Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух.обл. курсова робота.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

2.2. Порядок виконання

Після вибору і затвердження теми студент приступає до її вико­нання. Керуючись рекомендованими планами робіт, розробляє план курсової роботи з обраної теми, який погоджує з керівником.

Наступний стан роботи – опрацювання нормативних джерел і спеціальної літератури. Обов'язково вивчаються Закони України, Постанови Кабінету Міністрів, накази органів державного управління. Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації, Національного банку України та ін.

Використовують літературні джерела – спеціальну літературу та наукові публікації у періодичних виданнях. Особливу увагу слід приділити опрацюванню зарубіжних видань з питань сучасних досягнень передової економічної думки з проблем ринкової економіки, бухгал­терського обліку та економічного аналізу.

Опрацьовуючи літературні джерела, потрібно складати анота­цію, здійснювати їх реферування і узагальнення відповідно до плану курсової роботи.

2.3. Базове підприємство

Після вивчення нормативної бази і літературних джерел студент приступає до збору й обробки практичного матеріалу. Збір практичного матеріалу проводиться на базовому підприємстві. Базовим обирається підприємство, на якому є необхідний матеріал для розкриття теми курсової роботи.

Базове підприємство повинно відповідати таким вимогам:

  • напрям діяльності підприємства відповідає темі роботи;

  • наявність на підприємстві необхідних практичних матеріалів на від­повідну тему;

  • передовий досвід організації бухгалтерського обліку і контролю;

  • для проведення аналізу господарської діяльності наявність зіставле­них економічних показників за період не менше ніж 3 роки;

  • досвід автоматизації обліково-аналітичних робіт.

Перевагу слід надавати великим сучасним підприємствам сфери матеріального виробництва, торгівлі, ресторанного господарства, готелів та ін.

Базове підприємство студент обирає самостійно та погоджує з керівником. При необхідності циклова комісія може надати студенту письмове направлення на підприємство для збору практичного матеріалу.

Студенти заочної форми навчання виконують курсову роботу, як правило, на матеріалах підприємства, на якому вони працюють.

На базовому підприємстві з дозволу керівника та головного бухгалтера студент вивчає організаційно-розпорядчу, первинну та облікову документацію, організацію фінансового й управлінського обліку, бухгалтерську та статистичну звітність, технологію машинної обробки обліково-аналітичної інформації.

3. Вимоги до змісту та обсягу курсової роботи

Курсова робота повинна містити:

• титульний аркуш;

• зміст;

• вступ;

• основну частину;

• висновки та пропозиції;

• список використаних джерел;

• додатки.

Загальний обсяг роботи не повинен перевищувати 40 сторінок.

Матеріал теми курсової роботи розміщується згідно з її структурою.

Титульний аркуш курсової роботи оформляється згідно зі зраз­ком, наведеним у дод. 4.

Зміст, наведений на початку курсової роботи, містить назву та нумерацію сторінок усіх структурних частин, зокрема вступу, параграфів, висновків, списку використаних джерел, додатків та ін.

У вступі стисло обґрунтовують вибір теми, її актуальність, визначають мету курсової роботи і завдання обліку на сучасному етапі ринкових перетворень в Україні, наводять предмет та об'єкт дослідження. Рекомендований обсяг вступу 2 – 3 стор.

Основна частина курсової роботи складається з параграфів. Кожний параграф починається з нової сторінки, наприкінці параграфів стисло викладають висновки .

Перший параграф, як правило, висвітлює теоретичні аспекти роботи: у ньому розкривають економічну сутність об'єктів обліку, що вивчаються, надають їх характеристику, наводять класифікацію, порядок оцінки об'єктів, формування показників та ін.

У другому параграфі наводиться економіко-правовий аналіз діючих нормативних документів та огляд спеціальної вітчизняної і зарубіжної літератури з теми дослідження.

У третьому параграфі роботи наводиться стисла організаційно-економічна характеристика фінансово-господарської діяльності базового підприємства, розглядається його організаційна структура та облікова політика (організація бухгалтерського та податкового обліку), ступінь комп'ютеризації облікових робіт та ін.

У наступних параграфах роботи висвітлюють питання організації та методики фінансового, управлінського та податкового обліку відповідних об'єктів.

Вивчення системи фінансового (бухгалтерського) обліку підпри­ємства передбачає послідовний розгляд його складових взаємопов'язаних елементів: первинного обліку, поточного обліку (синтетичного та аналітичного), узагальнення поточного обліку, звітності. Паралельно вивчається податковий облік підприємства відповідно до теми. При цьому проводиться критичний аналіз практики обліку базового підприємства порівняно з вимогами нормативних документів.

Основну інформацію, що розкривається при вивченні системи обліку, наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Основна інформація, яка подається при вивченні системи обліку

Первинний облік

Поточний облік

Узагальнюючий облік, звітність

• Первинні документи, якими оформлюються господарські операції

• Висновки шодо отри­мання вимог до скла­дання документів на підприємстві

•Графік документообороту і контроль за його виконанням

• Робочий план рахунків, їх характеристика (дод. 2)

• Бухгалтерські записи господарських операцій у взаємозв'язку з подат­ковим обліком (дод. 3)

•Характеристика облікових регістрів

• Схема взаємозв'язку облікових документів

• Головна книга, уза­гальнюючі регістри

• Показники бухгал­терської та податкової звітності

• Взаємозв'язок форм звітності

Під час написання роботи студент проводить порівняльний аналіз бухгалтерських рахунків, складає робочий план рахунків, надає кореспонденцію рахунків, що складається у таблиці (за формою журналу реєстрації господарських операцій).

Вивчення управлінського обліку передбачає розробку його показників, призначених для внутрішнього користування при прийнятті обґрунтованих управлінських рішень.

При розробці питань фінансового і управлінського обліку наводяться рекомендації і пропозиції щодо вдосконалення обліку згідно із вітчизняним і міжнародним досвідом.

Рекомендований обсяг основної частини 15 – 20 стор.

Висновки і пропозиції являють собою коротке резюме курсової роботи. У них показують, як досягнуто мети, сформульованої у вступі, та як виконано завдання. У висновках узагальнюються рекомендації та пропозиції щодо теоретико-методологічних аспектів і способів дослідження проблеми. Висновки повинні бути конкретними. Кількість пропозицій становить 7– 10. З них 4–5 мають загальний характер, решта стосується базового підприємства. Рекомендований обсяг заключної частини 2– 3 стор.

Список використаних джерел включає:

  • Закони України;

  • Укази Президента України;

  • Постанови Кабінету Міністрів України;

  • інструкції та нормативні акти Міністерства фінансів України, галузе­вих міністерств, інших установ та відомств;

  • наукову, навчально-методичну та спеціальну літературу.

Список використаних джерел містить бібліографічні описи ви­користаних джерел і розміщується після висновків. Рекомендована кількість назв – не менше ніж 30.

Основними елементами бібліографічного опису є інформація про: автора (-ів); назву твору; вид видання (за потреби – про перевидання чи переклад); місце видання, видавництво; рік видання та обсяг публікації.

Рекомендується розміщувати літературні джерела в алфавітному порядку за прізвищами авторів або першої літери назв творів. Можна також розміщувати джерела у порядку появи посилань на них у тексті курсової роботи. У списку можуть бути посилання на публікації у мережі Інтернет. До додатків доцільно включати допоміжний матеріал, необхід­ний для повноти розкриття теми роботи, а саме:

  • первинні документи;

  • облікові регістри;

  • форми бухгалтерської (фінансової) та податкової звітності;

  • аналітичні (розрахункові) таблиці;

  • ілюстрації допоміжного характеру.