Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1. Теорія обліку.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
326.14 Кб
Скачать

1.5. Завдання бухгалтерського обліку та вимоги до нього.

Завдання бухгалтерського обліку зумовлені вимогами управління господарством, функціонуванням господарського механізму.

У зв'язку з розвитком автоматизації обліку термін "завдання бухгалтерського обліку" слід розуміти, як рішення окремих частин (елементів) обліку. Такі рішення правильніше називати "облікові завдання". Крім того, у багатьох підручниках з теорії бухгалтерського обліку завдання бухгалтерського обліку неправомірно зводяться до контролю за господарською діяльністю.

Найважливішими завданнями бухгалтерського обліку є наступні:

  • збирання, обробка і відображення первинних даних про господарську діяльність;

  • систематизація даних з метою узагальнення і одержання підсумкової інформації про господарську діяльність;

  • забезпечення необхідними даними з метою здійснення контролю за виконанням планів (прогнозів) діяльності, режимом економії.

Збирання, обробка і відображення первинних даних про господарську діяльність. Облік має забезпечувати одержання первинної інформації про господарську діяльність. З цією метою за кожною господарською операцією збираються дані, які фіксуються на відповідних носіях економічної інформації. При цьому першочерговим завданням є максимальне використання засобів інформаційно-управлінської техніки.

Систематизація даних з метою узагальнення і одержання підсумкової інформації про господарську діяльність. З метою одержання підсумкових даних про роботу підприємства, орга­нізації, установи, необхідно відповідно систематизувати первин­ні дані. Така систематизація дозволяє одержати інформацію, необхідну для оцінки господарської діяльності.

Забезпечення необхідними даними з метою здійснення контролю за виконанням планів діяльності, режимом економії. Кожне підприємство, організація, установа має відповідні плани своєї діяльності. Дані бухгалтерського обліку, що відо­бражають фактичний стан господарської діяльності, мають забезпечувати можливість контролю виконання планів як в цілому, так і окремими підрозділами.

Практичне використання обчислювальної техніки, програмних продуктів вимагає постановки задач контролю за технологією збору, обробки та систематизації облікових даних на ЕОМ. Таким чином, використання ЕОМ потребує деякого уточнення завдань бухгалтерського обліку.

У перспективі завдання бухгалтера буде зводитись, головним чином, до одержання облікової інформації з ЕОМ, контролем за процесом збору, обробки інформації, її аналізом та видачею варіантів управлінських рішень. При цьому передбачається, що процеси збору і обробки будуть виконуватись автоматично.

З метою виконання поставлених перед обліком завдань він має відповідати низці вимог: порівняння показників плану (прогнозу) з показниками обліку (та між собою за різні періоди часу), їх єдність, своєчасність, точність, достовірність, економічність.

Єдність показників обліку має бути забезпечена на всіх рівнях управління господарством. Особливе значення це має при створенні загальнодержавної системи збору та обробки облікової інформації.

Дані обліку також мають бути своєчасними, точними і до­стовірними. Навмисне перекручення даних бухгалтерського обліку (особливо з метою зменшення сум сплати податків) в Ук­раїні кваліфікується як кримінальний злочин.

У той же час облік має бути економічним. Це досягається шляхом раціональної його організації, втіленням прогресивних його форм та методів, використанням сучасної електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]