Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

2.3.8. В чому полягає сутність міжнародного договору на консультативний інжиніринг?

В залежності від характеру й обсягу наданих інжинірингових послуг на практиці використовуються різні види договорів. Інженерно-консуль­таційні послуги оформляються контрактом на надання інженерно-консультаційних послуг чи угодою про відрядження фахівців для виконання визначеного роду робіт [див. докладніше: 20].

Інженерно-будівельні послуги найчастіше надаються на основі дого­вору підряду чи контракту про надання технічного сприяння в будів­ництві. У тих же випадках, коли будівництво підприємства здійснюється за рахунок покупця, надання продавцем технічних послуг оформляється або шляхом включення переліку цих послуг у контракт купівлі-продажу на устаткування, або шляхом укладення спеціальної угоди про експортні постачання і монтаж устаткування (чи про здійснення шеф-монтажних робіт), або шляхом укладення угоди про надання технічних послуг на до­даток до контракту купівлі-продажу на устаткування.

Міжнародна торговельна практика на основі уніфікації і стандарти­зації загальних умов різних видів договорів, що укладаються інженерни­ми фірмами, виробила численні варіанти типових контрактів на виконан­ня інжинірингових послуг, які стали досить широко використовуватися при здійсненні таких операцій. Ці типові контракти розробляються національними асоціаціями, що поєднують інженерні фірми окремих країн, міжнародними асоціаціями інженерних фірм, Європейською еко­номічною комісією ООН, а також окремими великими фірмами.

Серед типових контрактів на надання інженерно-консультаційних по­слуг найчастіше використовують «Посібник зі складання міжнародних договорів на консультативний інжиніринг, включаючи пов'язані з цим ас­пекти технічного сприяння», розроблений Комітетом з розвитку торгівлі ЄЕК ООН, «Міжнародний зразок форми договору між замовником і інженером-консультантом» і «Міжнародні загальні умови договору між замовником і інженером-консультантом», розроблені Міжнародною фе­дерацією інженерів-консультантів (МФІК).

Міжнародний договір на консультативний інжиніринг включає на­ступні основні умови: сторони, преамбула, предмет і сфера дії договору, терміни початку і закінчення надання консультаційних послуг, передача прав і обов'язків консультанта, зобов'язання консультанта, зобов'язання замовника, невиконання договірних зобов'язань сторонами, звільнення від відповідальності за наслідки невиконання договірних зобов'язань (форс-мажорна обставина), методи розрахунку винагороди консультанта, оподатковування, збори і мита, інтелектуальна власність і запатентована інформація, вступ договору в силу, припинення дії договору, застосову­вані технічні стандарти, застосовуваний закон і пов'язані з ним питання. Згідно з «Посібником зі складання міжнародних договорів на кон­сультативний інжиніринг», до переліку консультаційних послуг входить: * проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і

досліджень, пов'язаних із загальним проектуванням; <* планування і підготовка креслень і кошторисів витрат; *J» основне планування і складання програм фінансування;

** підготовка попередніх ескізів;

** підготовка проектної документації, креслень і специфікацій; ** призначення торгів;

•« оцінка пропозицій відносно устаткування;

•• консультування замовника відносно всіх заявок на підряди, оффе-рентів, цін і оцінок для здійснення відповідних робіт, контроль за мон­тажем устаткування і його підключенням;

* забезпечення провідних вказівок і інструкцій для підрядчика, повідо­млення про помилки і недогляд в інструкціях замовника; *»• набір персоналу в залежності від того, чи буде консультант виконува­ти свої завдання самостійно або разом зі своїми співробітниками, чи ж він може доручити виконання цих завдань іншим особам або фірмам; <* забезпечення можливостей обговорення проблем, що виникають; <• координація діяльності інших учасників проекту; <« технічне сприяння (в тій мірі, в якій воно включає послуги в рамках

консультативного інжиніринга);

*J* передача замовнику по завершенні проекту звітів про виконану роботу. На стадії будівництва консультант може виконувати обов'язки, пов'язані з контролем за виконанням договору і його регулюванням, на­приклад, він може віддавати різні розпорядження, дозволяти платежі, а також видавати свідоцтва про завершення робіт. У тих випадках, коли консультант займається інспектуванням проекту і контролем за його здійсненням, важливо передбачити в договорі процедури інформування консультантом замовника й одержання від нього інструкцій і дозволів.

Сторони іноді домовляються про те, що консультант виділить одного чи декількох представників, які будуть постійно займатися проектом і робити додаткові послуги, такі, як проведення техніко-економічних обґрунтувань та інших спеціальних досліджень, проектування майбутніх установок, сис­тем і устаткування, постачання яких не передбачаються в рамках проекту, та ін. Якщо такі додаткові послуги передбачені в договорі на прохання за­мовника, то консультанту за них виплачується додаткова компенсація.

У договорах на консультативний інжиніринг міститься застереження щодо процедури передачі документів замовнику.

При здійсненні технічних нослуг використовуються два види технічного сприяння: технічне сприяння у зв'язку з підготовкою конкрет­них проектів і технічне сприяння у зв'язку з навчанням у школах, колед­жах, інших навчальних закладах або за місцем роботи.

Основна мета технічного сприяння стосовно конкретних проектів ча­сто полягає у підготовці персоналу замовника. Міжнародна практика по­казує, що технічне сприяння з проектів зазвичай зводиться до про­фесійної підготовки в ході розробки, здійснення й експлуатації об'єкта. При наданні технічного сприяння з проектів консультанти вживають за­ходів, пов'язаних з професійною підготовкою майстрів і/чи інженерів і набором провідних спеціалістів. Для цього в договорі робиться застере­ження щодо умов такого сприяння: масштаби послуг, місце надання допо­моги (на будівельному об'єкті чи в іншому місці); тривалість надання цієї допомоги; кількість і кваліфікація тих, яких навчають, і інструкторів; умо­ви навчання у зв'язку з роботою підприємства, на якому проводяться на­вчання; вживання заходів щодо уникнення розголошення конфіденційної інформації; умови праці, житлові умови, умови переїзду і страхування відповідного персоналу; винагорода інструкторів; робочі мови; відповідальність; арбітраж та інші пов'язані з цим питання.