Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ТЙ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
106.28 Кб
Скачать

I. Законспектувати в зошит з практичних робіт:

1). Методологія теорії ймовірностей

II. Записати та вивчити визначення понять: теорія ймовірностей, стохастичний експеримент, множина елементарних подій, достовірні подія, неможлива подія, випадкова подія, рівноможливі події, сумісні події, несумісні події, повна група подій, протилежні події, частота подій, ймовірність випадкової події, комбінаторика, розміщення (+ відповідна формула), перестановка (+ відповідна формула), сполучення (+ відповідна формула).

III. Ознайомитись з типовими задачами, які розглядатимуться на занятті

Задача №1. Скільки семизначних чисел можна записати, використовуючи сім різних цифр (окрім 0)?

Задача №2. Скількома способами на полиці можна розмістити: а) 8 книг; б) 11 журналів?

Задача №3. Студенти другого курсу КІБІТ згідно учбового плану вивчають 15 дисциплін. На один день можна планувати заняття з 4 дисциплін. Скількома способами можна скласти розклад занять на один день?

Задача №4. На полиці стоять 12 однакових книг з теорії ймовірностей, з них у 3 книг відсутня частина сторінок (вирвані сторінки). Навмання беруть 2 книги. Яка ймовірність того, що всі взяті книги будуть без вирваних сторінок?

IV. Бажаючим підготувати доповідь на 3-5 хвилин на одну з тем ( повідомлення повинно бути оформленим на листках А4 у письмовому вигляді від руки. Розмір доповіді немає значення, головне, щоб була повністю розкрита тема):

  1. Основні відомості з життя та діяльності Гаусса. Внесок вченого в теорію ймовірностей.

Практичне заняття №2

Тема:Базові задачі з комбінаторики

I. Законспектувати в зошит для практичних робіт:

1). Число перестановок з повторенням (формула)

II. Записати та вивчити визначення понять: комбінаторика, розміщення (+ відповідна формула), перестановка (+ відповідна формула), сполучення(+ відповідна формула).

III. Письмово в зошиті для практичних робіт розв’язати задачі з попереднього практичного заняття

IV. Ознайомитись з типовими задачами, які розглядатимуться на занятті

Задача №1. Слово «інтеграл» складено з букв розрізної азбуки. Навмання виймають три картки і кладуть в ряд за однією в порядку появи. Яка ймовірність дістати при цьому слово «гра»?

Задача №2. З десяти білетів книжкової лотереї виграшними є два? Навмання купують сім білетів. Визначити ймовірність того, що серед них один виграшний ( подія А).

Задача №3. Скількома способами гравець «Лото Забава» може вибрати 3 лотерейних білета з 6?

V. Бажаючим підготувати доповідь на 3-5 хвилин на одну з тем ( повідомлення повинно бути оформленим на листках А4 у письмовому вигляді від руки. Розмір доповіді немає значення, головне, щоб була повністю розкрита тема):

  1. Історія розвитку комбінаторики.

Практичне заняття №3

Тема: Принципи комбінаторики

I. Законспектувати в зошит для практичних робіт:

1). Основні принципи комбінаторики (принцип суми, принцип добутку);

2) Переписати та розібратися з прикладом №5 ( Барковський, Барковська, Лопатін «Теорія ймовірностей та математична статистика», 2006) на ст. 30.

ІІ. Письмово в зошиті для практичних робіт розв’язати задачі з попереднього практичного заняття

ІІІ. Ознайомитись з типовими задачами, які розглядатимуться на занятті

Задача №1. У філії банку працюють 15 співробітників, троє з яких не мають потрібної кваліфікації. Скількома способами можна скласти списки :

а) по 8 співробітників;

б) по 6 кваліфікованих співробітників;

в) по 9 співробітників, два з яких не мають потрібної кваліфікації?

Задача №2. На фірмі працюють 4 жінки та 5 чоловіків. Дві особи захворіли та не прийшли на роботу. Знайти ймовірність того, що одна з цих осіб – жінка, а друга – чоловік.

Задача №3. 25 екзаменаційних білетів містять по 2 питання, що не повторюються. Студент знає відповіді лише на 45 питань. Яка ймовірність того, що взятий студентом екзаменаційний білет містить відомі йому питання?