Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК_ИНТЕЛ_Дист.Ф.спец_магістр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
457.22 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

міністерство фінансів україни

Дніпропетровська державна фінансова академія

центр заочного навчання та дистанційної освіти

кафедра гуманітарних дисциплін

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної та дистанційної форми навчання, які навчаються

з напряму 0501 «Економіка та підприємництво»

за спеціальностями - 7.050104 «Фінанси», 7.050109«Управління персоналом і економіка праці», 7.050107 «Економіка підприємства», 8.050104 «Фінанси», 8.050109 «Управління персоналом і економіка праці»

Дніпропетровськ – 2011

ББК 65.011.151

С30 Семенова Л.Ю.

Інтелектуальна власність: Навчально-методичний посібник для студентів заочної та дистанційно форми навчання, які навчаються з напряму - 0501 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями - 7.050104 «Фінанси», 7.050109«Управління персоналом і економіка праці», 7.050107 «Економіка підприємства», 8.050104 «Фінанси», 8.050109 «Управління персоналом і економіка праці», 8.050107 «Економіка підприємства» 2010р. – 38 с.

Навчально-методичний посібник розроблений з метою допомоги студентам дистанційної форми навчання отримати необхідну систему знань з інтелектуальної власності та оволодіти вміннями застосовувати ці знання у безпосередній практичній діяльності.

Навчально-методичний посібник містить програму дисципліни, плани і методичні рекомендації до самостійної роботи, індивідуальні завдання і методичні рекомендації до їх виконання, контрольні заходи, критерії оцінки знань та вмінь студентів, перелік рекомендованої літератури.

Автор:

Л.Ю.Семенова -

старший викладач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

В.Ю. Федюк -

О.В. Талдикін -

кандидат філософських наук, доцент кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії держави та історії держави і права Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Відповідальний

за випуск: В.П. Капітон завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено на

засіданні Вченої ради

факультету управління

персоналом та економіки праці

Протокол № 2 від 12.10.2010 р.

Розглянуто та схвалено на

засіданні кафедри

гуманітарних дисциплін

Протокол № 2 від 24.09.2010р.

ЗМІСТ

Передмова ………………………………………………………………….

4

1. Програма навчальної дисципліни……………………………………….

6

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи……………………….

11

3. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………

27

4. Підсумковий контроль…………………………………………………….

29

5. Список рекомендованої літератури……………………………………..

34

Передмова

Всі країни з високо розвинутою ринковою економікою вирізняються високим рівнем освіти, науки і культури. Саме це зумовлює та визначає рівень цивілізованості того чи іншого суспільства. Вони ж є у переважній більшості саме результатом творчої діяльності людини, оскільки стан і освіти, і культури зумовлюється рівнем розвитку науки. Наукова діяльність – це, безсумнівно, творчий процес.

Найбільш поширеним способом використання результатів інтелектуальної діяльності є використання їх для задоволення власних потреб у різноманітних речах, знаряддях праці, устаткуванні, естетичних і духовних потреб суспільства тощо. Запровадження науково-технічних досягнень у виробництво підвищує технічний рівень, продуктивність, ефективність, поліпшує безпеку праці. Суспільне виробництво знаходиться в постійній динаміці, воно безперервно потребує удосконалення, оскільки інакше не буде розвиватись.

Значний прибуток об’єкти інтелектуальної власності можуть давати як товар. Вони є предметом ліцензійних угод на право використання іншими, у тому числі зарубіжними фірмами. Торгівля ліцензіями – досить вигідний бізнес, який забезпечує власникам патентів солідну вигоду. Предметом торгівлі можуть бути і самі об’єкти інтелектуальної власності.

Тож очевидно, що значення і роль об’єктів інтелектуальної власності для соціально-економічного прогресу суспільства важко переоцінити, швидше навпаки. Там, де належним чином сприяють інтелектуальній діяльності, досягається високий рівень добробуту народу, зміцнюються морально-етичні засади суспільства.

Метою вивчення дисципліни “Інтелектуальна власність ” є запобігання помилок у цивільних правовідносинах, які виникають між різними суб’єктами, як фізичними так і юридичними особами з приводу інтелектуальної власності, формування у студентів комплексного підходу до вирішення цивільно-правових проблем, у тому числі таких, де відсутні правові норми.

Предметом дисципліни є належним чином сприяти інтелектуальній діяльності, досягти високий рівень добробуту народу, зміцнити морально-етичні засади суспільства.

Завданням вивчення дисципліни «Інтелектуальна власність»:

  • гармонійно застосовувати здобуті знання;

  • виявляти причини виникнення порушень у цивільно-правових відносинах з приводу інтелектуальної власності;

  • грамотно застосовувати норми цивільного законодавства;

  • виявляти причини виникнення порушень у цивільно-правових відносинах при застосуванні права інтелектуальної власності.

При викладанні дисципліни “Інтелектуальна власність” використовуються міжпредметні зв’язки з навчальними дисциплінами “Правознавство”, “Господарське законодавство”, “Цивільне право”.

Підсумковий контроль здійснюється у вигляді заліку.

У процесі теоретичного та практичного навчання дві третини навчальної інформації засвоюється студентами самостійно, позааудиторно. Головним при самостійному опрацюванні курсу “Інтелектуальна власність” повинно бути вивчення літератури, рекомендованої у програмі. Самостійна робота може виконуватися в бібліотеці, навчальному кабінеті, а також у домашніх умовах.