Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1. Теорія обліку.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
326.14 Кб
Скачать

1.6. Функції бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки.

Облік в цілому і бухгалтерський облік зокрема є однією із загальних функцій управління — прогнозування, планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання.

А тому цілком закономірно визначити функцію обліку як систему спостереження, виміру, реєстрації, обробки та передачі до апарату управління інформації щодо господарської діяльності підприємства, організації, установи, тобто інформаційну функцію.

Облікова (інформаційна) функція бухгалтерського обліку полягає в одержанні фактичної інформації про господарську діяльність. У той же час вона є функцією управління, так як вхо­дить до складу загальних функцій управління.

Разом з тим обліковці частково виконують і функцію контролю (особливо ця функція набула розвитку в умовах ринкової економіки), яка відповідно до нормативних документів є функцією бухгалтера. Не дивлячись на те, що бухгалтерія займається питаннями і контролю, і аналізу господарської діяльності, підстав для надання обліку функцій контролю і аналізу немає.

У зв'язку з посиленням контрольних функцій обліковців у нових умовах господарювання відповідно змінюється і реалізація методів бухгалтерського обліку.

Бухгалтерські прийоми направлені на забезпечення функцій контролю та аналізу. Особливо це проявляється в умовах широкого застосування ЕОМ. Такий вид інтеграції обліку, контролю і аналізу цілком закономірний. Але це не означає, що функції обліку зводяться до здійснення контролю та аналізу. Функції були і залишаються обліковими, але посилюється спрямованість обліку на забезпечення (а не проведення) контролю, аналізу господарської діяльності, що реалізуються бухгалтерією та іншими службами апарату управління.

У зв'язку з інтеграцією обліку і контролю вхідна та вихідна облікова інформація трансформувались в облікову і контрольну.

У результаті інтеграції функцій обліку та аналізу продуктом праці працівників з обліку стає обліково-аналітична інформація.

Таким чином, оскільки основною функцією бухгалтерського обліку є інформаційна, то, відповідно, продуктом праці буде облікова, обліково-контрольна та облікова-аналітична інформація.

За допомогою бухгалтерського обліку на основі первинних даних та їх подальшого опрацювання одержується необхідна для управління облікова (фінансова та управлінська) інформація про господарську діяльність.

Залежно від видів управління зі зворотнім зв'язком в умовах ринкового господарювання облікову інформацію можна поділити таким чином:

  1. фактична без співвідношення з плановою, нормативною тощо;

  2. щодо відхилень від планової, нормативної тощо;

  3. фіксуюча повідомлення про очікувані відхилення від уста­новлених параметрів;

  4. комбінована.

У даний час в основному використовується перший та четвертий види облікової інформації. Другий вид облікової інформації використовується, головним чином, за умови обліку витрат виробництва за нормативним методом. Але зарубіжний досвід свідчить, що він використовується і в інших ділянках обліку.

На жаль, рідко застосовується на практиці третій вид облікової інформації, хоча саме він дозволив би не лише виправляти фактичні відхилення (як при другому виді інформації), а і не допускати їх.

Як показали дослідження, окрім основної функції бухгалтерського обліку — інформаційної — у процесі обліку на основі облікових даних може видаватись особливий вид інформації, який являє собою облікове рішення (сума заробітної плати до видачі, сума нарахованих податків до сплати тощо). Облікове рішення відріз­няється від звичайної інформації тим, що не лише фіксується той чи інший стан засобів, коштів, фактів, а й приймається відповідне рішення про здійснення тієї або іншої фінансово-господарської операції, що не потребує спеціального втручання керівництва. Звідси ще одна важлива функція бухгалтерського обліку — підготовка облікових рішень.

Крім вищерозглянутих функцій, обліковці здійснюють оперативний і статистичний облік, контроль, аналіз господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]