Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граматика англійської мови_stan.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.26 Mб
Скачать

97

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

Кучина Н.М.,

Духовна О.П.

Вивчаємо граматику англійської мови

Технологія формування граматичних навичок

Модальні дієслова

Пасивний стан

Дніпропетровськ - 2004

УДК 811.111:81'366.57

ББК К 81.2

Рекомендовано Міністерством освти і науки України як навчально-методичний посібник для студентів вищих навчальних закладів

(Лист № 14/18.2-163 від 04.02.2004)

К 95 Кучина Н.М., Духовна О.П. Вивчаємо граматику англійської мови: Технологія формування граматичних навичок. Модальні дієслова. Пасивний стан. Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. - Дніпропетровськ: ДДФА, 2004. - 131с.

ISBN 966-8203-04-6

У посібнику представлено технологію формування навичок утворення і розуміння висловлювань з модальними дієсловами (перший цикл) та дієсловами у пасивному стані (другий цикл).

Забезпеченість більшості вправ ключами дає змогу використовувати посібник у самостійній роботі студентів.

Посібник призначається для студентів та викладачів економічних вузів на І етапі навчання.

Рецензенти:

О.Б.Тарнопольський -

доктор пед. наук, професор, завідувач кафедри методики, педагогічної комунікації та нових технологій у на­вчанні іноземних мов Дніпропетров­ського університету економіки та права

О.П.Петращук -

доктор пед. наук, професор, головний науковий співробітник лабораторії іноземних мов Інституту педагогіки АПН України

Рекомендовано до друку вченою радою ДДФЕІ. Протокол № 4 від 24.02.03

ISBN 966-8203-04-6

 Кучина Н.М., Духовна О.П., 2003

 Дніпропетровський державний фінансово-економічний інститут, 2003

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА 5

ЦИКЛ І. МОДАЛЬНІ ДІЄСЛОВА 8

ЕТАП І. Поняття про модальність та модальні дієслова 8

ЕТАП ІІ. Вираження вміння, здібності, здатності виконувати (виконати) дію 9

ЕТАП ІІІ. Вираження дозволу, запитання дозволу, прохання 17

ЕТАП IV. Вираження пропозиції, запропонування допомоги 25

ЕТАП V. Вираження обов'язку, необхідності, поради або рекомендації відносно дії або стану, невдоволення або обурення з приводу необхідності виконувати дію 31

ЕТАП VI. Вираження відсутності необхідності, заборони виконувати дію 42

ЕТАП VІІ. Вираження припущення, недовіри, відносно дії або стану 48

ЕТАП VІІІ. Вираження подиву або сумніву відносно певної дії або стану 56

ЕТАП ІХ. Вираження докору або жалю відносно минулої дії 57

ЕТАП Х. Формування навичок читання 59

ЦИКЛ ІІ. ПАСИВНИЙ СТАН 69

ЕТАП І. Формування поняття про пасивний стан 69

ЕТАП ІІ. Система часових форм дієслова у пасивному стані 71

ЕТАП ІІІ. Заперечна форма пасивних речень 81

ЕТАП IV. Питальна форма пасивних речень 83

ЕТАП V. Формування навичок читання 87

КЛЮЧІ 97

ЦИКЛ І. МОДАЛЬНІ ДІЄСЛОВА 97

ЕТАП І 97

ЕТАП ІІ 99

ЕТАП ІІІ 101

ЕТАП IV 103

ЕТАП V 104

ЕТАП VI 107

ЕТАП VII 108

ЕТАП VІІІ 111

ЕТАП ІХ 112

ЕТАП Х 112

ЦИКЛ ІІ. ПАСИВНИЙ СТАН 114

ЕТАП І 114

ЕТАП ІІ 114

ЕТАП ІІІ 118

ЕТАП IV 119

ЕТАП V 120

ДОДАТОК 125

Використана література 130

Передмова

Навчально-методичний посібник "Вивчаємо граматику англійської мови: технологія формування граматичних навичок" складається з двох частин (циклів). У першій частині представлено процес формування граматичних навичок утворення і розуміння речень з модальними дієсловами та їх еквівалентами. У другій частині розглядаються речення у пасивному стані.

Визначальною рисою даної роботи, яка вигідно відрізняє її від існуючих підручників і посібників з англійської граматики, є функціональний підхід до презентації мовного матеріалу. Відповідні граматичні одиниці впорядковані за принципом системно-семантичної організації, тобто організації у певних мікросистемах на основі семантичної близькості складових елементів. Отже, цілком логічно, що їх презентація і засвоєння відбувається у послідовності "від значення до форми". Такий підхід повною мірою відповідає природним механізмам процесу мовлення. Відбір мовного матеріалу здійснювався при цьому за принципом необхідного і достатньо повного граматичного знання, що означало включення до відповідної граматичної мікросистеми практично всіх нормативних мовних явищ.

