Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_do_vikonannya_praktic....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Показники власного капіталу підприємства на початок року

ПАСИВ (КАПІТАЛ)

На початок року

(К)

1. Статутний капітал, тис. грн.

600

2. Резервний капітал, тис. грн.

200

3. Нерозподілений прибуток, тис. грн.

100

Усього, тис. грн.

900

За результатами роботи підприємства за рік отримано чистий прибуток – 220 тис. грн. (К). За рішенням загальних зборів акціонерів його буде розподілено наступним чином: виплата дивідендів акціонерам – 10% від суми статутного капіталу на початок року; відрахування в

резервний фонд – 110 тис. грн.

Визначити:

1) розмір прибутку, який спрямовано на виплату дивідендів;

2) збільшення розміру нерозподіленого прибутку;

3) суму власного капіталу підприємства на кінець року. Зробити висновки.

На підставі проведених розрахунків заповнити розділ 1 пасиву балансу підприємства.

Методичні рекомендації

Розрахунок чистого прибутку варто здійснювати в наступному порядку.

Визначити дохід від реалізації кожного виду продукції підприємства шляхом множення обсягу випуску виробу на ціну реалізації з ПДВ, а також величину ПДВ. Розрахувати виручку від реалізації продукції без ПДВ за окремими видами продукції. Знайти величину повних витрат на виробництво й реалізацію продукції за окремими видами виробів. Розрахувати прибуток від реалізації продукції за видами виробів і в сукупності по підприємству.

Визначити податок на прибуток за діючою ставкою та чистий прибуток підприємства.

Чистий прибуток підприємства розподіляється на виплату дивідендів, поповнення резервного фонду. Залишок прибутку є нерозподіленим.

Завдання 17

На основі наведених даних необхідно визначити норматив обігових коштів підприємства на плановий рік аналітичним методом, якщо сукупний норматив обігових коштів у звітному році становить 680 тис. грн. (К), у тому числі норматив, що безпосередньо не залежить від обсягу виробництва, — 220 тис. грн.

Випуск товарної продукції за повною собівартістю у звітному році становить 6 900 тис. грн. (К), а у плановому, відповідно, — 8 142 (К) тис. грн.

Методичні рекомендації

Сутність аналітичного методу визначення нормативу обігових коштів полягає в тому, що проводиться коригування нормативу обігових коштів звітного року на зміну умов виробничо-господарської діяльності підприємства. У даному завданні необхідно провести коригування величини нормативу обігових коштів звітного року на темп зростання обсягу випуску товарної продукції підприємства.

Завдання 18

Ви працюєте спеціалістом фінансового планово-економічного відділу ВАТ “Станкострой”. Розрахувати норматив виробничих запасів конструкційного матеріалу СМ-030 у натуральному та вартісному виразі, користуючись наведеними далі вихідними даними.

Часовий інтервал поставки матеріалу на підприємство – 30 днів.

Оформлення термінового замовлення з одержання матеріалу в постачальника потребує 3 днів, а термін доставки й вивантаження його у споживача – ще 6 днів.

Підготовка матеріалу до використання у виробничому процесі триває 2 дні. Середньодобова витрата конструкційного матеріалу становить 18 т, а договірна ціна 1 т цього матеріалу – 750 грн. (К).

Гарантійний запас становить 30% від поточного запасу конструкційного матеріалу.

Визначити шляхи скорочення потреби підприємства в обігових коштах для фінансування запасів конструкційного матеріалу на виробництво продукції.

Завдання 19

Розрахувати норму і норматив обігових коштів ТОВ «Будпласт» за елементами: сировина, основні та допоміжні матеріали, придбані напівфабрикати – на основі даних, що наведені в табл. 7.

Таблиця 7