Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
84.48 Кб
Скачать
  1. Завдання аналізу господарської діяльності

Значенням, змістом і предметом АГД ви­значаються і завдання, що поставлені перед ним. До найважливіших з них слід віднести:

    1. Складання бізнес-плану підприємства

    2. Аналітичне обґрунтування бізнес-планів – тобто проаналізувати, чи буде даний бізнес-план економічно вигідним і чи принесе максимальні прибутки

3) Об’єктивне і всебічне вивчення (за даними обліку та звітності ) виконання встановлених бізнес-планів і дотримання нормативів. Передбачає на промислових підприємствах ретельне дослідження виконання виробничої про­грами за кількістю й асортиментом найважливіших виробів, їх сортністю, комплектністю і якістю, ритмічністю виробництва, реалізацією, виконанням договорів поставки; в транспорті – дослідження за вантажообігом; в організаціях зв'язку - за кількістю наданих послуг тощо. У торгівлі основну увагу приділяють обсягу опто­вого і роздрібного товарообігу, його асортиментній структурі, спів­відношенню елементів товарного балансу, якості торгового об­слуговування населення.

4) Оцінка ефективності виконання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. На промислових підприємствах, напри­клад, окремо досліджують ефективність використання: засобів і предметів праці (будівель і споруд, технологічного обладнання, інструментів, сировини і матеріалів), робочої сили (за чисельніс­тю і професійним складом робітників, основного, допоміжного, обслуговуючого і управлінського персоналу, продуктивністю пра­ці), фінансових ресурсів (тобто власних і позичко­вих, основних і оборотних).

      1. Виявлення впливу факторів на відхилення від планових, договірних та нормативних показників.

      2. Пошук внутрішніх і зовнішніх резервів для підвищення ефективності виробництва, досягнення найвищих результатів при найменших витратах.

      3. Визначення оптимальності управлінських рішень на всіх етапах управління

      4. Дослідження конкурентноздатності підприємства і прогнозування результатів його діяльності.

9) Дослідження комерційного розрахунку підприємства. Комерційний розрахунок сприяє планомірному зв'яз­ку між підприємствами з однією формою власності, між підприємствами, що базуються на різних формах власності, між підприємствами і державою. Самостійність підприємств у рамках закону і відповідальність їх перед державою з опо­даткування, ефективності використання ресурсів - визначальні особливості комерційного розрахунку.

      1. Підготовка аналітичних матеріалів для вибору оптимальних управлінських рішень.

Отже, завданням аналізу є - виявлення резер­вів, розробка і впровадження заходів, спрямованих на збільшення виробництва продукції, поліпшення її якості, підвищення рівня рентабельності і економічної ефективності.

5. Зв’язок агд з іншими науками

АГД дуже тісно пов’язаний з економічними і не економічними дисциплінами.

Теоретичною основою аналізу є політична еко­номія, а загальним методом пізнання, як і для всіх інших наук, виступає діалектика.

АГД тісно пов'язаний з галузевими економі­ками, економічним аналізом, організацією та менеджментом, маркетингом, фінансовими дисциплінами, банківською справою і кредитуванням.

  • теорію економічного аналізу – так-як АГД є складовою частиною економічного аналізу.

  • статистикою, яка надає аналізу статистичні методи і прийоми.

  • бухгалтерським обліком – що надає близько 70% інформації для аналізу в вигляді бухгалтерських звітів.

  • АГД пов’язаний з організацією управління, так як приймає участь в розробці планів, нормативів, прийняті управлінських рішень та здійснює контроль за їх виконанням.

  • Аудитом, ревізією і контролем, так як дані науки базуються на комплексному економічному аналізі.

  • Економікою – за допомогою якої вивчається розвиток підприємства, а аналіз вже є завершальним етапом цієї роботи.

  • Та інші економічні науки

Серед наук не економічного напрямку в першу чергу потрібно виділити математичні і соціо­логічні науки, знання в галузі техніки й технології вироб­ництва.

Джерела АГД поділяються на:

  1. Облікові:

  • бухгалтерський облік і звітність

  • статистичний облік і звітність

  • оперативний облік і звітність

  • вибіркові облікові дані

  1. Позаоблікові:

  • матеріали ревізії і фінансового контролю

  • матеріали нарад, преси

  • пояснювальні і доповідні записки.

А також: нормативи, інструкції, виробничі паспорти, довідники і інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]