Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2 практики.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
298.5 Кб
Скачать

2.6. Облік касових операцій та облік руху грошових коштів на рахунках

в банку

Для обліку касових операцій і залишку готівки в касі використовується активний синтетичний грошовий рахунок 30(каса) у розрізі субрахунків. По Д-ту 30 - оприбуткування грошових коштів, а по К-ту 30 - вибуття.

Бухгалтер на основі перевірених і відпрацьованих звітів касира заповнює Ж/О № 1 по К-ту 30 і відомість № 1 по Д-ту30. Прийом збереження і видача готівки, грошових документів покладається на касира, з яким підприємство укладає договір про повну матеріальну відповідальність. Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладається на керівника підприємства, головного бухгалтера і касира.

На оформлення документів для відкриття рахунка в банку

  1. Заява на відкриття рахунка.

  2. Копія свідчення про державну реєстрацію в уповноважених органах виконавчої влади.

  3. Копія рішення про створення, реорганізацію підприємства, засвідченого нотаріально або органом, який прийняв таке рішення.

  4. Копія документів підтверджуючих про взяття підприємства на податковий облік.

  5. Копія документів про реєстрацію в пенсійному фонді.

  6. Копія статуту підприємства.

  7. Картку зі зразками підписів керівника підприємства і головного бухгалтера і відбитком печатки (2екз).

  8. Копія документа про реєстрацію в органах соціального страхування.

Операції на поточному рахунку оформляються наступними документами:

  1. Чек на одержання грошей готівки служить підставою для одержання готівку з поточного рахунку в касу.

  2. Оголошення на внесок готівки.

  3. Платіжні доручення оформляється платником, якщо від нього виходить ініціатива в розрахунках.

  4. Платіжне вимога-доручення оформлює постачальник, погоджує з покупцем і служить наказом банкові зробити розрахунки за поставлену продукцію (товари, роботи, послуги).

  5. Меморіальний ордер - бюджетний видатковий документ.

Операції на поточному рахунку відбуваються за розпорядженням керівника підприємства або з його згоди. Про всі зміни на поточному рахунку банк видає довіреній особі підприємства виписку банку. По дебету 311,312 ведеться облік надходжень грошових коштів, а по кредиту 311,312 - списання. На підставі проведених і оброблених виписок банку бухгалтер заповнює Ж/О № 1 по К-ту рахунків 311,312 і відомість № 1 по Д –ту рахунків 311,312 [4, с.27]. .

Дотримання діючого порядку ведення касових операцій ведеться згідно законодавства, де передбачається щоденний ліміт каси. На ТзОВ «Луцькі меблі меблі» цей ліміт становить 365 грн., він затверджений банком з погодження організації. За розглянутий період залишки по касі відсутні.

Підприємство в ПриватБанку має такі відкриті рахунки: поточний (гривневий), валютний (доларовий), рахунок по СоцСтраху (лікарняні), картковий. Клієнти з підприємством можуть розраховуватись як готівкою, так і з поточного рахунку. Для отримання готівки в банку використовуються чекові книжки, які зберігаються як документи строгої звітності. Чек дійсний лише в тому разі, коли він скріплений двома підписами і завірений печаткою. Подається у відділення банку, який зобов'язаний видати гроші готівкою при наявності їх на поточному рахунку. Два рази в місяць в касі підприємства проводиться інвентаризація наявних грошових коштів та цінних паперів. Залишки грошей описуються в акті про інвентаризацію покупюрно. Акт підписується членами комісії. Приклади документів, які ведуться на підприємстві по банку та касі відображені в додатках Ц, Ш, Щ, АА, АБ, АВ, АД, АЕ, АЖ, АЗ, АИ, АК, АЛ, АМ.