Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична №2.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.36 Mб
Скачать

Модуль управління

У міру збільшення кількості модулів в антивірусі виникає необхідність в додатковому модулі для управління і настройки. У простому випадку - це загальний інтерфейсний модуль, за допомогою якого можна в зручній формі дістати доступ до найбільш важливих функцій:

  • Настройки параметрів антивірусних модулів.

  • Настройки оновлень.

  • Настройки періодичного запуску оновлення і перевірки.

  • Запуску модулів вручну, на вимогу користувача.

  • Звітам про перевірку.

  • Іншим функціям, залежно від конкретного антивіруса.

Основні вимоги до такого модуля - зручний доступ до настройок, інтуїтивна зрозумілість, докладна довідкова система, що описує кожне налаштування, можливість захистити налаштування від змін, якщо за комп'ютером працює декілька чоловік. Подібним модулем управління володіють всі антивіруси для домашнього використання. Антивіруси для захисту комп'ютерів в крупних мережах повинні володіти декількома іншими властивостями.

Тому, щоб спростити роботу адміністраторів антивірусної безпеки, антивіруси, які використовуються для захисту великих мереж, обладнані спеціальним модулем управління. Основні властивості цього модуля управління:

  • Підтримка видаленого управління і настройки - адміністратор безпеки може запускати і зупиняти антивірусні модулі, а також міняти їх настройки по мережі, не встаючи зі свого місця.

  • Захист настройок від змін - модуль управління не дозволяє локальному користувачеві змінювати настройки або зупиняти антивірус, щоб користувач не міг послабити антивірусний захист організації.

Це далеко не всі вимоги до управління антивірусним захистом в великій організації, а тільки основні принципи. Докладніше про особливості антивірусного захисту мереж і вимоги до модулів управління буде розказано пізніше у відповідному розділі.

Карантин

Серед інших допоміжних засобів в багатьох антивірусах є спеціальні технології, які захищають від можливої втрати даних в результаті дій антивіруса.

Наприклад, легко представити ситуацію, при якій файл детектується як можливо заражений евристичним аналізатором і віддаляється згідно налаштувань антивіруса. Проте евристичний аналізатор ніколи не дає стовідсоткової гарантії того, що файл дійсно заражений, а значить з певною вірогідністю антивірус міг видалити незаражений файл.

Або ж антивірус виявляє важливий документ заражений вірусом і намагається згідно настройкам виконати лікування, але з якихось причин відбувається збій і разом з вилікуваним вірусом втрачається важлива інформація.

Зрозуміло, від таких випадків бажано застрахуватися. Найпростіше це зробити, якщо перед лікуванням або видаленням файлів зберегти їх резервні копії, тоді якщо опиниться, що файл був видалений помилково або була втрачена важлива інформація, завжди можна буде виконати відновлення з резервної копії.

Перевірка моєї папки