Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2 практики.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
298.5 Кб
Скачать

2.7. Облік заборгованості покупців та замовників

Дебіторська заборгованість – це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума.

Операційний цикл – проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг (П(С)БО 2, п.4).

Довгострокова дебіторська заборгованість – сума дебіторської заборгованості фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість – сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу, або буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Сумнівний борг – поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги щодо якої існує невпевненість її погашення боржником.

Безнадійна дебіторська заборгованість – поточна дебіторська заборгованість щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.

Крім того, для обліку дебіторської заборгованості використовується позабалансовий рахунок 071 “Списана дебіторська заборгованість”. На цьому рахунку обліковується списана дебіторська заборгованість протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у разі зміни майнового становища боржника.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги виникає, коли підприємство реалізує продукцію (товари, роботи, послуги) в кредит (з відстрочкою платежу). Така дебіторська заборгованість визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісною вартістю.

За дебетом рахунку 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” відображається вартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, яка включає податок на додану вартість, акцизи та інші податки, збори (обов’язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації.

Дебіторська заборгованість на підприємстві підтверджується актами звірки. Довгострокової дебіторської заборгованості покупців підприємство немає. Вся заборгованість (5,9 тис. грн. ) до 3-х місяців, тобто вона короткотермінова. Дебіторська заборгованість утворюється, якщо покупець не платить за товари напротязі одного місяця і до трьох років. Якщо покупець не заплатить напротязі трьох років, то така заборгованість підлягає списанню як безнадійна. Дебіторська заборгованість рахується на залишках в журналі-ордері № 3 [6, с.381].

ТзОВ «Луцькі меблі» на вимогу «Волиньобленерго», «Волиньгаз» сплачує попередню оплату за енергоносії, і відображає її на авансах. Також підприємство отримує попередню оплату на замовлення своєї продукції, і відносить її на 681 рахунок. Потім, при виконанні своїх зобов'язань списує аванси на оплату реалізованої продукції.

При відрядженні працівника в банку одержують по чеку кошти, спрямовані на відрядження, оприбутковують їх в касу по прибутковому касовому ордері і видають по видатковому касовому ордері в підзвіт особі, яка відбуває у відрядження. При поверненні ця особа напротязі двох днів повинна відзвітувати за витрачені кошти (прикласти проїзні квитки, рахунки готелю), а залишок повернути в касу підприємства. Якщо кошти отримували на господарські витрати (придбання матеріалів, оплата робіт, послуг) то відзвітувати треба напротязі трьох днів.

Приклади документів по розрахунках з підзвітними особами відображені в додатках АН, АП, АР, АС, АТ, АУ.