Другим важливим моментом, притаманним навчальному посібнику є те, що навчання граматичних явищ здійснюється із застосуванням проблемного підходу до викладення матеріалу, коли побудування орієнтуючої основи навчальної дії (ООД), що має бути засвоєна, здійснюється шляхом аналізу студентами конкретних мовленнєвих ситуацій з подальшим узагальненням і фіксацією ООД у вигляді інструкції або таблиці. Дидактично цінним результатом такого підходу є активізація розумово-пізнавальної діяльності студентів, формування у них пізнавального інтересу.

Засвоєння кожної навчальної дії відбувається у процесі виконання вправ з опорою на ООД і без опори. Досягнення належного ступеня сформованості дії забезпечується опрацюванням граматичних одиниць як у чисто "мовних", так і комунікативно-спрямованих вправах у тому чи іншому виді мовленнєвої діяльності - читанні, говорінні тощо. Така організація навчальних дій становить завершений методичний цикл, здійснення якого забезпечує повноцінне оволодіння граматичною мікросистемою.

З метою підтримання інтересу до предмету навчальної діяльності роботу по засвоєнню граматичних одиниць доцільно проводити у невеликих групах. Зокрема, виконання навчальної дії з опорою на таблицю, інструкцію тощо рекомендується здійснювати у тріадах ("трійках"). Метою роботи кожної тріади є пошук вирішення навчальної задачі. При цьому більш слабкий студент призначається відповідальним за кінцеву експлікацію результату, отже сильніші партнери "вимушені" допомагати йому під час спільної розумової діяльності. Оцінка роботи тріади може мати форму змагання: за правильне вирішення кожної навчальної задачі (висловлювання) група одержує 1 бал; виграє трійка, яка одержала при виконанні вправи більшу кількість балів.

Виконання вправ без опори краще проводити у парах. Кожний студент виконує завдання індивідуально, записуючи відповіді у зошит. Після закінчення роботи студенти, що складають пару, обмінюються зошитами i здійснюють взаємну перевірку, при якій має місце активний обмін думками, зіставлення різних точок зору на предмет діяльності.

Так звані "контрольні" вправи виконується під час фронтальної роботи: кожен студент повинен вміти зразу виголосити результат здійсненої розумової діяльності. У разі помилкової відповіді він має "розгорнути" дію, пояснюючи виконувані розумові операції, знайти помилку i виправити її самостійно.

Перша частина посібника "Вивчаємо граматику англійської мови" містить в собі два методичні цикли: "Модальні дієслова" та "Пасивний стан", - кожний з яких складається з кількох етапів.

Метою першого етапу першого циклу є формування у студентів поняття про модальність та модальні дієслова.

Оволодіння мовними засобами, за допомогою яких передаються ті чи інші модальні відносини, здійснюється впродовж наступних восьми етапів. На кожному етапі відбувається засвоєння певної мікросистеми, до якої включені функціонально близькі між собою мовні одиниці.

Так, засоби вираження вміння, здібності або здатності виконувати (виконати) дію опановуються студентами на другому етапі.

Засобами вираження дозволу, запитання дозволу та прохання виконати дію студенти оволодівають на третьому етапі.

Четвертий етап присвячено формуванню навичок вираження пропозиції виконати дію, а також запропонування допомоги.

На п'ятому етапі студенти вивчають засоби вираження обов'язку, необхідності, поради або рекомендації виконувати дію, запитання про доцільність дії чи стану, а також невдоволення або обурення з приводу необхідності виконувати дію.

На шостому етапі студенти оволодівають навичками вираження відсутності необхідності та заборони виконувати дію.

Опанування засобів вираження припущення та недовіри відносно дії чи стану відбувається на сьомому етапі.

Восьмий етап включає завдання на оволодіння засобами вираження подиву або сумніву відносно певної дії чи стану.

Засоби вираження докору або жалю відносно минулої дії опановуються на дев'ятому етапі.

Другу сторону мовленнєвого комунікаційного процесу становить, як відомо, рецепція чужої думки. Оскільки в основі розуміння повідомлення під час читання або слухання лежить механізм декодування лексико-граматичної інформації, формування відповідних мовленнєвих навичок потребує оволодіння діями розпізнавання та співвіднесення форми конкретної мовної одиниці з її значенням, у результаті чого (враховуючи контекст) стає можливим одержання змістовної інформації. Ці навчальні задачі вирішуються у процесі виконання завдань десятого етапу.

Другий цикл складається з п'яти етапів. На першому етапі у студентів формується поняття про пасивний стан, тобто вони усвідомлюють сутність пасивного стану як одного з засобів деагентивного висловлювання.

На другому етапі відбувається процес засвоєння системи часових форм дієслова у пасивному стані.

Заперечні та питальні форми опрацьовуються відповідно на третьому і четвертому етапах.

П'ятий етап присвячено формуванню навичок сприйняття засвоєної граматичної мікросистеми в друкованому тексті.

Більшість вправ посібника забезпечені ключами i можуть виконуватись студентами під час самостійної роботи.

Текстовий матеріал завдань з аудіювання подано у додатку в кінці посібника.