Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС іст. екон. та екон. думки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
844.8 Кб
Скачать

1 Предмет і методологія дисципліни “Історія економіки і економічної думки”

Предметом ІЕД є розвиток господарств країн Європейської цивілізації та їх наукове відображення в економічній думці, вивчення виникнення і розвитку економічних ідей, течій і шкіл, формування і розвиток економічної науки як особливої системи знань. Завдання дисципліни заключається в тому, щоб на методологічних засадах цивілізаційної парадигми розвитку суспільства сформувати сучасне економічне мислення та світогляд студентів, забезпечити засвоєння ними знань і методів історичного аналізу економічних процесів.

Історія економіки вивчає еволюцію гос­подарської діяльності, господарського буття людства від первісного суспільства до сучасності. Ці питання складають пред­мет економічної історії, тобто історії народного господарства. Економічна історія тісно пов'язана з низкою наукових дисциплін - демографією, соціологією, психологією, державоведенням, політологією, історією держави та права, історією культури, релігії тощо, Основа ІЕД – ист. політекономії. Перші спроби сист. эк. знання. - в ін. Греції і Середньовіччя.Однак вони не склалися в наукові системи. Эк. знання стали самост. галуззю в 16-18 ст., в епоху меркантилізму. М. був не стільки науковим навчанням, скільки практичною політикою. М. цікавився визначенням суті багатства, заохоченням експорту.

Початок науки поклав Адам Смит. далі з'явилися критики Смиита. У частн. його уч. Сисмонди. Потім виник утопічний соціалізм. Наприкінці 19 у форм. неокласичне напр, з ним зв'язана поява мікроекономіки. У 30-х рр. 20-го - кейнсианство, з ним зв'язана поява макроекономіки. Викладання ист. эк. думки почалося наприкінці 19 в. Перше фундамент. иссл. - Шумпетер,1954. Потрібно вивчати ист. щоб розуміти. наприклад, чому розвиті країни у своєї эк. політиці перейшли від кейнсианских рецептів кнеоклассическим теоріям Викладання ист. эк. думки почалося наприкінці 19 в. Перше фундамент. иссл. - Шумпетер,1954. Потрібно вивчати ист. щоб розуміти. наприклад, чому розвиті країни у своєї эк. політиці перейшли від кейнсианских рецептів кнеоклассическим теоріям.

2. Методи аналізу ІЕД. спостереження, економічний аналіз(Це підхід, що починається з набору припущень, на основі яких у подальшому виводяться певні логічні завбачення щодо поведінки людей, фірм або економіки в цілому), статистич­ний аналіз та експеримент(Дослідник ставить цей експеримент шляхом поділу населення на дві або більше груп, кожна з яких досліджується в один і той самий спосіб за винятком одного фактора. Дослідник вимірює вплив фактора, що досліджується, за інших незмінних факторів),. Принципи (методи)1) Історичний підхід передбачає розгляд ідей, теорій у порядку їхнього виникнення та формування. Він дає змогу проаналізувати сукупність поглядів, ідей на певному етапі суспільного розвитку й дальшу еволюцію цих ідей. Він дає змогу проаналізувати сукупність поглядів, ідей на певному етапі суспільного розвитку й дальшу еволюцію цих ідей 2) Логічний метод ґрунтується на дослідженні еволюції концепцій чи теорій, без достатнього урахування їхнього зв’язку з іншими теоріями та з історичними умовами. Досліджуються теорії, концепції, логіка їхнього розвитку3) Мотиваційний, або класовий, метод, коли аналіз економічної думки підпорядковується економічній мотивації. Визначаються класи, які ведуть боротьбу за відповідну частку кінцевого продукту, а відтак - класова позиція теоретиків, ідеологів того чи того класу4) Територіальний метод, що передбачає дослідження історії економічної думки в певних країнах Совр. автори предл. розділити на 3 етапи: дорнкову, нерегульованого ринку і эк. уче-ния рег. (соц-ориентированного) ринку. Не кот. намагаються отр. роль ідеології в эк. теорії. Ноб. лаучеат Моріс Аллі вважає, що эк. - не наст. наука, тому що її вихідний матеріал зв'язаний з інтересами й ідеологією.