Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота Неорганічна хімія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Тема 1. Основні поняття та закони хімії

(1 год)

План:

  1. Атом, молекула, хімічний елемент.

  2. Проста речовина і складна речовина.

  3. Закон сталості складу.

Студент повинен знати: суть визначення основних хімічних понять та формулювання основних законів хімії;

Студент повинен уміти: розрізняти основні хімічні поняття, пояснювати основні закони хімії;

Рекомендована література

Басов В.П., Родіонов В.М. Хімія: Навч. посіб. 5 – е вид. – К. : Каравела, 2005. – с.6

Поняття «атом» зародилося дуже давно (5 – 4 ст. до н.е.). В перекладі з грецької воно означає «неподільний». Сучасні формулювання : атом – це найменша хімічно неподільна частинка матерії, що бере участь у хімічних перетвореннях. За будовою атом - це електронейтральна система, що складається з позитивно зарядженого ядра і негативно заряджених електронів. Хімічний елемент – це тип атомів, що характеризуються певним протонним числом. Атоми одного і того ж елемента мають однакові хімічні властивості, але можуть відрізнятися за масою. Це ізотопи.

У незв’язаному стані ( по одному) в природі існують тільки атоми інертних газів. Усі інші хімічні елементи об’єднуються за рахунок сил хімічного зв’язку в прості (атоми одного й того ж елемента) й складні (атоми різних хімічних елементів) речовини. В залежності від типу зв’язку речовини можуть мати молекулярну і не молекулярну будову. Поняття «молекула» вперше було введене в сучасну науку М.В.Ломоносовим (1711 – 1765). Воно стосується будови речовини. Молекула – це найменша частинка речовини, що зберігає її хімічні властивості.

Проста речовина – це форма існування хімічного елемента у вільному стані. Простих речовин у природі більше, ніж хімічних елементів, оскільки атоми одного і того ж елемента можуть утворювати кілька простих речовин. Це явище називається алотропією. Кисень, наприклад, утворює алотропні форми шляхом сполучення різної кількості атомів Оксигену в молекулі (О2 і О3). Атоми ж Карбону, сполучаючись один з одним, утворюють різні кристалічні решітки, внаслідок чого вуглець у природі знаходиться у вигляді алмазу чи графіту.

Багато простих і складних речовин, незалежно від способу добування, мають сталий якісний і кількісний склад (закон сталості складу), оскільки атоми, що їх утворюють, сполучаються один з одним в цілком певних співвідношеннях, наприклад, СО і СО2, Н2О і Н2О2. Такі сполуки називають дальтонідами. Однак є цілий ряд сполук, які в залежності від умов можуть плавно змінювати свій кількісний склад. До них належать деякі оксиди, карбіди та гідроксиди металів, багато полімерних та високомолекулярних сполук. Це – бертоліди. Закону сталості складу вони не підпорядковуються.

Питання для самоконтролю:

  1. Дати визначення поняття «атом».

  2. Дати визначення поняття «хімічний елемент».

  3. Дати визначення поняття «молекула».

  4. Чим відрізняється проста речовина від складної?

  5. Пояснити закон сталості складу і виключення з нього.

Тема 2. Будова атома і періодичний закон д.І.Менделєєва.

( 1 год)

План:

  1. Будова та функції ядра атома.

  2. Електронна оболонка атома.

Студент повинен знати: будову атома;

Студент повинен уміти: розрізняти по зарядам та атомним масам протони, електрони і нейтрони;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]