає, що саме студенти повинні дізнатися, вивчаючи тему), питання до самоконтролю (вони концентрують увагу студентів на найсуттєвіших питаннях, вказують на найважливіші аспекти теми, допомагають засвоїти матеріал), тести, за допомогою яких студент може перевірити рівень засвоєння теоретичного матеріалу та завдання щодо визначення термінів і понять.

  • Методичні рекомендації до семінарських та практичних занять. В цьому блоці надаються завдання до практичних занять та методика їх виконання, питання до підготовки до семінарських занять.

  • Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань науково-дослідного характеру, що має на меті узагальнення і закріплення знань студентів і їх застосування для вирішення конкретного завдання.

  • Підсумковий контроль. В цьому блоці надається порядок підсумкового контролю.

Дисципліна «Бюджетна система» вивчається на IV курсі протягом 7 та 8 семестрів. У 7 семестрі навчальним планом передбачено вивчення змістових модулей 1,2 ( теми 1-6), у 8 семестрі – змістових модулей 3,4 ( теми 7-11) та виконання курсової роботи.

1. Програма навчальної дисципліни

Основною метою вивчення навчальної дисципліни «Бюджетна система» є формування знань з організації та функціонування бюджетної системи і проведення бюджетної політики.

Основними завданнями навчальної дисципліни є: вивчення теоретичних засад формування і використання бюджету держави, бюджетного устрою і принципів побудови бюджетної системи, державного кредиту та управління державним боргом, методів і джерел формування доходів бюджету, напрямів і форм фінансування видатків; оволодіння методикою визначення обсягів бюджетних видатків та їх впливу на реалізацією функцій держави.

Предметом навчальної дисципліни є: сукупність відносин з приводу формування і використання централізованого фонду грошових коштів держави.

Після вивчення дисципліни “Бюджетна система” студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними, спеціальними компетенціями, а саме:

Інструментальні компетенції:

  • здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручників, навчальних посібників, періодичних видань, Інтернету та ін.);

  • здатність ефективно організовувати свій час.

Міжособистісні компетенції:

  • здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації;

  • здатність працювати у команді та в міжнародному контексті;

  • здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності;

  • прихильність до етичних цінностей.

Системні компетенції:

  • здатність застосовувати знання з питань бюджету та бюджетної системи у професійній діяльності.

Спеціальні компетенції:

  • здатність застосовувати законодавство з питань бюджету і бюджетної системи та інші правові акти, пов’язані з запровадженням в життя бюджетної політики держави, у професійній діяльності;

  • здатність аналізувати вплив бюджету на розвиток соціально-економічних процесів в державі, сучасний стан бюджетної системи України;

  • вміння аналізувати джерела формування доходів бюджету, їх структурні зміни;

  • вміння застосовувати методику планування обсягів бюджетних доходів;

  • вміння аналізувати видаткову частину бюджету, ефективність використання бюджетних коштів;

  • здатність складати кошториси бюджетних установ;

  • здатність проводити тарифікацію працівників в установах освіти, охорони здоров’я;

  • здатність планувати видатки бюджету по галузях.